kbo wil 'doe-ruimte' voor 50-plussers

Activiteitencentrum in vroegere wasserij Blanca

MARIËLLE WIJFFELAARS

De KBO Boxtel en KBO Liempde willen een activiteitencentrum voor 50-plussers starten. Een gedeelte van de vroegere wasserij Blanca op de hoek van de Baroniestraat en de Spoorstraat is hiervoor in beeld. In het centrum moeten allerlei doe-activiteiten voor ouderen worden georganiseerd zoals yoga, koorrepetities, bloemschikken en houtbewerking.

Hoewel de twee KBO's het initiatief hebben genomen voor de voorziening, moet deze toegankelijk worden voor álle 50-plussers in de gemeente Boxtel. Niet alleen de KBO zal er activiteiten organiseren, ook mensen die zelf een leuk idee hebben kunnen er terecht. Volgens voorzitter Betsie van der Sloot van KBO Boxtel zijn de plannen concreet, maar zijn er nog wel wat hobbels te nemen. ,,Het gaat dan met name om de financiering", licht ze toe.

Wethouder Eric van den Broek gaf dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering aan dat er ook infrastructurele problemen zijn bij de locatie. ,,We hopen deze op te kunnen lossen en zo een mooie voorziening voor ouderen te kunnen realiseren", reageerde Van den Broek op vragen van politieke partij D66. Volgens Van der Sloot is parkeren bij de Blanca geen probleem meer. ,,Woonstichting Sint-Joseph is verkast en de Blanca is als bedrijf niet meer in gebruik. Zeker overdag is er parkeergelegenheid genoeg en ook voor fietsers is er voldoende ruimte."

14.000 SENIOREN

Een ander probleem is de financiering. De wethouder stelt dat de eigenaar van de vroegere wasserij een bankgarantie van vijf jaar eist en dat de KBO dat zou moeten regelen. ,,Mocht dat niet lukken, dan gaan wij als gemeente bekijken of we hen kunnen ondersteunen", beloofde de wethouder. KBO-voorzitter Van der Sloot hoopt op korte termijn duidelijkheid te krijgen zodat het centrum snel van start kan gaan. ,,Er zijn zo'n veertienduizend senioren woonachtig in de gemeente Boxtel; het is dus een grote bevolkingsgroep. Het zou goed zijn als er voor hen een locatie komt waar ze elkaar kunnen ontmoeten en mee kunnen doen aan allerlei activiteiten. Voor ons zou een grote wens in vervulling gaan."