Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ORGANISATIE SAMENLOOP VOOR HOOP STAAT ALS EEN HUIS

'Liempde gaat hé-lé-maal volstromen'

MARC CLEUTJENS

Samenloop voor Hoop. Liempde is al maanden in de ban van het wandelevenement voor KWF Kankerbestrijding. Zaterdag 12 en zondag 13 september gaat het eindelijk gebeuren; duizenden mensen zullen het dorp bevolken om een gezellig evenement te beleven.

Inderdaad, gezellig. En feestelijk! Want hoewel de 1.567 wandelaars zich met hun prestatie 24 uur onafgebroken gaan inzetten voor mensen met kanker, moet Samenloop voor Hoop in Liempde geen treurmis worden, maar een feest waarin het leven gevierd wordt. ,,We zullen allemaal de hoop uitstralen dat we kanker ooit de wereld uit kunnen helpen en dat we dat moment met ons evenement in Liempde een stap dichterbij brengen", zegt Jan Claassen, voorzitter van het organisatiecomité.

SUCCESVERHAAL

Waar draaiboeken van KWF Kankerbestrijding aangeven dat een Samenloop voor Hoop minstens achttien maanden voorbereidingstijd vergt, is het de Liempdenaren gelukt om het in pakweg negen maanden voor elkaar te boksen. ,,De KWF-vertegenwoordiger die ons wegwijs maakte, had grote twijfels of het zou lukken", blikt Harrie Raaimakers terug.

Hij geeft leiding aan de commissie logistiek en draait al maanden overuren om het evenement straks in goede banen te kunnen leiden. Dat het is gelukt is te danken aan de vele vrijwilligers die zich snel hebben aangemeld. Bijna driehonderd Liempdenaren zetten de schouders onder de Samenloop voor Hoop, waaronder honderddertig inwoners die op aansturing van Raaimakers zorgen voor logistiek en veiligheid.

Het geheim van het Liempdse succesverhaal? ,,Het doel spreekt iedereen aan", zeggen Margo Brands en Lian van Oorschot, de twee initiatiefnemers. ,,Pas in januari hebben we een eerste bijeenkomst belegd en gekeken of er draagvlak was om de Samenloop voor Hoop te organiseren", zegt Brands. ,,En daarna is het meteen losgegaan", vult Van Oorschot aan. ,,Het doel waarvoor we dit doen brengt de mensen snel samen en onze daadkrachtige aanpak heeft gewerkt."

CENTRALE POST

Samenloop voor Hoop gaat zaterdag en zondag niet alleen 1.567 wandelaars op de been brengen, die vanaf twee uur 's middags beginnen aan een 24 uur durende estafette door het sfeervolle dorpshart van Liempde. Supporters, sponsors en steunpilaren zullen vermoedelijk in duizendtallen op Liempde afkomen. ,,En dat mogen er gerust heel veel zijn", lacht voorzitter Claassen. ,,We zijn op alles voorbereid en omdat we dit doen voor KWF Kankerbestrijding, denk ik dat Liempde hé-lé-maal gaat volstromen met mensen. En wat mij betreft mag het dorp eenmalig lekker verstopt raken, want dat betekent dat we heel veel geld gaan ophalen."

Om te voorkomen dat grote mensenmassa's voor problemen zorgen, is de organisatie van Samenloop voor Hoop op alles voorbereid. Onder regie van Raaimakers zijn draaiboeken en calamiteitenplannen opgesteld, die zijn getoetst door professionals van politie, brandweer en EHBO. ,,In het oude raadhuis richten we een centrale post in waar continu mensen aan het werk zijn die gewend zijn om te werken tijden grote evenementen", aldus Raaimakers.

71 TEAMS

In totaal 71 teams hebben zich de voorbije maanden ingeschreven voor de Samenloop voor Hoop. Ze richten allemaal een kraam in langs het parkoers en gaan bij toerbeurt wandelen. Na het officiële startschot, dat zaterdag om twee uur 's middags klinkt, lopen alle deelnemers een uur mee. Om die reden wordt de route dan uitgebreid. Daarna wordt in estafettevorm gewandeld; de meeste teams hebben schema's opgesteld. Er is ruimte om even uit te rusten of andere activiteiten te doen.

Indrukwekkend belooft de kaarsenceremonie te worden, die zaterdagavond om tien uur plaatsvindt bij het oude raadhuis. Honderden kaarsen worden ontstoken voor mensen die gestorven zijn aan kanker. ,,Bij die gelegenheid gaat de straatverlichting een half uurtje uit", zegt voorzitter Claassen. ,,Op dat moment wordt het helemaal donker in Liempde en zal de impact van het kaarslicht nóg groter zijn."

SLOTCEREMONIE

Op twee podia in hartje Liempde is een continu muziekprogramma te zien en te horen. Het volledige programma, dat gratis toegankelijk is, staat op de pagina naast dit artikel.

De Samenloop voor Hoop eindigt zondag 13 september om twee uur 's middags met de slotceremonie. Dan zal voorzitter Claassen ook de opbrengst van het wandelevenement bekendmaken. En kan aansluitend nagepraat worden over een evenement dat als hoofddoel heeft om mensen met kanker een steuntje in de rug te geven en te laten zien dat ze er niet alleen voorstaan. Gelet op de te verwachten drukte in Liempde, gaat dat zeker lukken...

FOTO BOVEN: Jan Claassen, Harrie Raaimakers, Lian van Oorschot en Margo Brands poseren voor de Samenloop voor Hoop-boom in Liempde. (Foto's: Peter de Koning).

FOTO ONDER: Willy Beerens reikte dinsdag namens de ondernemers van Op Liemt Gemunt een cheque ter waarde van 478 euro uit aan voorzitter Jan Claassen van Samenloop voor Hoop.

Afbeelding