Lia Martinali liet zich voor dit werk inspireren door het stilleven 'Zonnebloemen' van Vincent van Gogh. Het werk is tijdens 4dekunsten op 12 en 13 september te zien aan De Venakker 7.
Lia Martinali liet zich voor dit werk inspireren door het stilleven 'Zonnebloemen' van Vincent van Gogh. Het werk is tijdens 4dekunsten op 12 en 13 september te zien aan De Venakker 7. Foto: Annelieke van der Linden

drie essche kunstenaars tonen werk

Atelierroute Haaren met thema Vincent van Gogh

Om het jaar wordt in Esch, Haaren, Helvoirt en Biezenmortel de open atelierroute 4dekunsten gehouden. Bezoekers zijn op zaterdag 12 en zondag 13 september tussen 11.00 en 17.00 uur welkom op meer dan twintig adressen in de gemeente Haaren, waar in totaal meer dan vijftig kunstenaars hun werken tonen.

De route staat dit jaar in het teken van het thema Vincent, refererend naar kunstschilder Van Gogh. Op 29 juli was het exact 125 jaar geleden dat de bekende kunstenaar overleed, waardoor vele evenementen dit jaar in het teken staan van Van Gogh. Bij 4dekunsten heeft een aantal kunstenaars zich verdiept in het thema. De resultaten hiervan zijn in de verschillende ateliers te zien.

Alle ateliers zijn gratis toegankelijk. In Esch tonen Lia Martinali, Mieke Tak en Hetty Toonen hun werken aan het publiek. Martinali, een van de organisatoren van 4dekunsten, toont op verschillende locaties driedimensionaal werk, onder meer op De Venakker 7 in Esch, waar het atelier van Tak gevestigd is. Martinali liet zich onder meer inspireren door Zonnebloemen, één van de meest bekende schilderijen van Van Gogh, en maakte een driedimensionaal kunstwerk waar onder meer metaal in is verwerkt.

Kunstenares Tak liet twee jaar geleden een overzicht zien van het werk dat ze maakte tijdens haar opleiding in Arendonk. Inmiddels zit ze in het tweede jaar van de specialisatie: een periode om jezelf als schilder te ontdekken. Ze liet zich inspireren door de Bosatlas en door de combinaties van kaarten, foto's en schetsen ontstonden telkens nieuwe ideeën. ,,Zo ontstond er een nieuwe atlas van de wereld, die oneindig lijkt met telkens nieuwe inspiratiebronnen", laat Tak weten.

Hetty Toonen zag vijftien jaar geleden voor het eerst een quilt. Vier jaar later zocht ze iemand die haar de kneepjes van het vak leerde, inmiddels is ze aangesloten bij het Quiltersgilde en maakt ze allerlei quilts. Zo heeft Toonen een kleed aan hospice Acacia in Boxtel geschonken. Een selectie van haar werk is op zaterdag 12 en zondag 13 september te zien op De Venakker 4 in Esch.

Daarnaast kunnen bezoekers in ateliers te Haaren, Helvoirt en Biezenmortel kennismaken met disciplines als schilderen, beeldhouwen, kalligrafie, mixed media, glas in lood, schrijfkunst, edelsmeden, fotografie en grafische technieken. Alle adressen staan in een plattegrondboekje genoteerd, die in ieder atelier liggen. Meer informatie: www.4dekunsten.nl.

Deze plattegronden liggen klaar in ieder atelier.