Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BEWONERS DE MUNSEL GENIETEN VAN DAGJE UIT

Heerlijk Dommeltochtje met De Pagaai

Als de clubleden van kanovereniging De Pagaai ergens de schouders onder zetten, doen ze het goed. Zondagmiddag trakteerden ze bewoners van woonvorm De Munsel op het jaarlijkse vaartochtje over de Dommel. De bewoners die veelal zijn aangewezen op een rolstoel werden op speciaal in elkaar gezette catamarans geplaatst, zodat ze veilig over de Dommel vervoerd konden worden.

Volgens voorzitter Leon van der Eerden van De Pagaai is het Dommeltochtje inmiddels een traditie en houdt iedereen er rekening mee. ,,Voordat we kunnen gaan varen, bevestigen we twee kano's aan elkaar. Dit jaar hebben we een nieuwe constructie gemaakt, die makkelijker te demonteren is." De Pagaai organiseert de vaartochten voor de bewoners van De Munsel al sinds het clubhuis aan de Voetboog staat. ,,We zijn ooit met deze mensen in contact gekomen en we hebben een leuke klik. We vinden het geweldig om elk jaar iets voor ze te organiseren."

Welgeteld veertien bewoners voeren zondagmiddag mee tijdens een zonnige en ontspannen tocht over de Dommel. ,,We zijn vanaf ons clubhuis naar de glijgoot in de Mgr. Wilmerstraat gevaren en daarna omgekeerd. Bij terugkomst hebben we een mobiele frietkraam besteld, die iedereen heeft getrakteerd op een patatje en snacks. Daarmee was het dagje uit bij De Pagaai weer helemaal compleet."

FOTO BOVEN: Bewoners van woonvorm De Munsel maken zich op voor een vaartochtje over de Dommel met vrijwilligers van De Pagaai. (Foto: Peter de Koning).


BOXTELAAR BROER VAN HOUTUM OVERLEDEN

Grote betrokkenheid bij gemeenschap

MARC CLEUTJENS

Een paar maanden geleden boorde Broer van Houtum zijn uitgebreide netwerk nog eenmaal aan om het gouden bestaansjubileum van gemeenschapshuis De Walnoot in de wijk Selissenwal op passende wijze te vieren. Dat moest groots en uitbundig, met activiteiten voor alle doelgroepen die er zo graag thuis zijn. Om gezondheidsredenen moest hij de festiviteiten in De Walnoot aan zich voorbij laten gaan; in de nacht van vrijdag op zaterdag overleed de in Boxtel geboren en getogen gemeenschapsmens.

Als Broer van Houtum zich op een karwei of opdracht stortte, deed hij dat met overgave. Hij nam graag de leiding, trok aan de meeste touwtjes en had altijd prima voor ogen hoe het eindresultaat eruit zou moeten zien. Dat gold in zijn werkzame jaren bij bouwbedrijf Wilma, waar hij opklom van metselaar tot uitvoerder en bouwkundig opzichter. Maar juist ook tijdens alle activiteiten die hij voor het verenigingsleven in Boxtel opzette, staat vast dat Van Houtum altijd wist op welke manier een project aangepakt en uitgevoerd moest worden. Vriendelijk maar ook vastberaden gaf hij dan aan hoe de weg naar succes bewandeld moest worden. Het inslaan van tijdrovende zijwegen wilde hij vermijden. En dat maakte hij doorgaans in heldere bewoordingen duidelijk...

Op de achtergrond was Van Houtum actief binnen de Democratische Partij Boxtel-Liempde, waar hij al vele decennia op de ledenlijst stond. Toen die partij nog Werknemerslijst heette en geleid werd door Piet Hendriks en later Willie van de Langenberg, was hij een belangrijke steunpilaar en klankbord voor de raadsfractie van deze in Boxtel gewortelde politieke groepering.

EERSTE STEEN

Voetbalclub ODC loopt ook als een rode draad door Van Houtums leven. In 1943 werd hij op tienjarige leeftijd lid van de club waar hij nog altijd stond ingeschreven. Als erelid mocht hij enkele jaren geleden nog meehelpen bij het plaatsen van de eerste steen van clubhuis 't Neij Heike in sportpark Wagenaars.

Naast voetballer was Van Houtum binnen ODC vooral bestuurder. Bijna 25 jaar gaf hij gepassioneerd leiding aan de vereniging en was hij betrokken bij grote ontwikkelingen binnen de club, zoals de uitbreidingen en vernieuwingen van de voetbalaccommodatie aan het Essche Heike. Ook alle aanpassingen die in en om sportpark Molenwijk tot stand kwamen in de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw, vonden plaats onder zijn regie. Als bouwkundig opzichter was hij ook nauw betrokken bij de uitvoering van deze projecten waarin zelfwerkzaamheid en inzet van vrijwilligers cruciaal waren.

HUISVENNEN

Die inzet gold ook voor Van Houtums betrokkenheid bij het herdenken van de Tweede Wereldoorlog. Op vele fronten zette hij zich gedurende zijn leven in voor de herdenking van verzetsmensen die in zijn Boxtel bijdroegen aan het herstel van vrijheid en democratie. Op zijn initiatief en naar zijn bouwkundig ontwerp werd aan de rand van natuurgebied Kampina een verzetsmonument geplaatst waar jaarlijks de bevrijding van Boxtel wordt herdacht.

Tijdens de onderhandelingen met Natuurmonumenten maakte hij meerdere keren duidelijk dat het monument in zijn ogen bij de vennen moest staan waar de Airbornes zich zes weken schuilhielden. Natuurmonumenten hield dat tegen om grotere bezoekersstromen naar het kwetsbare natuurgebied rond de Huisvennen te voorkomen. Van Houtum gaf toen toe, maar deed dat met tegenzin...

BRANDMONUMENT

Onder Van Houtums regie werd ook in Gemonde een verzetsmonument opgetrokken. Verder stond hij aan de wieg van een herdenkingsplek voor de slachtoffers van een verwoestende brand aan de Parallelweg Noord, die in de vroege jaren zestig van de vorige eeuw het leven kostte aan een groot aantal leden van het gezin Beekmans. Ook buurman Jan van Esch, die trachtte de gezinsleden uit de brand te redden, verloor het leven. Van Houtum tekende voor het monument en ijverde ervoor dat Van Esch een eigen straatnaam kreeg. Dat werd het Jan van Eschplein, vlakbij het station en de plek waar de slachtoffers te betreuren waren. Hun namen worden dankzij de inspanningen van Van Houtum niet vergeten.

Ook zíjn naam zal voortleven in Boxtel. Velen zullen Van Houtum herinneren als een betrokken gemeenschapsmens die als een spin in het web het overzicht bewaarde en als een vrije man op het middenveld altijd aanspeelbaar was. Hedenochtend is onder grote belangstelling afscheid van hem genomen. Dat gebeurde in De Walnoot waarvoor hij een feestweek organiseerde die hij vanwege zijn ziekte helaas niet meer uitbundig kon meemaken.

Broer van Houtum is 82 jaar geworden.

Afbeelding