Afbeelding
Foto: Peter De Koning

Brouwerij De Saeck presenteert drie bieren tijdens Biereloth

'Ervaren proever brouwt beter bier'

Peter de Koning

Voor Luuk van Hal en Evert Harmeling wordt het een spannende Biereloth. Voor het eerst zijn ze geen bezoeker, maar presenteren ze hun zelf gebrouwen bieren. ,,Ambachtelijk vakmanschap uit een computergestuurde brouwerij", vertellen ze. Het populaire speciale bieren-festival beleeft zondag 13 september zijn 21e editie en vindt weer plaats in de Rozemarijnstraat, aanvang 13.00 uur.

Evert en Luuk (allebei 31) vormen samen brouwerij De Saeck, de jongste tak aan de Boxtelse brouwstam. De twee Boxtelse vrienden besloten twee jaar geleden van start te gaan. Tot die tijd hadden ze zich al tien jaar verdiept in de diversiteit van de (inter)nationale bierwereld. Dat bleek bij de brouwstart een voordeel. ,,Om goed te kunnen brouwen, helpt het zeker om veel verschillende smaken en soorten te kennen", weet Evert. Luuk vult aan: ,,Andersom klopt ook: als je brouwt, leer je veel. Je gaat bewuster proeven, verschillende geuren herkennen en je weet van welke grondstoffen de smaken en geuren komen. Bijvoorbeeld, soms proef je iets banaan-achtigs en kijk je vreemd op. Wie zich er in verdiept, leert dat het van de gist kan komen."

Complexe tripel

Eind november 2013 startten Luuk en Evert de bouw van hun installatie, eind februari 2014 was die klaar voor het eerste brouwsel: een stevige tripel. Na vier weken brouwen en tien weken rijpen brak een bijzonder moment aan. De twee hobbyisten trokken hun eerste zelfgebrouwde biertje open. ,,Het was niet wat we verwachtten", geven ze eerlijk toe. Evert: ,,Het viel niet echt tegen, het smaakte best. En het was natuurlijk ons eerste biertje. Maar zeker geen top. De sinaasappelschillen die we gebruikten, kwamen te sterk naar voren. En de schuimkraag bleek te slap." Het tweetal zocht op internet naar antwoorden en kreeg hulp van collega-liefhebber Daan Verwijmeren, scheikundige van beroep. De conclusie: het brouwen van een complexe tripel is geen verstandige keuze voor beginnende brouwers. Het tweede brouwsel werd een weizen. Eenvoudig tarwebier met gerst en tarwe en slechts één hopsoort. Die pakte al een stuk beter uit. En ook tijdens het brouwen van een dubbel en een ipa bleef de leercurve stijgen. ,,Onze bieren werden steeds beter, we kregen het proces steeds meer in de vingers."

Dashboard

Luuk en Evert wilden een degelijke start. Geen gerommel bij iemand in de keuken, maar meteen goed organiseren. Dus roestvrij stalen kwaliteitspannen van 70 liter, slangen en pakkingen van siliconen en een maatwerk-dashboard om alle functies te regelen. Het temperatuurverloop tussen 50 en 100 graden, de tijdschema's voor de brouwstadia, het overpompen naar een andere pan. ,,Allemaal grotendeels geautomatiseerd volgens software die we zelf schreven", vertellen de twee brouwers, allebei ict-deskundigen van beroep. ,,Zo zorgen we voor een technisch proces dat altijd identiek is, hoe vaak we een recept ook brouwen. Dat is de eerste stap op weg naar brouwsels van constante kwaliteit."

De high tech staat het ambacht allerminst in de weg, vinden ze. ,,Het ambacht zit in de puurheid van onze eigen recepten. Die zijn gebaseerd op gerst, water en hop, de basis van elk goed bier. Kleurversterkers, smaakstoffen of schuimverstevigers zul je in onze bieren nooit vinden", vertelt Luuk. Evert vervolgt: ,,We pletten zelf de granen, roeren zelf door de pannen en verbouwen onze eigen hop in mijn tuin. Ik heb hop gehaald in Duitsland, de bittere magnum-soort. Die doet het prima bij mij. Per zomer oogst ik genoeg voor één brouwsel. Voor andere brouwsels kopen we verse hopbloemen in."

Klein zoetje

Het aantal brouwerijen in Nederland groeit snel. Kunnen en willen Luuk en Evert in die drukke markt een plaats veroveren? En houdt de huidige bierhype aan of zakt die in? Luuk twijfelt: ,,Geen idee, lastige vraagstukken. Een positieve ontwikkeling is het groeiend aantal vrouwen dat bier drinkt." Evert knikt: ,,Onze ipa is niet zo bitter met een klein zoetje, erg geschikt voor vrouwen. Net als onze Dark Ale, een soort dubbel met kandij. Dus wie weet wat de toekomst brengt. Ons volgende brouwsel wordt in elk geval een stevig mannenbier: een quadruppel van 10 tot 11 procent."

Op Biereloth gaan de brouwers van De Saeck uitpakken met een tripel, een dark ale en een ipa. Ze verwachten er veel van. ,,We deden onlangs mee aan een proeverij met negentig mensen en daar belandden onze drie bieren allemaal in de top vijf. Dus Biereloth wordt een spannende dag voor ons", aldus Evert.

FOTO BOVEN: Evert Harmeling (links) houdt van Tripel Karmeliet, Luuk van Hal is dol op de Straffe Hendrik 11. Samen vormen ze brouwerij De Saeck en willen ze het publiek verrassen tijdens Biereloth. (Foto: Peter de Koning).