Terwijl bezoekers een kijkje namen in de schuur, gingen leerlingen van het Baanderherencollege onverstoorbaar verder met de renovatie. (Foto: Peter de Koning).
Terwijl bezoekers een kijkje namen in de schuur, gingen leerlingen van het Baanderherencollege onverstoorbaar verder met de renovatie. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

boxtels initiatief is 'burgerparticipatie in optima forma'

'Ieder dorp z'n eigen Dommelbimd...'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

'Een Dommelbimdje doen'. Johan van den Hout van de provincie Noord-Brabant introduceerde maandagochtend, tijdens de officiële overdracht van het Boxtelse natuurgebied aan de stichting Dommelbimd, een nieuwe Brabantse uitdrukking. Volgens de gedeputeerde was het initiatief van Sylvia van Gulik, Toine Cooijmans en Joost van Liebergen hét voorbeeld van een geslaagd project waarbij burgers zich zelf voor iets inzetten en de overheid slechts een ondersteunende rol speelt.

Op passende wijze, midden in het natuurgebied en onder begeleiding van de Brabantse liederen van het trio Taaftere, ondertekenden de leden van stichting Dommelbimd en Brabants Landschap maandagochtend de akte en blijft het natuurgebied tussen kasteel Stapelen en de Eindhovenseweg officieel behouden. Ruim twee jaar geleden staken buurtbewoners Van Gulik, Cooijmans en Van Liebergen de handen ineen. Het trio wilde het bijzondere gebied behouden voor natuur en nam contact op met Brabants Landschap. ,,Voordat ik het wist, zat ik er aan vast", grinnikte directeur Jan Baan van Brabants Landschap gistermiddag.

De natuurbeschermingsorganisatie was bereid het 6,5 hectare grote gebied voor de financieren. Vervolgens heeft stichting Dommelbimd twee jaar lang allerlei acties gehouden om het benodigde geld bijeen te krijgen dat nodig was voor aankoop. Dat lukte. ,,En nu zitten jullie eraan vast", lachte Baan. Hij gaf aan dat Brabants Landschap nog een vinger in de pap houdt en van een klein gedeelte eigenaar blijft. ,,Dat neemt niet weg dat ik het volste vertrouwen heb in de stichting. Het is een inspiratieproject en dit is voor mij ook een heuglijk moment."

inspirator

Ook de andere aanwezigen waren lovend. Roel Feringa, directeur Natuur en Biodiversiteit van het ministerie Economische Zaken, was aanwezig als vervanger van staatssecretaris Sharon Dijksma. ,,Ze vind het heel jammer dat ze hier niet bij kan zijn. Dommelbimd is namelijk hét voorbeeld van de natuurvisie die vorig jaar is vastgesteld. Je merkt dat burgers een grotere rol krijgen bij natuur en initiatieven nemen. De uitspraak die Sylvia van Gulik eerder deed, 'Ieder dorp z'n eigen Dommelbimd', onderstreep ik volledig. Als we ervoor gaan, wordt het een stuk mooier in dit land." Van Gulik gaf eerder aan de stichting de rol als inspirator graag op zich neemt. ,,De Dommelbimd is natuur voor, door en van burgers. Het is fantastisch dat dit gebied blijft behouden."

Alle aandeelhouders en vrijwilligers waren uitgenodigd voor de overdrachtsbijeenkomst. De stichting had een wandeltocht uitgezet door het gebied met tussendoor presentaties en demonstraties. Leerlingen van het Baanderherencollege waren druk bezig met de renovatie van de schuur, die als buitenlokaal gaat dienen. Aan de Dommel stonden studenten van de HAS met een stand; zij vertelden over een bodem- en vegetatieonderzoek dat ze eerder in Dommelbimd verrichtten. ,,Voor onze studenten is dit gebied een buitenkans", aldus docent Geert Peeters van de HAS. ,,Vanuit 's-Hertogenbosch staan ze binnen twintig minuten in de Dommelbimd."

Scholieren van het Jacob-Roelandslyceum gaven een presentatie over biologieprojecten die ze in hun 'achtertuin' Dommelbimd kunnen gaan doen, zoals uitpluizen van braakballen, vogels spotten en lessen over bloemen en zaden. Jop van Pothoven was één van de tweedeklassers van het JRL die de bezoekers te woord stond en aardrijkskunde en geschiedenis mocht 'skippen'. ,,Dat is geen probleem, ik ben best goed in die vakken", lachte hij, terwijl hij een aantal braakballen uitploos en de botjes op een doorzichtig schaaltje legde.

zweetdruppels

Als afsluiter zorgde een aantal vrijwilligers voor een demonstratie 'maaien met de zeis'. ,,Je moet een bepaalde zwaai maken met dit gereedschap", vertelde Hans Volmer, die twee weken eerder een maaicursus volgde in Dommelbimd. ,,Ik verwacht dat dit gras- en hooiland te nat is om machinaal te kunnen maaien. Mogelijk kun je nog een vingermaaibalk gebruiken, anders wordt het toch de zeis. En geloof me, het is hard werken. Ook bij zo'n demonstratie vallen behoorlijk wat zweetdruppels..."

,,Het is een geweldig gebied", vond Carla van den Broek uit Nijmegen. ,,Mijn zes broers en ik komen oorspronkelijk uit Boxtel en hebben een groepscertificaat gekocht. En als ik zie wat er allemaal mogelijk is met de Dommelbimd, dan kan ik alleen maar concluderen dat het geld goed besteed wordt. Dat begint al bij biologielessen: die worden toch vele malen leuker als ze in de Dommelbimd worden gegeven?"

Vrijwilligers in de Dommelbimd gaven maandagochtend, tot groot genoegen van de bezoekers, een demonstratie 'Maaien met de zeis'.
Eindelijk was het moment daar: midden in natuurgebied Dommelbimd, vond de officiële overdracht plaats. Joost van Liebergen zet zijn krabbel, terwijl een glunderende Sylvia van Gulik en Toine Cooijmans (midden) toekijken.