Meedoen aan de Smaak van Boxtel is kennismaken met de kleurrijke Boxtelse samenleving. Dat ervoer ook Christel Buijs (midden), kort na de benoeming van haar man Mark tot burgemeester van Boxtel. (Foto: Peter de Koning).
Meedoen aan de Smaak van Boxtel is kennismaken met de kleurrijke Boxtelse samenleving. Dat ervoer ook Christel Buijs (midden), kort na de benoeming van haar man Mark tot burgemeester van Boxtel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

LEZING EN RONDLEIDING IN MUSEUM MUBO

Pierre Janssen schilderde het Brabants Schoon...

In het kader van de lopende wisselexpositie over Pierre Janssen (1865-1952) verzorgt kenner Christ van Eekelen zondag 20 september in museum MuBo een lezing en rondleiding over het leven en werk van de Boxtelse kunstschilder. De tentoonstelling is een ode aan Pierre Janssen in zijn 150e geboortejaar.

Van Eekelen, die met Rini van Oirschot en Joop Schuller nauw betrokken was bij een zoektocht naar honderden schilderijen van Pierre Janssen, zal tijdens de lezing vertellen over markante Boxtelse figuren, die de schilder in zijn werken heeft vereeuwigd. Dat zijn onder meer Mijntje van der Sande, Drika Tin en Jan de Pieper. Ook besteedt hij aandacht aan de wortels en opleiding van Pierre Janssen en hoe hem dat heeft gevormd tot een impressionist van de Amsterdamse School.

Vanaf 1898 tot aan zijn dood woonde Pierre Janssen in Boxtel, met een kleine onderbreking van 1900 tot 1902 in Amersfoort. Hij begint in Boxtel als medewerker bij kunstinrichting Peinture Bogaerts aan de Molenstraat. De kunstschilder heeft meer dan vijfhonderd schilderijen gemaakt en noemde zich 'kunstschilder van het Brabants schoon'.

De wisselexpositie in MuBo omvat zestig schilderijen en vijftig schetsen van Pierre Janssen. Deze zijn uit heel Nederland en zelfs uit het buitenland bijeengebracht door Van Eekelen en zijn werkgroep. De tentoonstelling geeft volgens secretaris Willem van Vossen van MuBo 'een uniek en divers overzicht van het Brabants Schoon', zoals Pierre Janssen dat heeft vastgelegd in olieverf, aquarel, houtskool en pastel met voorstellingen van landschappen, dorpsgezichten, portretten, stillevens en gebouwen, zowel interieurs als exterieurs. Na de lezing zal Van Eekelen de bezoekers rondleiden door de wisselexpositie.

Van Eekelen is tevens de auteur van het boek 'Pierre Janssen, een halve eeuw Boxtel'. Dit boek is verkrijgbaar in MuBo en na afloop van de lezing en rondleiding is er gelegenheid het boek te laten signeren.

De lezing begint om 11.15 uur en duurt ongeveer dertig minuten. Na een korte pauze start dan de rondleiding. In de pauze is koffie en thee verkrijgbaar. De toegangsprijs bedraagt 3,50 euro, waarbij inbegrepen een bezoek aan de vaste expositie over de geschiedenis van Boxtel op de eerste en tweede verdieping. Aanmelden kan via info@muboboxtel.nl of telefonisch op nummer via 06-16 04 18 98.


KOOKAVONDEN WEER VAN START

Opnieuw stormloop op
'De Smaak van Boxtel'

De Smaak van Boxtel is en blijft een begrip in Boxtel. De populaire kookavonden die op initiatief van de Werkgroep Lokale Agenda 21 elk jaar worden gehouden in de keukenstudio van restaurant Open Hof van het Baanderherencollege, gaan het dertiende seizoen in. Zes kookavonden zijn al volgeboekt...

De voorgaande twaalf seizoenen liepen ook als een trein. Natuurlijk werden nogal eens prominenten verleid om mee te doen aan de multiculturele kooksessies - denk aan burgemeesters, wethouders, gemeenteraadsleden en zelfs een grote delegatie uit jumelagegemeente Wittlich - maar de werkgroep mikte onder regie van het team van Betsie van der Sloot juist op de gewone Boxtelaren, die elkaar tijdens het koken én nuttigen van de maaltijd beter leren kennen.

Deelnemers aan De Smaak van Boxtel gaan aan de slag met een professionele kok en bereiden een gerecht dat afkomstig is uit het land van herkomst van de kok. Die zorgt voor alle benodigde ingrediënten. Het gerecht dat wordt klaargemaakt, is onderdeel van een internationaal getint vijfgangenmenu waaraan alle kookliefhebbers werken. Na het koken begint de gezamenlijke maaltijd in het restaurant, dat is gevestigd naast sporthal De Dommel aan de Van der Voortweg.

KOOKBOEK

Volgens initiatiefnemer Van der Sloot zijn de meeste kookavonden volgeboekt en is er uitsluitend nog plaats op de data 7 oktober, 20 januari, 3 februari en 16 maart. Wie wil meedoen, betaalt tien euro per persoon. Dat bedrag kan tijdens de kookavond contant betaald worden. De Smaak van Boxtel begint altijd om 18.15 uur, de maaltijd wordt om 20.00 uur geserveerd. Deelnemers dienen zelf een droogdoek mee te nemen, zodat er ook afgewassen en afgedroogd kan worden.

Tijdens de bijeenkomsten van De Smaak van Boxtel kan het tweede deel van het gelijknamige kookboek aangeschaft worden. Het boek is nog in een beperkte oplage verkrijgbaar en kost vijf euro. Aanmelden kan via telefoonnummer (0411) 63 15 03 of e-mail: betsie@vandersloot.demon.nl.

Het team van De Smaak van Boxtel bestaat naast Betsie van der Sloot uit Angelina Geertruida, Sharine Maria, Mieke Siemerink, Loes Bik en Ria Kivits.