Handtherapeute Mieke van der Steen wordt het gezicht van de nieuwe vestiging van Handencentrum De Dommel in ziekenhuis Jeroen Bosch te 's-Hertogenbosch.
Handtherapeute Mieke van der Steen wordt het gezicht van de nieuwe vestiging van Handencentrum De Dommel in ziekenhuis Jeroen Bosch te 's-Hertogenbosch. Foto: Annelieke van der Linden

nieuwe vestiging in 'jeroen bosch'

Handencentrum breidt uit naar Den Bosch

Een intensieve samenwerking met het Jeroen Bosch was er al. Sinds 1 september zijn de handtherapeuten van Handencentrum De Dommel aan het Molenpad in Boxtel ook drie dagen per week aanwezig in dit ziekenhuis te 's-Hertogenbosch. Om therapie te verzorgen, maar óók om de samenwerking met artsen in het ziekenhuis en revalidatiecentrum De Tolbrug te verdiepen.

Mensen kunnen al ruim tien jaar in Boxtel terecht voor handtherapie. Carlo Spee richtte het handencentrum op, inmiddels werken ook handtherapeut Mieke van der Steen, fysiotherapeut Nienke Meinema en ergotherapeut Marlou Schoenmakers in het pand aan het Molenpad. ,,Van het maken van spalken tot de nabehandeling van een operatie en van overbelastingsklachten tot artrose: geen dag is hetzelfde", vertelt Van der Steen.

Handencentrum De Dommel behandelt cliënten uit de gemeente Boxtel, maar ook uit Sint-Michielsgestel, Schijndel en Vught komen mensen met handenklachten naar het Molenpad. ,,Daarnaast hebben we veel contact met huisartsen. Zij zijn breed opgeleid en handtherapie bestaat uit ingewikkelde materie, waardoor we regelmatig voorlichtingen geven", legt Spee uit. Hij geeft aan dat handtherapie geen beschermd beroep is. Spee: ,,Inmiddels is het mogelijk om je als therapeut te certificeren." Hij is inmiddels in het bezit van dit 'keurmerk', Van der Steen is per november gecertificeerd handtherapeut.

korte lijntjes

De afdeling plastische chirurgie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis die operaties aan handen uitvoert, vroeg het Boxtelse handencentrum om voor een aantal dagen per week op de afdeling te komen. Van der Steen is het meest actief in het ziekenhuis in 's-Hertogenbosch, maar ook Spee zal zijn werkzaamheden in Boxtel combineren met het Jeroen Bosch Ziekenhuis. ,,Belangrijk uitgangspunt van de samenwerking is dat de lijntjes kort zijn", vertelt Spee. ,,Als er een spalk moet worden gemaakt voor iemand of een meting van de kracht en bewegelijkheid van een hand moet worden gedaan, kan dat meteen gebeuren", voegt Van der Steen toe. In eerste instantie is Handencentrum De Dommel drie dagen aanwezig in het Bossche ziekenhuis. ,,In de toekomst zal dat worden uitgebouwd", verwacht Van der Steen.

Ook de contacten met de chirurgen en revalidatiecentrum De Tolbrug worden intensiever. ,,Zo kunnen we elkaar advies geven over behandelingen, meekijken bij operaties en zorgen voor scholing van de artsen", zegt Spee. ,,Net als bij andere medische beroepen, is scholing erg belangrijk. Ook voor onszelf. Er verandert jaarlijks veel in de handtherapie."