Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

feesttent 'gemonde gaat los' ook geschikt voor reünie

Herinneringen delen over ruitersport

TONNIE WESSELING

,,Is dit een circustent?", vroeg een klein meisje zondag aan haar moeder op het parkeerterrein van de manege Den Doolhof aan de Kaal Hoefsteeg in Gemonde. De tent bleek de locatie te zijn waar zaterdag het evenement 'Gemonde gaat los' werd gehouden. ,,Wij mochten vandaag gebruik maken van de tent. Alles onder één dak, ideaal", aldus Esry Lavrijssen, secretaris van Ruitersport Gemonde, bestaande uit rijvereniging Sint-Lambertus en ponyclub De Pikeurtjes. Ze is medeorganisator van de reünie van deze hippische club. ,,We vinden het belangrijk om de saamhorigheid die er vroeger was vandaag terug te brengen. Mensen hebben elkaar jaren niet gezien. Ook worden volop herinneringen opgehaald bij de fotowand..."

Aan de lange tafels zitten veel reünisten, er wordt volop bijgekletst. Vooral de naam Piet van Gaal valt opvallend veel. ,,Hij heeft veel betekend voor de club", aldus secretaris Lavrijssen. Leny Van Gaal, weduwe van Piet kan er wel een boek over schrijven. ,,In 1960 is Piet erbij gekomen. Hij had toen zelf geen paard, maar kreeg er één van Driek van Boven, een oud-ruiter die nog bij de oprichting betrokken was. Piet heeft vervolgens tien jaar meegereden en deelgenomen aan de onderdelen dressuur en springen in achttallen. Het laatste wordt sinds 2000 niet meer gedaan." In 1970 werd Piet commandant. ,,Dat kun je vergelijken met wat een trainer bij een voetbalclub is", aldus Van Gaal. ,,In de jaren gingen leden van de club vaak met Brabantse en nationale prijzen naar huis en werden shownummers gereden in de Arnhemse Rijnhal en het Kralingse Bos in Rotterdam."

Zaalvoetbal

Uitslagen zaterdag 5 september

Dongen/v.d. Wiel - Kwalitaria Strik        2-2

Laansma Tuinen - Bekkers Transporten        2-7

Pika Bikes/Geveltje - Vouwwagenspec.        3-0

Adm. Jilesen - 't Geveltje        7-4

Tahadi - Corfu        2-2

X2COM - Fysio De Dommel        3-2

Programma zaterdag 12 september

Le Temps Perdu - Filipe Mode/E. Maas        17.00

Goossens Advies - Langenberg/Fleur        17.45

C.J. v.d. Sande - Heva Auto's        18.30

Bekkers Transporten - Hart v. Boxtel        19.15

Feestcafé De Nozem - Team Elisabeth        20.00

v. Stekelenburg - Café 't Geveltje        20.45

Uitslagen maandag 7 september

Green Team - Verbeij/Hanekroot        4-4

Rijschool Gestel 2 - Plein2        6-2

Café Markzicht - Scheutjens        3-4

Hart van Boxtel - FC Blokfit        2-2

Celdex BV - Markzicht        1-3

Programma maandag 14 september

Comsche Hoeve - Groen Als Gras        19.00

Vermeer verz. - v. Stekelenburg        19.45

Faes Entertainment - Termeer Support        20.30

v.d. Heijden - Vinyl en Tapijtwinkel        21.15

Van Gaal geeft aan dat manege sinds 1980 bestaat. ,,Piet heeft veel werk verricht om een vergunning voor de bouw te krijgen. Hiervoor werd gereden in de open lucht, soms zelfs in de sneeuw." Henk van Giersbergen mengt zich in het gesprek en noemt Piet van Gaal 'de spil van de ruitersport in Gemonde'. ,,Hij zorgde ervoor dat we een hechte groep vormden". Van Giersbergen, die jarenlang de wereld over reisde als paardenfysiotherapeut, vindt het jammer dat de manege nu kampt met wat achterstallig onderhoud.

Ook John Timmermans, de huidige voorzitter van de club, roemt Piet van Gaal. Samen hebben ze eind jaren negentig beide clubs geïntegreerd in Ruitersport Gemonde. Hij kijkt tevreden rond in de tent. ,,Er wordt zo'n tweehonderd man verwacht, waaronder veel oud-leden." Ook aan de kinderen is op deze reünie gedacht. Ze kunnen zich uitleven op een levensgroot springkussen. Compleet met muziek en een grote bar: dé ingrediënten voor een genoeglijke en geslaagde reünie.

Erelid Leo van der Made kijkt glunderend tijdens de reünie. Hij heeft zelf nooit paard gereden maar altijd het parcours opgebouwd. ,,Voor de hele Kring Den Bosch. Mijn kinderen reden paard en zodoende gingen we iedere zondag ergens naar toe. Drie jaar geleden ben ik ermee gestopt. Ik heb ook veertig jaar pony's gemeten, dat doe ik nog steeds. De hoogte van een paard bepaalt de categorie om een mooi vier, of achttal te vormen. In

totaal ben ik al 53 jaar lid. Nu zijn de kleinkinderen aan de beurt. Overigens weet men me nog altijd voor klusjes te vinden. Wat je gère doet, moet je ook blijven doen", is zijn simpele maar duidelijke theorie.

FOTO ONDER: Een wandelingetje langs de wand met foto's en bijpraten met (oud-)leden. De reünie van Ruitersport Gemonde was een succes. (Foto: Gerard Schalkx).


Wachtlijst voor

Essche Boeltje

Muziekvereniging Sint-Willibrordus organiseert traditiegetrouw op de derde zaterdag in september het succesvolle jeu de boulestoernooi Het Essche Boeltje. Vorig jaar trok de achtste editie van het evenement ruim 800 deelnemers, dat aantal wordt dit geëvenaard. Er is zelfs een wachtlijst...

Deelnemers dienen zich op zaterdag 19 september voor 09.30 uur te melden bij dorpshuis De Es. Ieder duo speelt vijf wedstrijden. Het sportieve gedeelte wordt afgesloten met de traditionele finale die rond 18.30 uur op het Marktplein zal beginnen. In het gehele dorp worden jeu de boulesbanen aangelegd, óók in voortuinen van Esschenaren.