Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

EDUCATIEF PROGRAMMA MET SCHOOLKINDEREN OVER OORLOG

Airbornes weer op bivak in Kampina

MARC CLEUTJENS

De Kampina Airborne Memorial Group houdt volgend weekeinde opnieuw een bivak in het natuurgebied aan de rand van Boxtel. Een kleine twintig leden van de re-enactmentgroep verblijft in een kampement aan de Roond en gaat dit jaar voor het eerst een educatief programma voor basisscholieren presenteren. In 2016 wil de groep een monument oprichten voor de Airbornes die in 1944 wekenlang in de Kampina verbleven.

Boxtelaar Roel Manders is de organisator van het evenement dat niet alleen enkele besloten programma-onderdelen omvat, maar ook is uitgegroeid tot een publieksactiviteit. ,,Het is de derde keer dat we met de Kampina Airborne Memorial Group onze tenten opslaan aan de rand van het bos en stilstaan bij de gebeurtenissen die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden rond Boxtel", vertelt Manders. De leden van de groep zullen allemaal in authentieke kleding deelnemen aan de bivak en slapen in tentjes die destijds door de Airbornes werden gebruikt.

De luchtlandingsoperatie Market Garden zorgde ervoor dat nogal wat Amerikaanse en Britse Airbornes landden in deze contreien. Hun zweefvliegtuigen kwamen eerder naar beneden, onder meer door afweergeschut. Veel militairen zagen kans onder te duiken, bijvoorbeeld in de Kampina. Daar werden ze door verzetsmensen samengebracht op een plek aan de Huisvennen. De Airbornes droegen in oktober 1944 hun steentje bij aan de bevrijding van Boxtel. ,,Met onze bivak willen we stilstaan bij deze gebeurtenissen en mensen vertellen over dit bijzondere stukje lokale geschiedenis", legt Manders uit.

RONDRITTEN

De bivak in de Kampina start vrijdag 18 september met een educatief programma voor de schooljeugd. Met een van de Boxtelse basisscholen zijn afspraken gemaakt voor rondleidingen in het kamp aan de Roond. Een groep van 45 kinderen uit groep 8 maakt kennis met authentieke voertuigen, uniformen en gebruiksvoorwerpen die door de Airbornes werden gebruikt. Ook worden rondritten gehouden met een Jeep en een Dodge en zijn enkele spellen bedacht. ,,Zo laten we kinderen kledingstukken sorteren en benoemen en laten we de verschillen zien tussen de militaire rantsoenen van vroeger en nu", vertelt Manders.

Vrijdagavond om 19.30 uur houdt de Kampina Airborne Memorial Group een publieksevenement bij de brug over de Essche Stroom in de Haarenseweg te Esch. Daar gaan de als Airbornes verklede re-enacters per kano over de Essche Stroom richting Kampina. Ze worden vervoerd door kanoës van De Pagaai uit Boxtel. ,,Altijd een spectaculair onderdeel van onze bivak waarbij we belangstellenden graag uitnodigen", vertelt Manders.

WANDELING

Na een nachtelijke dropping en enkele besloten activiteiten op zaterdag 19 september, volgt zondag 20 september het vervolg van de bivak: een wandeltocht voor het publiek door de Kampina. Tussen 10.00 en 14.00 uur kan men vanaf de parkeerplaats aan de Huisvennen bij het verzetsmonument een route volgen. ,,Onderweg komen wandelaars allerlei taferelen tegen die de sfeer oproepen van de bezettingstijd", legt Manders uit. Naast leden van de Kampina Airborne Memorial Group sluiten ook acteurs van Terug in d'n Tèd uit Liempde aan.

De route door de Kampina wordt met bordjes aangegeven, onderweg wordt informatie verstrekt over het verloop van de Tweede Wereldoorlog in en rond Boxtel. ,,Vorig jaar was er veel belangstelling voor de wandeling", weet Manders. ,,Toen hadden we zo'n honderdveertig deelnemers aan de tocht en we hopen dat we dit jaar weer net zoveel belangstellenden kunnen informeren."

MONUMENT

De Kampina Memorial Airborne Group denkt momenteel al na over de activiteit die in 2016 wordt georganiseerd. Er bestaan plannen om de educatieve activiteiten voor scholieren verder uit te breiden. Daarnaast leeft het plan om een monument op te richten voor de Airbornes die in de herfst van 1944 zes weken in de Kampina verbleven. Later dit jaar voert de groep gesprekken met de gemeente Boxtel om deze plannen verder uit te werken.

FOTO BOVEN: Beeld van de eerste bivak van de Kampina Airborne Memorial Group. Roel Manders uit Boxtel bestuurt een Jeep, naast hem op de fiets een 'verzetsstrijder'. (Foto: Marc Cleutjens).