Afbeelding
Foto: Marielle Wijffelaars

nog dit jaar bestemmingsplan

Nieuwbouw op Velder voor vier huishoudens

MARIËLLE WIJFFELAARS

In het convenant Velder uit 2009 werd al vastgelegd dat op het Liempdse landgoed twee panden gebouwd mogen worden. De familie Van Boeckel - eigenaar van het landgoed - deed het verzoek tot splitsing van de twee nieuw te bouwen woningen. Het college van B. en W. steunt dit idee en dus komen er op Velder vier wooneenheden in de twee nieuwe huizen.

In 2009 werd in het convenant een beperking van het aantal evenementen afgesproken, als compensatie daarvoor kreeg de familie Van Boeckel toestemming om twee langgevelboerderijen op het terrein te bouwen. Maar inmiddels is dit gewijzigd in dienstwoningen, volgens de gemeente passen langgevelboerderijen niet op deze locatie en sluiten ze niet aan bij de historie van het landgoed. Door vier wooneenheden te realiseren, wordt de koopprijs lager en daarmee wordt aanschaf van de huizen aantrekkelijker, zo verwacht de gemeente Boxtel.

GRENSWAL

Het verzoek van Van Boeckel om vier huishoudens te kunnen huisvesten, werd ingewilligd maar moet wél voldoen aan een aantal eisen. Zo mag vanaf de buitenzijde niet duidelijk zijn dat er vier verschillende wooneenheden zijn. Ook moet de huuropbrengst worden besteed aan het opknappen van Velder. De landgoedeigenaar wil het noordelijke deel van de Grote Waterloop herstellen, ook worden poelen aangelegd en hersteld. De waterloop heeft een grote ecologische, landschappelijke én cultuurhistorische waarde, hij maakt deel uit van een middeleeuwse grenswal. Door de herstelwerkzaamheden wordt het historische karakter zichtbaar én wordt bereikt dat het water vertraagd wordt afgevoerd. De familie Van Boeckel moet deze maatregel uiterlijk op 1 januari 2017 hebben uitgevoerd.

Het college van B. en W. wil nog in het najaar een nieuw bestemmingsplan voor het Liempdse landgoed af hebben, deze komt dan ter inzage te liggen.

Liempde

Herinrichting D'n Tip

De gemeente Boxtel en SPPiLL presenteren maandag 21 september vanaf 20.00 uur in pannenkoekenrestaurant 't Struijfhuis hun plannen voor de aanleg van een rioolwaterbergingskelder en de herinrichting van evenemententerrein D'n Tip in Liempde. De plannen zijn onlangs goedgekeurd door het gemeentebestuur. De bijeenkomst is openbaar toegankelijk.