Villa Nimrod is een van fraaie bouwwerken in Boxtel die het publiek kan bezoeken tijdens Open Monumentendag. Het fraaie pand is alleen op zaterdag geopend. (Foto: Peter de Koning).
Villa Nimrod is een van fraaie bouwwerken in Boxtel die het publiek kan bezoeken tijdens Open Monumentendag. Het fraaie pand is alleen op zaterdag geopend. (Foto: Peter de Koning). Foto: Stefan Latijnhouwers

PUBLIEK KAN ZATERDAG EN ZONDAG TAL VAN LOCATIES BEZOEKEN

Boxtel haalt dit keer alles uit de kast op Open Monumentendag

Boxtel bruist komend weekeinde zoals zelden tevoren tijdens Open Monumentendag. Sinds jaren is er van alles te doen in de gemeente, waarbij belangstellenden een keuze kunnen maken uit bijna twintig locaties. ,,Er is dit jaar heel veel animo onder de vertegenwoordigers van organisaties en instellingen als de VVV, het Interreligieus Platform Boxtel, Heilig Hart Parochie, de Boxtelse musea en eigenaren van particuliere woningen. Daar ben ik als coördinator van het evenement natuurlijk heel blij mee, want jarenlang was de belangstelling voor monumentendag heel slapjes. Ik denk dat het thema 'Kunst en Ambacht' veel mensen aanspreekt", aldus Dik Bol, tevens voorzitter van de Heemkundekring Boxtel.

Bezoekers hebben dit jaar de kans om op beide dagen van 13.00 tot 16.00 uur diverse monumenten te bezichtigen die normaal niet toegankelijk zijn. Bol: ,,Open Monumentendag is in het verleden eigenlijk nooit zo uitbundig gevierd in Boxtel, maar dit jaar halen we álles uit de kast. Een grote groep vrijwilligers heeft onder leiding van de heemkundekring gewerkt aan een afwisselend programma, waarbij behalve fraaie monumenten ook kunstwerken te zien zijn en bijzondere ambachten getoond worden. Mensen kunnen daarnaast deelnemen aan historische en culturele wandelingen om 13.30 en 15.00 uur. Die starten op de binnenplaats bij kasteel Stapelen en voeren richting Heilig Hartkerk en de Sint-Petrusbasiliek, waarna weer koers gezet wordt naar het kasteel."

PORTIERSWONING

Het publiek kan verschillende monumentale bouwwerken bekijken, waaronder de portierswoning van Stapelen aan de Burgakker 19, de fraai opgeknapte Villa Nimrod (Clarissenstraat 39, alleen op zaterdag) waar KunstenCentrum Boxtel is gevestigd én het pand aan de Oude Kerkstraat 9. Bol: ,,In de gang van de laatste woning is het plafond op schitterende wijze bewerkt met gipsen ornamenten en pasteltinten. Echt een aanrader, net als een bezoek aan de expositie over vroegere damastweverijen in voormalig museum Piet Dorenbosch. Deze tentoonstelling kan alleen maar bezichtigd worden tijdens de monumentendagen, waarbij films getoond worden die beschikbaar gesteld zijn door het Tilburgse textielmuseum."

Saillant detail is dat Rinus van der Gouw en zijn vrouw zaterdag en zondag in het monumentale pand 't Hofje vertellen over hun werk in de oude damastweverij Van Hoogerwou, waar ze elkaar ook ontmoet hebben. In de woning op het adres Molenstraat 22 brengt Annie Swinkels de traditionele naaldkunst in de praktijk en weidt haar man Jan uit over het schilderen en het onderhouden van monumentale huizen en kerken. In de protestantse kerk (Clarissenstraat 18) staat het ambacht van schoonschrijven centraal, net als in de Turkse en Marokkaanse Moskee op Hoogheem. Kalligrafie heeft door de eeuwen heen voor veel gelovigen een grote rol gespeeld. De Turkse moskee is op beide dagen geopend vanaf 14.00 uur, de Marokkaanse alleen op zaterdag.

Ook Museum Vekemans aan de Stationsstraat opent komend weekeinde de deuren, terwijl bezoekers eveneens welkom zijn in oertijdmuseum De Groene Poort aan de Bosschweg. Hier is een thematentoonstelling over Het Groene Woud ingericht. Bol: ,,Daarnaast kunnen bezoekers zondagmiddag bodemvondsten van de steentijd tot heden gratis laten beoordelen door een panel van deskundige archeologen. De moeite waard is naast de vaste en wisselexpositie van de Boxtelse kunstschilder Pierre Janssen in museum MuBo aan de Baroniestraat zeker ook het beroep van sigarenmaker. Speciaal voor dit ambacht heeft het museum verse tabaksbladeren uit Bergeijk op de kop getikt. Gedemonstreerd wordt hoe de sigaren destijds handmatig vervaardigd werden. Daarnaast is een korte film met de titel 'In de rooilijn van bXtl' te zien over de Boxtelse ruimtelijke architectuur."

Meer (gedetailleerde) informatie over de Open Monumentendagen in de gemeente Boxtel is te vinden op www.heemkundeboxtel.nl/omd.

FOTO BOVEN: Villa Nimrod is een van de fraaie bouwwerken in Boxtel die het publiek kan bezoeken tijdens Open Monumentendag. Het fraaie pand is alleen op zaterdag geopend. (Foto: Peter de Koning).


Lezing van paters

assumptionisten

over werk in Congo

Kees Scheffers en pater Klaas Schilder houden dinsdag 15 september vanaf 19.30 uur in de ridderzaal van kasteel Stapelen een lezing over het werk en leven van de paters assumptionisten in Congo.

Voormalig assumptionist Scheffers heeft de werkzaamheden van de paters in Congo opgetekend in een boek. Hij verhaalt in de ridderzaal over deze woelige periode. Pater Schilder, die nog steeds actief is als missionaris in Congo, vertelt aan de van foto's en beeldmateriaal over zijn belevenissen in het Afrikaanse land. De entree bedraagt 5 euro. Eén dag later, woensdag 16 september, vindt om 19.30 uur een vesperdienst plaats in de kapel van het kasteel.

De ridderzaal vormt donderdag 17 september vanaf 15.45 uur het decor voor een zogeheten 'speel en denk maar mee-voorstelling' voor kinderen door ateliertheater De reizende speeldoos. De jeugd tussen 8 en 12 jaar heeft de kans om gedurende zes weken samen met Hetty van Beek van het theater mee te werken aan een spannende uitvoering. Kinderen kunnen op 17 september kennismaken met Van Beek en de deelnemers en starten met het verhaal. Iedere bijeenkomst duurt ruim een uur. Kinderen mogen indien gewenst verkleed naar de ridderzaal komen. De entree bedraagt 5 euro per keer.

Kinderen die houden van toneelspelen kunnen zich aanmelden via Karin van Vugt: k.vanvugt@kasteelstapelen.nl of reizendespeeldoos@gmail.com.