Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

• Plannen leiden niet tot lastenverhoging • Meer steun voor Podium Boxtel

Boxtel presenteert verhaal achter cijfers

MARIËLLE WIJFFELAARS

Grote nieuwe plannen noemt het Boxtelse college van B. en W. niet in de programmabegroting 2016. Want deze zijn al opgenomen in het in juni gepresenteerde dekkingsplan en de kadernota. De manier waarop de begroting aan de inwoners wordt gepresenteerd, is wél nieuw. Via de gemeentelijke website kunnen alle belangstellenden het beleidsstuk bekijken en precies zien welke projecten momenteel lopen in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel. Het college wil hiermee transparant en eerlijk communiceren met de inwoners.

In het dekkingsplan werden grote plannen voor de komende jaren al aangekondigd, de financiële verantwoording hiervan is opgenomen in de begroting. Onder meer de aanpak van diverse sportvelden is een van de omvangrijke projecten waar aan gewerkt gaat worden. Volgens wethouder Herman van Wanrooij, verantwoordelijk voor sport én financiën, worden de plannen deels gefinancierd uit de algemene reserve. ,,We zetten deze in, maar blijven wél een acceptabel bedrag een reserve houden." Het inzetten van het reservepotje zorgt voor een daling naar 5,2 miljoen euro in 2017. Van Wanrooij: ,,Dat is meteen het diepste punt, daarna zal deze pot weer gaan stijgen."

Want het college van B. en W. vindt dat het niet wenselijk is om lokale lasten te laten stijgen voor de uitvoering van projecten. Zeker niet als er genoeg middelen beschikbaar zijn vanuit de algemene reserve. ,,De lasten voor de inwoners blijven gelijk en nemen in sommige gevallen zelfs een stukje af", licht wethouder Van Wanrooij toe. ,,Mensen kunnen daar ook zelf voor zorg dragen en hebben invloed op de kosten voor afvalwerking. Sinds de invoering van diftar bepalen ze hun bijdrage zelf." De onroerend zaakbelasting (ozb) stijgt met 3 procent, maar doordat andere lasten afnemen blijven inwoners hetzelfde bedrag betalen.

De begroting 'nieuwe stijl' moet zorgen voor een meer open communicatie richting de burgers. Geen cijfertjes meer presenteren, maar het verhaal erachter laten zien. ,,We willen aantonen wát we precies met dat geld doen", aldus Van Wanrooij. En dus is de begroting met alle projecten te lezen op de website. Mensen kunnen daarin de actuele stand van zaken zien en bekijken waar de gemeente Boxtel allemaal mee bezig is.

VOORZIENINGEN

Voor wethouder Peter van de Wiel staat 2016 in het teken van duurzaamheid. Zo wordt een nieuwe duurzaamheidsagenda gemaakt en komt er een lokaal energie-akkoord. Voorts start het project Dommelvallei waarvan de gemeente Boxtel mede kartrekker is. ,,Ook de pilot van de Green Tech Campus bij Helicon krijgt een vervolg", vertelt Van de Wiel. ,,In 2016 krijgt de zogenaamde grondstoffenbank een fysieke plek en zetten we een concrete stap in de transitie naar duurzame energie. We hebben altijd gezegd dat we voorloper willen zijn en zijn daar hard mee bezig." Van de Wiel gaat zich voorts bezighouden met toerisme en recreatie. Zo wordt bekeken welke gebieden een hoge toeristische of recreatieve waarden hebben. ,,We kunnen deze dan gericht gaan ontwikkelen."

Volgens het college van B. en W. is Boxtel een populaire woongemeente en wordt dan ook gewerkt aan een visie die meer inzicht moet geven in mogelijke woningbouwlocaties. Maar om die reden is het ook belangrijk om het voorzieningenniveau op peil te houden. Dat gebeurt onder meer door wat veranderingen in het onderwijs. Zo moet stichting Brede Scholen Boxtel een koepelorganisatie worden die de doorgaande leerlijn van Boxtelse kinderen bewaakt en daarbij de koppeling tussen basisscholen en voortgezet onderwijs in de gaten houdt. ,,Ook de ontwikkelingen rond Podium4All - die het muziekonderwijs gaat verzorgen - speelt daarin een rol. Ook daarin staat de doorgaande lijn centraal. Dat Boxtelse model is bij omliggende gemeenten ook in beeld", legt wethouder Marusjka Lestrade uit.

Maar ook een voorziening als Podium Boxtel kan rekenen op steun van het college van B. en W. De komende jaren krijgt de theaterlocatie extra subsidie om verbouwingswerkzaamheden uit te voeren. ,,Podium Boxtel is belangrijk voor Boxtel en als je een aantrekkelijke woongemeente wilt zijn én blijven, is een kleinschalige theatervoorziening nodig", stelt Lestrade. Na de verbouwing beschikt het theater aan de Burgakker over moderne kleedkamers en een airconditioning.

Wethouder Eric van den Broek, onder meer belast met economische zaken en sociaal beleid, meldt dat 2016 voor hem vooral een jaar van uitvoering is. ,,Veel projecten hebben vorm gekregen en kunnen nu echt starten." Dat geldt bijvoorbeeld voor het nieuwe WMO-beleid en een klankbordgroep die zich inzet voor het steunen van mantelzorgers.

DIGITAAL EN DYNAMISCH

De Boxtelse gemeenteraad buigt zich in oktober over de begroting 2016. Mensen die de begroting willen inzien, kunnen kijken op http://boxtel.begroting.pepperflow.nl/programmabegroting-2016. Burgemeester Mark Buijs juicht het toe dat de begroting voor alle bewoners in te zien is. ,,We hebben gekozen voor een dynamische opzet", legt Buijs uit. Ook benadrukt hij dat de meeste grote plannen al in de kadernota en het dekkingsplan zijn opgenomen. ,,De projecten uit de begroting zijn besluiten en keuzes die de gemeenteraad al eerder heeft gemaakt. We hopen dat inwoners de begroting en de bijbehorende projecten bekijken en eventuele ideeën of inbreng met ons willen delen."


GEMEENTE MAAKT EXCUSES AAN GEBRUIKERS

Veelbesproken bankje niet

terug bij Zwaanse Brug

MARC CLEUTJENS

Het zitbankje bij de Zwaanse Brug dat vorige week onverwacht uit het straatbeeld verdween, keert niet terug. Dat heeft wethouder Eric van den Broek gisterochtend meegedeeld aan de vaste gebruikers van het bankje. Hij bood ook zijn excuses aan omdat het bankje zonder overleg werd weggehaald. Samen met de gebruikers gaat de wethouder op zoek naar een nieuwe plek in het centrum.

Het verdwenen zitbankje bij de Zwaanse Brug was de voorbije dagen het gesprek van de dag in Boxtel, mede doordat de gebruikers er een spandoek ophingen en in deze krant aangaven verbouwereerd te zijn door de onverwachte actie van de gemeente Boxtel. Wethouder Van den Broek heeft begrip voor die houding. ,,Ik heb tijdens een gesprek gezegd dat het ons spijt dat we zonder berichtgeving vooraf het bankje hebben weggehaald. Dat had anders gemoeten en daarvoor neem ik de verantwoordelijkheid."

Van den Broek gaf tevens aan dat het zitbankje niet terugkeert. ,,Op de plek van het bankje en het watertappunt vindt veel vandalisme plaats. Ook al zijn het niet de ouderen die hiervoor verantwoordelijk zijn, de plek nodigt kennelijk wél uit tot vernielzucht." De wethouder had meer argumenten. ,,De ruimte in het smalle deel van de Rechterstraat is beperkt en ook krijgen we wel eens berichten van winkelend publiek, omwonenden en winkeliers dat de gebruikers soms wat hinder veroorzaken, bijvoorbeeld door mensen na te roepen."

NIET WEGJAGEN

De aanstaande opening van restaurant De Rechter in Villa Het Hof staat los van de gebeurtenissen rond het bankje. ,,Het gerucht gaat dat de nieuwe exploitant heeft aangedrongen op het weghalen van het bankje, maar dat is onjuist", aldus Van den Broek. ,,Als gemeente vinden we wel dat deze plek meer uitstraling verdient. Het terras wordt opgeknapt, dan is het ook mooi als het straatbeeld fraaier wordt." De wethouder heeft de gebruikers uitgelegd dat hij ze niet wil wegjagen uit het centrum. Er moet in zijn ogen een ontmoetingsplek blijven. ,,Om die reden heb ik met de gebruikers afgesproken dat we volgende week een wandeling door het centrum gaan maken en bekijken op welke plekken een bankje geplaatst zou kunnen worden. In overleg komen we vast en zeker tot een hele mooie plek. Als het nieuwe bankje er staat, zullen we het samen feestelijk in gebruik nemen."

Afbeelding