Afbeelding
Foto: Marielle Wijffelaars

tessa berkelmans start op Royal Conservatoire of Scotland

'Ik ga hier heel gelukkig van worden'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Ze had eigenlijk niet verwacht dat ze zou worden aangenomen. Nadat Tessa Berkelmans hoorde dat ze op de wachtlijst van de Royal Conservatoire of Scotland was geplaatst, maakte ze plannen om naar de Engelse hoofdstad Londen te verhuizen en daar door middel van audities en cursussen te proberen een plaats te veroveren in de musicalwereld. Het liep anders, want een maand geleden kreeg Tessa alsnog een plaats op het conservatorium in Glasgow. Volgende week vertrekt ze voor een jaar naar Schotland.

Na afronding van haar studie logopedie besloot Tessa haar hart te volgen. De Boxtelse deed de afgelopen jaren mee in diverse musicals en kreeg voet aan de grond als zangeres. Want het is die wereld waar ze zo graag in wil werken. ,,Ik denk dat die richting me erg gelukkig zal maken", vertelt ze. ,,Ik heb eerder in Londen een cursus van drie maanden gevolgd en ook in Nederland meegedaan aan lessen en workshops. Daar wilde ik graag in door gaan."

WACHTLIJST

In december vorig jaar deed Tessa auditie bij de Royal Academy of Music in Londen, maar ze werd hier niet aangenomen. Via een bekende werd ze getipt over een master-opleiding in Glasgow waar ze vol enthousiasme auditeerde. ,,Ik kreeg bericht dat ik op de wachtlijst was gezet, dat was wel een teleurstelling", blikt de Boxtelse terug. ,,Ik ben toen plannen gaan maken om naar Londen te verhuizen en daar lessen te volgen en een netwerk op te bouwen. Ik zou eigenlijk deze week naar Engeland vertrekken. Maar een maand geleden kreeg ik te horen dat ik toch was aangenomen in Schotland."

De master-opleiding nam slechts twintig studenten aan die afkomstig zijn vanuit allerlei landen. Zo krijgt Tessa onder meer Canadese en Engelse klasgenoten. ,,Ik had heel kort de tijd om alles te regelen en voor te bereiden. Dankzij sociale media en de school heb ik inmiddels een kamer gevonden. Ik vind het spannend, maar kijk er echt naar uit."

GROTE PRODUCTIE

In Glasgow krijgt Tessa les in allerlei verschillende disciplines. De Boxtelse zegt dat het een praktische opleiding is met vooral veel aandacht voor de wensen van studenten. ,,We krijgen ook les in jezelf presenteren en over het werkveld", legt Tessa uit. ,,Maar we mogen ook zelf aangeven wat voor lessen we graag willen volgen, daar past de school het lesprogramma op aan." Wat de Boxtelse vooral aanspreekt, zijn de vele voorstellingen die door het jaar heen door de studenten gegeven worden. Zo doen ze mee aan een groot theaterfestival én wordt een voorstelling gespeeld in Londen.

En als dit jaar erop zit? Dan hoopt Tessa nog verder door te kunnen groeien en echt aan de slag te kunnen in de musical-wereld. ,,Ooit wil ik graag in een productie op West End in Londen staan", droomt ze. ,,Al sta ik slechts als boom op het toneel, het lijkt me prachtig om mee te maken."

OP DE FOTO: Tessa Berkelmans in actie tijdens het promconcert van de Liempdse fanfare Concordia in 2012. (Foto: collectie Tessa Berkelmans).