Beheerders René Fraaije en Erik ter Heide onthulden samen met wethouder Herman van Wanrooij en Peter van de Wiel de Wereldboom.
Beheerders René Fraaije en Erik ter Heide onthulden samen met wethouder Herman van Wanrooij en Peter van de Wiel de Wereldboom. Foto: Gerard Schalkx

WNLB viert jubileum met activiteiten in sparrenrijk

'Bomen zijn levende wezens. Net als wij'

MARIËLLE WIJFFELAARS

En de vogels vliegen en vlogen af en aan

en hebben u altijd op diezelfde plek zien staan

Altijd een ijkpunt en altijd hun kompas zodat ze veilig konden schuilen

veilig weer uit vliegen konden gaan

Op de melodie van 'Over de muur' van Klein Orkest zong het Boxtelse koor Ratatouille zondag een lied voor de Mammoeteik bij de entree van Sparrenrijk aan de Vekemans Van Lieshoutlaan. Het vijfentwintigjarig bestaan van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer (WNLB) kreeg met de benoeming van de eik tot Wereldboom een extra feestelijk tintje. En uit de belangstelling én het lied van Ratatouille bleek hoe belangrijk de Boxtelaren dit bos vinden.

De Mammoeteik is zo'n 250 jaar oud en door hem te benoemen tot Wereldboom moeten daar nog minstens 250 jaar bijkomen, vindt de WNLB. ,,De titel Wereldboom geeft aan dat we er alles aan gaan doen om de eik zo goed mogelijk te laten ontwikkelen en nóg groter te laten worden", vertelde Godelise van Kessel van de WNLB.

De Stichting Wereldboom werd ingeschakeld om de eik de titel te geven en werkte daar maar wat graag aan mee. Mits er ook twee beheerders konden worden benoemd om toe te zien dat de boom alle ruimte krijgt. René Fraaije (directeur van De Groene Poort) en Erik ter Heide (beleidsmedewerker van de gemeente Boxtel) tekenden hiervoor en verklaarden plechtig alles te zullen doen wat in het belang is van de Mammoeteik en zijn ontwikkeling.

BOXTELSE PAREL

Samen met de wethouder Peter van de Wiel en Herman van Wanrooij waren Fraaije en Ter Heide aanwezig bij de officiële onthulling van de Wereldboom. Zowel Stichting Wereldboom als de WNLB roemden de prachtige Mammoeteik. ,,Maar hij kan nu niet tot volle groei komen", lichtte Van Kessel toe. ,,In de toekomst zullen wellicht bomen in de buurt van de eik moeten wijken en ook willen we het wandelpad omleiden want door de vele voorbijgangers beschadigen de wortels van de boom." Bas Visser van de Stichting Wereldboom onderschreef dit: ,,Het is een imposante eik die tot volle glorie moet kunnen komen. Bomen hebben ruimte nodig, want het zijn levende wezens. Net als wij."

Niet alleen de Wereldboom werd onthuld, er waren meer officiële momenten. Zo schonk de WNLB een bankje - gemaakt met snoeihout van de Mammoeteik - aan de gemeente Boxtel. Die op haar beurt de WNLB verraste met nieuwe informatieborden waarop alles te lezen is over het dierenleven, planten en bomensoorten in het Boxtelse bos. ,,In de verkiezing van de Parel van Boxtel scoorde de natuur heel hoog, het is dus duidelijk dat de inwoners het groen in de gemeente een warm hart toedragen", stelde Van de Wiel. Van Wanrooij vulde aan: ,,Sparrenrijk is een prachtige plek en wordt alleen maar mooier."

De vele vrijwilligers van de WNLB zijn verknocht aan Sparrenrijk. Dat was zondag duidelijk te merken. Al jarenlang is de groep actief in het bos en werden al meerdere projecten uitgevoerd om Sparrenrijk nóg aantrekkelijker te maken. Van Kessel: ,,Het blijft duidelijk een aangelegd bos met de rechte paden, maar dat past eigenlijk wel bij het karakter van Sparrenrijk. Het is overzichtelijk en herbergt veel mooie flora en fauna. Het is echt een pareltje in Boxtel."

In het bos was zondag van alles te beleven. Kinderen kregen een stempelkaart waarmee ze allerlei spelletjes konden uitproberen. En hadden ze negen stempels verzameld? Dan ontvingen ze een Boom Bikkel Diploma. Er was een groot gat in de bodem gegraven zodat mensen konden zien uit hoeveel grondlagen deze bestaat. ,,En in die grond kunnen we zien dat hier vast mammoeten hebben rondgelopen", zei museumdirecteur Fraaije van De Groene Poort.

BOOMSCHOMMEL

Maar het populairst waren de klimboom en de boomschommel. De elfjarige Marloes liet zien totaal geen hoogtevrees te hebben. Zonder aarzelen trok ze een tuigje aan en klom - natuurlijk aangelijnd - in een hoge boom. Helemaal tot aan de hoogste tak. ,,Of het eng was? Nee hoor. Wel een beetje spannend", vertelde de durfal na haar klim. ,,Ik vind het heel leuk om in bomen te klauteren en ga ook wel eens naar een klimhal. Ik had dus al een beetje ervaring." Marloes had nog wel een tip aan andere klimmers: ,,Je moet goed kijken waar je je kan vasthouden. Dat is soms wel moeilijk."

De grote schommel die was vastgemaakt aan de Wereldboom, was een echte publiekstrekker. Luid gegil klonk regelmatig door het bos. Toen Simone aan de beurt was, stond ze wat aarzelend bovenop het plateau waar ze vanaf moest schommelen. Haar broertje wist daar wel raad mee: ,,Als je nu niet gaat, kom ik naar boven en duw ik je eraf." Na afloop keek Simone nog wat benauwd, maar de stempel voor het diploma was in ieder geval binnen.

Boxtel

Braderie Den Oorsprong

Accordeonvereniging Blij Leven uit 's-Hertogenbosch start het nieuwe seizoen op zondag 20 september met een braderie op camping Den Oorsprong. Op het terrein aan de Eindhovenseweg 47 in Boxtel kunnen bezoekers spulletjes aanschaffen. De accordeonvereniging zorgt samen met gastmuzikanten voor de muzikale omlijsting. De braderie duurt van 11.00 tot 16.00 uur, de entree bedraagt 1,50 euro voor bezoekers vanaf twaalf jaar.

Het koor Ratatouille imponeerde én ontroerde het publiek met hun lied voor de Mammoeteik. (Foto's: Gerard Schalkx).
De elfjarige Marloes klauterde als een volleerd klimmer de boom in.