Afbeelding
Foto: Peter de Koning

chantal van mierlo uit boxtel genomineerd voor prijs

Van typemachine naar thrillerdebuut

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Voor haar tiende verjaardag kreeg ze een tweedehands typemachine van haar ouders en inmiddels mag ze schrijfsters als Saskia Noort en Esther Verhoef tot haar 'collega's' rekenen. Chantal van Mierlo (36), geboren en getogen in Boxtel, schreef jaren geleden al eens een jeugdboek, maar werd vorig jaar pas écht ontdekt toen ze het manuscript van haar thriller 'De nummers' naar uitgeverijen en een literair agent stuurde. Het boek ligt sinds juli in de winkels en is genomineerd voor de Crimezone Debuutprijs. Een tweede thriller is in de maak...

De schrijfster verblijft momenteel een weekje in Boxtel. ,,Altijd heerlijk om weer terug te zijn, al kom ik hier nog zeer regelmatig. Veel van mijn familie en vrienden wonen hier en ik ken ieder straatje", lacht ze. ,,Boxtel voelt voor mij altijd nog als thuiskomen." Van Mierlo verhuisde veertien jaar geleden naar Duitsland vanwege haar werk voor Bosch Rexroth en bleef hangen vanwege de liefde. Inmiddels heeft ze drie kinderen: een zoon en twee dochters. ,,Mijn redacteur betrapt me vaak op Duitse uitdrukkingen die ik onbewust in het Nederlands opschrijf", lacht Van Mierlo.

Altijd was ze al gek op het schrijven van opstellen. ,,En ik heb heel wat verhaaltjes getikt op de typemachine die ik voor mijn verjaardag kreeg." Toch koos Van Mierlo na de havo voor zekerheid door een economische opleiding te volgen. Ze kwam bij Bosch Rexroth terecht en verhuisde uiteindelijk naar Duitsland. ,,Ik heb altijd veel boeken gelezen, maar heb er nooit aan gedacht zelf schrijver te worden." Dat veranderde toen ze met zwangerschapsverlof ging. ,,Ik zocht iets waar ik mijn creativiteit in kwijt kon en ging schrijven." Het bleek een gouden zet. ,,Voor mijn eerste boek, 'De Schat van La Buse', liet ik me inspireren door een legende over een piratenschat. Toen ik het verhaal op papier zette, ging het best goed. Hoewel ik graag mensen om me heen heb, bleek ik het ook heerlijk te vinden om me terug te trekken in mijn werkkamer om daar een nieuwe wereld te bedenken."

AMBACHT

Het jeugdboek werd door een kleinere uitgeverij uitgegeven en Van Mierlo startte met een boek voor volwassenen. ,,Ik liet het lezen door een bureau en kreeg als kritiek: 'leuk plot, maar de schrijfstijl is belabberd'", grinnikte ze. Dat triggerde de Boxtelse om schrijfcursussen te gaan volgen en een coach in de arm te nemen. ,,Schrijven is een ambacht. Er zijn allerlei trucjes die je kunt toepassen om een lezer in het verhaal te trekken of een personage uit te diepen."

Ze stuurde een nieuwe versie van 'De Nummers' op naar een aantal uitgeverijen. ,,Vaak krijg je drie maanden later pas een reactie, maar literair agentschap Sebes en Van Gelderen uit Amsterdam benaderde me een dag later al", vertelt ze trots. ,,Vervolgens ging alles in een sneltreinvaart en wilde Ambo Anthos, de uitgeverij waarbij ook boeken van Esther Verhoef en Saskia Noort verschijnen, mijn boek uitgeven. Voor ik het wist, werden er rondes gehouden met mijn redacteur om het boek te verfijnen. Ik had nooit voor mogelijk gehouden dat dit zou gebeuren en realiseer me dat dit niet voor iedereen is weggelegd."

kroon

'De Nummers' gaat over de jonge vrouw Sara uit Utrecht die na een bezoekje aan een vriendin een auto-ongeluk krijgt in de Belgische Ardennen. Ze wordt gered door de mysterieuze Chris, die haar meeneemt naar een vervallen hut. Hij laat weinig los en brengt haar uiteindelijk naar huis. Wanneer ze haar leven op de rit probeert te krijgen, merkt ze dat ze geschaduwd wordt. Voor ze het weet, is ze samen met Chris op de vlucht. Maar waarvoor?

Inspiratie haalt Van Mierlo uit het dagelijks leven. ,,De mensen om me heen zorgen voor stukjes die ik gebruik voor personages. Ook uit de plekken waar ik kom, put ik inspiratie. En ik lees veel, óók om van anderen te leren." Esther Verhoef, Stephen King, J.K. Rowling: ze horen in het rijtje schrijvers dat Van Mierlo graag leest.

'De Nummers' verscheen in juli, Van Mierlo is inmiddels alweer druk bezig met een nieuwe thriller. ,,Dat was spannend, want Ambo Anthos gaf bij het eerste boek niet de garantie dat ze nóg een boek van mij wilde uitgeven. Inmiddels is er weer een nieuw contract, daar ben ik heel blij mee." Ze geeft aan dat het lastig is om van het schrijverschap te kunnen leven. ,,Je moet zóveel boeken verkopen om er iets aan over te houden, waardoor schrijvers vaak nevenactiviteiten aannemen. Toch vind ik het feit dat mijn boek in de boekhandel verkrijgbaar is, een kroon op mijn werk."

Haar nieuwe boek draagt de titel 'Het Isolement' en gaat over de heftige gevolgen die sociale media kunnen hebben voor mensen. ,,Ik heb veel research gedaan naar de negatieve gevolgen die deze nieuwe media kunnen hebben, bijvoorbeeld bij identiteitsfraude", legt Van Mierlo uit. ,,Het is de kwetsbaarheid van de moderne wereld waarin we leven."

Een Duitse vertaling, een verfilming van haar thriller: dromen heeft Van Mierlo nog volop. ,,Maar het belangrijkst is: ik ben er achter gekomen dat schrijven écht mijn ding is en dat ik hiermee verder wil. Hier heb ik altijd van gedroomd."

Brabants Centrum mag één exemplaar van 'De Nummers' weggeven. Mensen die het boek van Chantal van Mierlo willen winnen, kunnen e-mailen naar bc@brabantscentrum.nl.

OP DE FOTO: Schrijfster Chantal van Mierlo poseert bij de voormalige Bracbant havo, de school waar ze haar liefde voor taal al ontwikkelde. (Foto: Peter de Koning).