Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

gouden jubileum voor parochieel koor uit esch

'Ons dameskoor is een hecht clubje'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Dat het parochieel dameskoor uit Esch dit jaar het gouden jubileum viert is al bijzonder. Dat zeven van de achttien huidige leden de oprichting vijftig jaar geleden meemaakten, is éxtra speciaal. Het jubileum wordt gevierd met een speciale eucharistieviering op zondag 13 september om 10.00 uur in de Sint-Willibrorduskerk met daarna een gezellig samenzijn in dorpshuis De Es.

Cis van den Heuvel, Sjaan van Bragt, Jo den Ouden en Betsie Bergman herinneren het zich nog goed. ,,Naast de heilige mis op zondag kwam er een viering op zaterdag bij. Het herenkoor zong op zondag en de toenmalige pastoor Ketelaars wilde óók muziek op zaterdagavond", vertelt Cis, die een dubbelrol heeft in het muziekgezelschap als dirigent én muzikaal begeleider. ,,Zuster Alphonsa van de kleuterschool was in de beginjaren dirigent van het koor. Ze ging langs de deuren om leden te werven", voegt Sjaan toe.

Het parochieel dameskoor startte in 1965 met vijftien leden. ,,Op ons hoogtepunt zongen ruim dertig mensen in het koor", vertelt Cis. Inmiddels telt het gezelschap achttien vrouwen tussen de 40 en 87 jaar die iedere maandag om 19.15 uur bij elkaar komen voor de repetitie in De Opgang, het zaaltje achter de sacristie. ,,Het is een hecht clubje", vertelt Jo. ,,Na al die jaren kennen we elkaar natuurlijk erg goed. Én er is al een kaartclub uit het koor ontstaan." Ook bewaren de leden goede herinneringen aan jaarlijkse uitstapjes. ,,Attractiepark De Efteling, de Zaanse Schans: we zijn op veel plekken geweest", zegt Jo.

VANAF HET ALTAAR

Het parochieel dameskoor luistert al vijftig jaar de eucharistievieringen op in Esch. Sinds januari vinden de missen plaats op zaterdagavond. Daarnaast wordt ook regelmatig gezongen bij de woonzorgcentra Liduina en Het Buitenhuis én bij uitvaarten, samen met een aantal leden van het Esch' Mannenkoor. ,,Dat blijven altijd emotionele momenten", aldus Sjaan. Aan veertig- en vijftigjarige huwelijken wordt ook met genoegen teruggedacht. ,,Vaak mochten we daarna nog mee naar het feest", grinnikt Cis.

Waar het koor tijdens de vieringen boven bij het orgel staat, wordt vanwege het jubileum aanstaande zondag een uitzondering gemaakt. Die ochtend zingen de leden de bezoekers toe vanaf het altaar. Het 'jubileumrepertoire' bestaat onder meer uit Latijnse en Nederlandse liederen. ,,En misschien staat pastoor Jacques Grubben nog stil bij ons jubileum, maar dat weten we niet. Na afloop is iedereen in ieder geval welkom in De Opgang. We hebben ook de oud-leden en familie van overleden koorleden uitgenodigd", vertelt Cis. Zij en de overige koorleden benadrukken dat ze tijdens het jubileum ook met hun gedachten bij koorlid Mia van Vugt zijn, die gisteren plotseling is overleden.

Mensen die graag mee willen zingen, zijn altijd welkom op één van de repetities op maandag om 19.15 uur in De Opgang.

FOTO BOVEN: Cis van den Heuvel, Betsie Bergman, Jo den Ouden en Sjaan van Bragt: het viertal is al sinds de oprichting lid van het parochieel dameskoor in Esch. Het muziekgezelschap bestaat uit achttien leden en viert zondag 13 september het vijftigjarig jubileum. (Foto: Peter de Koning).


Dorpsquiz in Esch

vanwege jubileum

van De Knoestjes

De Essche blaaskapel De Knoestjes werd 44 jaar geleden opgericht en viert dit carnavaleske jubileum met een groots feestweekend van vrijdag 25 tot en met zondag 27 september. Een dorpsquiz, kapellen- en familiedag maken deel uit van het programma.

Het feestweekend gaat vrijdagochtend van start op de Sint-Willibrordusschool. Leden van de blaaskapel brengen een bezoek aan de leerlingen. Vrijdagavond strijden teams tegen elkaar tijdens de KenESCH Quiz, die bestaat uit honderd vragen. Ieder team haalt de opdrachtboeken om 19.00 uur op bij dorpshuis De Es en tussen 23.00 en 23.30 uur op dezelfde plek weer inleveren. Aanmelden voor de quiz is nog mogelijk tot en met zondag 13 september via www.knoestjes.nl/44jaar. Het inschrijfgeld bedraagt tien euro en zal in zijn geheel ten goede komen aan het goede doel dat het winnende team heeft opgegeven.

Het feestweekend wordt zondag afgesloten met een kapellendag in combinatie met activiteiten voor de gehele familie. Allerlei muziekgroepen hebben zich inmiddels aangemeld, voor familie- en vriendengroepen is het nog mogelijk om deel te nemen.


Open toernooi

geweerschieten

bij Essche gilde

Het Sint-Willebrordusgilde organiseert op de donderdagavonden 17 september, 1 en 15 oktober van 18.30 tot 20.00 uur een schiettoernooi voor de jeugd van Esch en vrienden van het gilde in de leeftijd van 8 tot en met 18 jaar. Het toernooi wordt gehouden op het gildeterrein aan de Haarenseweg.

De jeugdige deelnemers starten met een duidelijke schietinstructie onder begeleiding van ervaren schutters. Hierna wordt een competitie gehouden over drie wedstrijden, waarvan de beste twee het eindresultaat bepalen. Deelname is gratis, inclusief één consumptie. Vanaf 14 jaar is legitimatie verplicht.

Inschrijven is mogelijk door een e-mail te sturen naar sint_willebrordusgilde_esch@outlook.com.