Buurtvereniging 't Bultje organiseert al vele jaren een drukbezochte speelgoedmarkt in de wijk Zandvliet. (Foto: Gerard Schalkx).
Buurtvereniging 't Bultje organiseert al vele jaren een drukbezochte speelgoedmarkt in de wijk Zandvliet. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Marc Cleutjens

zilveren jubileum staat in teken van het thema carnaval

Buurtvereniging 't Bultje: al 25 jaar actief in Boxtel

TONNIE WESSELING

Wanneer een nieuwe wijk in gebruik genomen wordt, ontstaat vaak het idee voor een buurtvereniging. Men begint vol enthousiasme maar gaandeweg zwakt dit af en sterft de vereniging een zachte dood. Dat geldt niet voor buurtvereniging 't Bultje. Komend weekend viert deze blakende vereniging het 25-jarig bestaan. Drie dagen lang wordt er volop gefeest in de wijk Zandvliet, het gebied gelegen tussen Smalwater, de Van der Voortweg en de Annastraat. Er wonen zo'n 95 gezinnen.

In 1987 werden 35 premie-A-woningen opgeleverd en stak de buurt meteen de koppen bij elkaar. ,,Er werd het een en ander bekokstoofd, maar niets geregeld. We hebben vervolgens een briefje in de bussen gestopt met de vraag of mensen openstonden voor een buurtvereniging", aldus penningmeester Hans van Rijsingen van 't Bultje. ,,Tot onze verbazing en vreugde werden 33 gezinnen onmiddellijk lid."

De verenigingen moest een naam krijgen, waardoor een prijsvraag werd georganiseerd. Van Rijsingen: ,,Onafhankelijk persoon Fons van Elderen, toenmalig directeur van de Angelaschool, koos voor 't Bultje.Vroeger heette het gebied hier Den Bult, in de tijd dat de Van der Voortweg nog een zandweg was."

drie maanden

Op 1 januari 1990 werd het eerste officiële evenement gehouden: een nieuwjaarsreceptie bij café Den Boer. ,,We zijn klein begonnen met activiteiten als een fietstocht en sinterklaasfeest, alles op vrijwillige basis", aldus penningmeester Van Rijsingen. ,,De inkomsten bestonden uit contributie en het inzamelen van oud papier in een container op Corpus."

Waar 't Bultje de eerste tien jaar alleen een bestuur had, is er later een evenementencommissie bij gekomen. Zo wordt regelmatig een driedaags feest gegeven en gevierd bij café Den Boer of in een tent op het speelveld van de voormalige Bracbant Havo. Na vertrek van de havo wilde de gemeente hier huizen bouwen, maar een handtekeningenactie in de wijk verijdelde dit, zodat uiteindelijk een groter speelveld ontstond.

Voorzitter Suzanne van Stratum is met dertien jaar de langstzittende in de evenementencommissie. Andere commissies van 't Bultje zijn die van het oud papier, de commissie speeltuin en de commissie overlast, die oog houdt op vernielingen. ,,Eens in de drie maanden wordt iets georganiseerd en dat is goed genoeg zo", zegt Van Rijsingen. Jaarlijks terugkerende activiteiten die voor alle Boxtelse inwoners toegankelijk zijn, zijn de speelgoedmarkt en tweedehandsmarkt.

themafeesten

,,Als evenementencommissie verzinnen we ieder jaar iets leuks", zegt Van Stratum. ,,We bedenken in februari een thema en zijn daar dan tot september mee bezig." Van Stratum en Van Rijsingen worden helemaal lyrisch als tijdens het gesprek de eerder gehouden feesten aan bod komen. Thema's als après-ski, spooktocht in Sparrenrijk en 'Kerst in de zomer', waarbij een arrenslee in de wijk voor veel bekijks zorgde, kwamen voorbij. Ook een Westernfeest, de Love Boat en het Look-a-like feest, mét limousine en bekende sterren als Marijke Helwegen, koning Willem Alexander en Maik de Boer, werden al eens georganiseerd. Het twintigjarig bestaan werd gevierd met campingfeest Petit Rivièra, waarbij de wijk volstond met caravans en tenten. Voor alle evenementen maakt de commissie dankbaar gebruik van het huren van diverse leuke outfits uit De Grapjurk van Mieke Boers.

Het zilveren jubileum van 't Bultje staat komend weekend in het thema van carnaval. Vrijdag 11 september wordt een discoavond gehouden met deejay Sjoerd en 'karaoke met tante Joke' voor de jeugd. Zaterdag bouwen wijkbewoners op het speelterrein de hele dag aan een échte praalwagen die in 2016 tijdens de Grote Eendentrek te zien zal zijn. 's Avonds is een grote feestavond waarbij iedereen in carnavalstenue verwacht wordt. Ook oud-leden van de buurtvereniging zijn welkom bij de activiteiten. Zondagochtend sluiten de buurtbewoners het zilveren jubileum af met een brunch.

kindje

In samenwerking met de gemeente en de brandweer is weer voor de nodige vergunningen gezorgd en buurtbewoners worden deze week ingelicht over mogelijke geluidsoverlast. ,,De reacties van de mensen zijn meestal erg leuk en begripvol", zegt Van Stratum. Het jubileum is Van Rijsingen en Theo Timmermans, die 24 jaar als bestuurslid actief is, een goede reden om eens plaats te maken voor nieuw bloed.

De opvolger van Hans is al bekend: Pedro van Eindhoven. Van Rijsingen zegt spijtig: ,,Het begon ooit met briefjes in de bus stoppen en nu ben ik 25 jaar penningmeester geweest. 't Bultje is een kindje van me geworden."