Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

LAND ART AAN DE OSSENWEIDE

Letters, gevormd door
tweehonderd wilgentenen

Op verzoek van en in samenwerking met de Assumptie-Stichting, die kasteel Stapelen beheert en exploiteert, heeft de Kunststichting Boxtel vijftien kunstenaars geselecteerd om werk te laten zien in kasteel Stapelen. Kunst op Stapel moet een tweejaarlijks terugkerende manifestatie worden. In een artikelenserie stelt beeldend kunstenaar Huub Thorissen, ook bestuurslid van de Kunststichting, de objecten voor aan de lezers van Brabants Centrum. Vandaag: 'Woorden staan al snel op lange tenen' van Nick Swarth en Sander Neijnens.

Tegen de groene bomen aan de rand van de Ossenweide steken de witte letters fel af. Je kunt deze Land Art zelfs vanuit de trein al lezen. Als je over het pad van pallets in de wei loopt, verlies je het overzicht. De ruim tweehonderd wilgentenen vormen de letters die per woord gerangschikt zijn. Je kijkt als het ware door de staken heen die de woorden laten zien. Met een verfroller zijn deze aangeduid.

Om de hoogte van de letters te kunnen schilderen maakten de kunstenaars gebruik van een laserstraalapparaat dat op een behoorlijke afstand in de verte stond. Vanuit de Prins Hendrikstraat kun je het 'plekgedicht' goed lezen. De kunstenaars Nick en Sander willen de bezoekers laten ervaren dat letterlijk distantie moet worden genomen. Tegenwoordig noemen wij dit helicopterview.

OP DE FOTO: Huub Thorissen: ,,Op zere lange tenen blijven staan kan gelukkig niemand volhouden, dus de hele titel van het werk is: 'Woorden staan al snel op lange tenen'." (Foto: Huub Thorissen).


VERNIEUWD DANS- EN BALLETAANBOD

Tiga in Boxtel voorstation

voor dansopleiding Fontys

De dansstudio's van Tiga aan de Prins Bernhardstraat in Boxtel bieden sinds deze maand een vernieuwd dans- en balletaanbod. Het doel van de eigenaren Jan en Gemmy Schellekens is dat Tiga in 2016 uitgroeit tot een ideale vooropleiding voor dansers die kiezen voor een dansopleiding aan Fontys Hogescholen.

Dansplezier en talent gaan volgens dansdocente Gemmy Schellekens hand in hand bij Tiga. Om dit te kunnen garanderen en verder te versterken, heeft ze twee nieuwe dansdocenten aangetrokken die afkomstig zijn van de dansacademie en dus veel ervaring hebben. ,,Deze versterking van het docententeam moet ervoor zorgen dat de talenten van de kinderen maximaal ontwikkeld worden", legt Schellekens uit. ,,Natuurlijk blijft het behoud van dansplezier voorop staan."

Een van de nieuwe dansdocenten is Julia


Mitomi, die in 1983 werd geboren in Tokio. Ze begon in 2002 met dansen en geldt als een laatbloeier. In 2004 ging ze in Nederland theaterdans studeren en nam ze met succes deel aan het bekende tv-programma So You Think You Can Dance waarin ze in 2008 op de derde plaats eindigde. Inmiddels werkt ze volgens Schellekens als een professionele freelance performer en choreografe in binnen- en buitenland.

spitzenklas

Naast haar werk voor commerciƫle, sociale of culturele doeleinden werkt Mitomi voor Theater Tol, een wereldwijd toerend circusgezelschap. Ze is ook verbonden aan Bokko, een persiflage op Aziatische media door Paradiso Melkweg Producties. ,,Haar stijl wordt gekenmerkt door een fusie van contemporary en urban en is altijd muzikaal, een visualisatie van muziek", vertelt Schellekens. ,,Ze hecht veel waarde aan een eerlijke, oprechte uitdrukking in dans en performance, een bewegingsdrijfveer die niet van buitenaf opgeplakt is."

Voor klassiek ballet heeft Tiga Noortje Vogels aangetrokken. Carmen van Drenth zal de 'spitzenklas' onder haar hoede nemen waarmee deze afdeling ook weer optimaal is ingevuld. In oktober vinden bij Tiga verschillende dansaudities plaats. Uiteindelijk wil de school in Boxtel daarmee een ideale vooropleiding worden van de Fontys-dansacademie.

Meer weten? Kijk op www.tiga.nl.

Senioren

De Katholieke Bond van Ouderen (KBO) in Boxtel heeft voor haar leden de onderstaande activiteiten op het programma staan.

MAANDAG 14 SEPTEMBER

10.15 eucharistieviering in Simeonshof.

14.30 koersbal in Orion.

DINSDAG 15 SEPTEMBER

13.30 biljarten in De Walnoot.

13.30 hobbymiddag Kinderboerderij.

14.00 kienen in Orion.

DONDERDAG 17 SEPTEMBER

13.30 bridge in De Walnoot.

13.30 handwerken in Orion.

VRIJDAG 18 SEPTEMBER

13.30 rikken en jokeren in De Adelaar.