Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

creatieve oplossingen om geluid te reduceren

Selissen-fontein blijft punt van discussie

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De fontein in de vijver tussen de appartementencomplexen Rentmeester en Ridder in Boxtel, die op 1 juli 2011 officieel in gebruik werd genomen, blijft de gemoederen bezighouden. Recent onderzoek toont aan dat het kletterende water de geluidsnormen overschrijdt. De gemeente zoekt momenteel naar een oplossing.

Gistermiddag gingen medewerkers van de gemeente verschillende keren met een boot het water op om testjes uit te voeren. ,,De bestaande sproeikop is mooi, maar zorgt er wél voor dat de geluidsnormen worden overschreden. We vinden het belangrijk dat de fontein bruist, maar hij zal minder geluid moeten produceren", legde wethouder Herman van Wanrooij uit. Hij keek in het park naar de werkzaamheden en kreeg al snel gezelschap van verschillende omwonenden.

Duidelijk werd dat de fontein al tijden 'het gesprek van de dag' is in Selissen. Een aantal bewoners van de Ridder klaagt al jaren over geluidsoverlast van de fontein en geeft aan dat 'het altijd regent in huis', tot verbazing van andere wijkbewoners. ,,97 procent van de inwoners wil een bruisende fontein. Hij zorgt voor een mooi uitzicht vanuit de Achterberghstraat en trekt mensen de wijk in", stelde Jan Pennings van Wijkplatform Selissen. Ricky Meulendijk, voorzitter van de bewonerscommissie Rentmeester, geeft aan dat een bruisende fontein past bij het park. ,,Afgelopen zomer stonden de bloemen in bloei, een prachtig gezicht. Het is te gek voor woorden dat mensen zich zo druk maken over deze fontein en dat de gemeente hiervoor telkens moet opdraven."

SOK

Wethouder Van Wanrooij was van mening dat er een juiste modus moet worden gevonden tussen de voor- en tegenstanders. ,,Bovendien moeten we handhaven als de geluidsnormen worden overschreden." Zo had de gemeente een tweetal oplossingen bedacht. Er werd 'een sok', een zeil waar het water doorheen kon stromen, om de sproeikop bevestigd. Het bleek geen succes. De tweede oplossing, een nieuwe sproeikop, leek effectiever: er kwam een fraaie straal water uit. ,,Met een app hebben we vervolgens op een aantal plekken een geluidsmeting gedaan, Hieruit bleek dat we binnen de norm bleven, al wordt nog een officiële meting verricht", vertelde Van Wanrooij. ,,Toch willen we nog één andere oplossing bekijken: vernauwing van de sproei-uitgangen van de huidige kop."

FOTO BOVEN: Onder toeziend oog van wethouder Herman van Wanrooij en buurtbewoners onderzochten medewerkers gistermiddag wat nodig is om het geluid van de fontein te reduceren. (Foto: Peter de Koning).

De tweede test van de gemeente leek geslaagd: er werd minder geluid gemeten. (Foto: Herman van Wanrooij).