Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

boxtelse bieb krijgt nieuwe functie in centrum

Bibliotheek bereidt verhuizing voor

MARIËLLE WIJFFELAARS

Bibliotheek De Meierij hoopt medio oktober een nieuwe locatie voor de Boxtelse vestiging te hebben gevonden. Volgens directeur Mark Jacobs wordt momenteel volop gezocht naar een geschikte plek voor de bibliotheek en heeft een locatie van minimaal 550 vierkante meter in het centrum de voorkeur.

De bibliotheek heeft inmiddels een interne projectleider aangesteld die zich bezighoudt met de zoektocht naar de meest geschikte locatie. ,,Diverse panden worden daarin meegenomen", legt directeur Jacobs uit. ,,We willen graag verhuizen naar het centrum van Boxtel en dat moet wel lukken want er staat genoeg leeg. Ook de gemeente juicht dat toe omdat de bibliotheek het centrum kan versterken." Jacobs hoopt in oktober een nieuwe locatie bekend te kunnen maken.

Landelijk krijgen bibliotheken een andere functie en ook de Boxtelse vestiging wordt anders ingericht. Deze ontwikkeling hangt samen met de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen (Wsob) die op 1 januari van kracht ging. De 'bibliotheekwet' richt zich op een nieuwe functie voor de voorzieningen waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen de landelijke digitale bibliotheek die niet plaatsgebonden is en de lokale bibliotheek waarbij gemeenten hun eigen keuzes maken over vorm en inhoud. Door de digitalisering moeten bibliotheken hun dienstverlening aanpakken, ook omdat het aantal leden de laatste jaren fors minder is geworden.

ONTMOETEN

Gemeenteraadslid Bart Louwers (D66) vatte het probleem dinsdagavond tijdens de vergadering van de gemeenteraad treffend samen: ,,Iedereen houdt van de bieb, maar het gros komt er nooit." En dat lijkt ook in Boxtel het probleem te zijn. Ineke van Giersbergen (Combinatie95) stelde als kind onder de indruk te zijn van de boeken in de bibliotheek. ,,En die bewondering gun ik ook aan de kinderen van deze tijd." Maar de gemeenteraadsleden waren het er over eens: de bibliotheek zoals deze er twintig jaar geleden was, past niet meer bij deze tijd. Liever zien de fracties een kleinere bibliotheek met de functie van ontmoetingsplek, informatie en tips én een leenmogelijkheid van boeken en andere materialen.

Nico Bulter (PvdA/GroenLinks) betoogde dat het gaat om de beschikbaarheid van boeken en niet om gebouwen. ,,Waarom geen boekenkastjes plaatsen in de openbare ruimte of bij gemeentelijke instellingen? Mensen kunnen daar een boek lenen en dat inwisselen voor een eigen exemplaar." Een dergelijke voorziening is al te vinden bij brede school De Wilgenbroek.

Diverse fracties vroegen zich af of wethouder Lestrade ook andere mogelijkheden heeft bekeken. ,,Bijvoorbeeld servicepunten in de wijken", meldde Marria van den Hoven (INbox). Louwers (D66): ,,Ik zie graag meer samenwerking met inwoners, onderwijs en ondernemers. Daar zijn slagen te maken."

ANDERE PLEK

De wethouder verklaarde dat overleg is geweest met de directeuren van de basisscholen in de gemeente Boxtel met de vraag of zij eventueel een uitleenfunctie in hun schoolgebouw zouden willen realiseren. ,,Hier stonden de directeuren niet zo positief tegenover", aldus Lestrade. ,,Dat zou een te grote belasting worden voor het team van de school. Ook stelden ze dat het voor de kinderen juist goed is om ook op een andere plek te komen." Een uitzondering hierop is basisschool De Oversteek in Liempde. Toen in het dorp het bibliotheekpunt verdween, werd de boekencollectie overgeplaatst naar De Oversteek om tóch een uitleenfunctie in Liempde te behouden. Voor Lennisheuvel wordt gekeken naar een soortgelijke constructie.

Met bibliotheek De Meierij is afgesproken dat op korte termijn een nieuwe locatie duidelijk wordt, dat zal medio oktober zijn.

FOTO BOVEN: Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de herinrichting van het pleintje voor bibliotheek De Meierij. De voorziening bereidt een verhuizing voor naar een andere plek in het centrum. (Foto: Marc Cleutjens).