gemeente legt contact met coa

Boxtel wil helpen bij opvang vluchtelingen

MARIËLLE WIJFFELAARS

Het was een hartstochtelijke oproep die Anja van den Einden als vice-voorzitter dinsdag namens alle fracties in de Boxtelse gemeenteraad deed. Ze verzocht het college van B. en W. met klem contact op te nemen met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en hulp aan te bieden bij de opvang van vluchtelingen.

De grote stroom vluchtelingen die de onveilige situatie in hun land achterlaten en over zee de oversteek proberen te maken naar Europa, zijn aanleiding voor allerlei acties. Gemeenten, organisaties en particulieren zamelen spullen in of bieden opvangplekken aan. Het COA adviseert mensen te stoppen met het inzamelen van spullen omdat daar nu geen behoefte aan is. ,,En als mensen dat toch doen, neem dan contact op met een professionele organisatie zodat het echt goed terecht komt. Of bel een van de opvanglocaties om te vragen welke artikelen ze kunnen gebruiken."

Wel roept de opvangorganisatie gemeenten op locaties beschikbaar te stellen voor de grote toestroom van asielzoekers. Momenteel worden zo'n 30.000 mensen in Nederland opgevangen, elke week komen er 1.800 binnen waar drie opvangcentra mee gevuld kunnen worden. De voorzitter van het COA, Gerard Bakker, deed deze week een specifieke oproep aan gemeenten. ,,Open een asielopvang. Er is een uniek probleem en het is een probleem van de hele maatschappij. Er zijn nu zeventig locaties en dat is niet genoeg."

HUMANITAIR PROBLEEM

De fracties in de Boxtelse gemeenteraad drongen er bij monde van vice-voorzitter Van den Einden op aan dat ook Boxtel contact opneemt met het COA. ,,Er is een groot humanitair probleem en we moeten onze maatschappelijke én menselijke verantwoordelijkheid nemen", vindt Van den Einden. ,,Er is contact geweest met de gehele gemeenteraad en we roepen het college van B. en W. op haar betrokkenheid te tonen en mogelijk mee te werken aan tijdelijke opvang van vluchtelingen in Boxtel."

Wethouder Marusjka Lestrade was blij met de oproep van de gemeenteraad. ,,Dit probleem gaat mij na aan het hart, en dat geldt eigenlijk voor iedereen. In het verleden heeft Boxtel ook geholpen bij opvang van vluchtelingen, ik weet nog goed dat er Vietnamese bootvluchtelingen in kasteel Stapelen werden opgevangen. We zullen ook nu als gemeente Boxtel zeker onze hulp aanbieden aan het COA en op korte termijn contact opnemen." Burgemeester Mark Buijs vulde aan: ,,Als inwoners ideeën hebben of acties willen voeren, dan kunnen ze zich melden bij de gemeente zodat we hen de goede weg kunnen wijzen."

Het COA meldde eerder dat er vooral behoefte is aan grote opvanglocaties. Buijs en Lestrade willen zeker bekijken wat er in Boxtel mogelijk is. ,,Maar we zullen daarbij ook altijd overleggen met inwoners en wijkorganen."


'Hopelijk meer

inzamelpunten

in het dorp'

,,Ik was een beetje boos op mezelf. We zien overal de verschrikkelijke beelden van vluchtelingen en vervolgens doen we niks. Dat was voor mij de reden om wél in actie te komen." In enkele dagen tijd zorgden Ilse van Schijndel uit Esch en haar zus Hilde er voor dat er twee inzamelcontainers in het dorp kwamen.

Op de containers hangen lijsten met spullen die het hardst nodig zijn, onder meer houdbare voeding, luiers, flessen, babypoeder, schoolspullen, pleisters, verband, rollators en winterkleding. ,,Het is ongelooflijk hoe een medium als Facebook werkt. Ik heb daar een aantal berichten over mijn actie op geplaatst en kreeg veel reacties. Zo zaten de bakken dinsdag tot aan de rand toe vol en is er zelfs iemand uit Bussum die spullen stuurt via de post. Echt geweldig." Hoe lang de containers blijven staan, is nog niet bekend. ,,Ik hoop dat er nog meer inzamelpunten in Esch komen." Ook bekijkt Van Schijndel nog of ze in samenwerking met de Sint-Willibrordusschool speelgoed kan laten verzamelen.

Mensen die vragen hebben of een soortgelijke actie willen opzetten, kunnen contact opnemen via e-mailadres ilsevschijndel@hotmail.com. Kijk voor meer informatie over stichting Hand in Hand in Syrië op www.stichtingsyrie.nl.

Boxtel

Ruilbeurs

De Vereniging Boxtelse Verzamelaars houdt zondag 13 september de maandelijkse ruilbeurs in De Walnoot. Van 10.00 tot 13.00 uur kunnen allerlei spulletjes geruild worden waaronder, munten en stickers. Deze maand is er speciale aandacht voor suikerzakjes. De entree bedraagt één euro voor volwassenen, kinderen betalen 25 eurocent.