Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

Expositie 'Boxtel in de middeleeuwen' in Groene Poort

Leenbrief van Karel IV: uniek item

MARIËLLE WIJFFELAARS

Dat Boxtel een rijke historie heeft, is geen geheim. Maar dat professionele bedrijven en amateurs zoveel spulletjes uit de middeleeuwen zouden vinden in de Boxtelse bodem, was voor de lokale Heemkundekring een grote verrassing. Het resulteerde in de tentoonstelling 'Boxtel in de middeleeuwen' die zaterdag in oertijdmuseum De Groene Poort officieel werd geopend.

Volle vitrinekasten pronken in de grote hal van het oertijdmuseum aan de Bosscheweg. En voorzitter Dik Bol van de Heemkundekring Boxtel is zichtbaar in zijn nopjes met de expositie. ,,Vooraf dachten we dat we niet genoeg materiaal zouden hebben om de tentoonstelling alleen op Boxtel te richten; we wilden er daarom Het Groene Woud bij betrekken."

Dat bleek niet nodig want dankzij vondsten van professionele archeologen én enthousiaste amateurs waren er items genoeg. Te veel zelfs. ,,We hebben een selectie gemaakt uit alle vondsten en de mooiste en meest unieke uitgekozen", vertelt Bol enthousiast. ,,We zijn echt verrast door de enorme hoeveelheid aan spulletjes. Er zitten prachtige dingen tussen."

MUNTSTUK

Professionele bedrijven zijn verantwoordelijk voor eenderde van de archeologische vondsten. Deze werden opgegraven bij bodemonderzoeken tijdens onder meer nieuwbouwprojecten. Maar de amateurs namen het grootste deel van de samenstelling van de tentoonstelling voor hun rekening. Met name in de wijken In Goede Aarde en Zonnegolven werden opmerkelijke vondsten gedaan.

Bol noemde tijdens de officiële opening van de expositie zijn favorieten. Hoewel alle items volgens de heemkundevoorzitter prachtig zijn, is hij vooral trots op de schervenverzameling, een stuk hout uit 1298 dat werd gevonden bij complex De Croon en een middeleeuwse munt. ,,Een schitterend exemplaar", stelde Bol. ,,Het zilveren muntstuk is uniek in zijn soort en nog in goede staat. Deze is gevonden in de Clarissenstraat, net onder het wegdek. Het geeft aan dat ook in het Boxtelse centrum in die tijd mensen met geld hebben gewoond."

Museumdirecteur René Fraaije noemde de expositie een aanwinst voor het museum. ,,De tentoonstelling geeft een mooi beeld van Boxtel in de middeleeuwen en sluit aan bij ons museum."

HANDTEKENING

Heemkundevoorzitter Bol en wethouder Marusjka Lestrade openden de expositie met de onthulling van een zogeheten leenbrief. Deze werd op 29 april 1356 door keizer Karel IV afgegeven aan de Heren van Boxtel. Pater Hans de Visser opperde het idee om een film te maken over dit document en het resulteerde in een kleine documentaire van zeven minuten waarin de geschiedenis van deze leenbrief op begrijpelijke wijze wordt uitgelegd.

De bezoekers van de officiële opening kregen de film zaterdag te zien in de zaal van De Groene Poort. De jonge hoofdrolspeler Jisse van Gils speelt zijn rol met verve waardoor de film goed aansluit bij de belevingswereld van de jonge bezoekers. Maar ook volwassenen kunnen er veel van leren. Zo wordt onder meer duidelijk waar het woord handtekening nu eigenlijk vandaan komt...

Meer weten over Boxtel in de middeleeuwen? Bezoek dan de expositie in De Groene Poort die te zien is tijdens de openingstijden van het museum. Meer informatie: www.oertijdmuseum.nl. Het filmpje met uitleg over de leenbrief is te zien op www.heemkundeboxtel.nl/leenbrief

FOTO BOVEN: Kinderen namen zaterdag direct na de opening een kijkje bij de leenbrief, een uniek item in de expositie. (Foto: Gerard Schalkx).


Nominatie voor

bestuurslid

'Van der Donck'

Bestuurslid Anne Martens van de in Boxtel gewortelde Pola van der Donckstichting is door Omroep Max genomineerd als een van de tien meest inspirerende ouderen van Nederland. Een jury bestaande uit Hedy d'Ancona, Hans van Breukelen, Bas Haring, Astrid de Jong en Tania Kross heeft haar met negen anderen uitgekozen.

Martens, die afkomstig is uit Burgh-Haamstede, zet zich al vele jaren in voor het kinderdorp Palabana, dat de Pola van der Donckstichting in Zambia heeft gesticht. Ze was maandag te gast in het tv-programma 'Tijd voor Max'.

De stichting is genoemd naar de Boxtelse vrouw die jarenlang bekendheid genoot als een strijdbaar aids-activiste. Na een tv-uitzending over haar werk in Zambia raakte Martens geïnspireerd door haar werk en sloot ze zich bij de stichting aan.

Kijkers van Omroep Max konden tot vandaag stemmen op de tien genomineerden. Later wordt bekend wie de meest inspirerende oudere van Nederland is.

Podium Boxtel

toont '1984'

op 17 september

Het nieuwe seizoen van FilmPodiumScopia gaat van start met een drieluik over dilemma's. De eerste film, '1984', wordt op 17 september getoond in Podium Boxtel.

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van George Orwell en vertelt het verhaal van Winston Smith, gespeeld door acteur John Hurt. Na The Atomic War is de wereld verdeeld in drie staten. London is een stad in Oceanië, geregeerd door een partij die de totale controle over alle burgers heeft.

Op een dag begaat Winston een misdaad: hij wordt verliefd op Julia. Het duo probeert samen te ontsnappen aan controleapparaat Big Brother.

Voorafgaand aan de film verzorgt Jos Vervoort om 20.15 uur een inleiding. Kaarten zijn te koop bij Hebbes op de Markt in Boxtel, winkelcentrum Oosterhof en drogisterij Bewust Beter aan de Nieuwstraat in Liempde. Mensen die in 1948 of 1984 geboren zijn, krijgen gratis toegang, maar dienen dit wel aan te tonen.

Wethouder Marusjka Lestrade opende samen met Dik Bol van de Heemkundekring de tentoonstelling. (Foto: Gerard Schalkx).