Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

What's Up, Tijl, Xavi, Reno en Olle?

In oertijdmuseum De Groene Poort wordt zaterdag 5 september de expositie over de middeleeuwen geopend. Inclusief scherven die de broers Reno (9) en Xavi (7) van Wijk en Olle (10) en Tijl (9) van der Steen vonden tijdens de archeologische opgravingen in de wijk Zonnegolven vorig jaar...

Waarom zijn jullie vandaag (woensdag, red.) in De Groene Poort? Olle: ,,Toen de archeologen vorig jaar aan het werk waren, zijn we ook op zoek gegaan naar dingen die in het zand lagen. We vonden uiteindelijk drie scherven."

René Fraaije, directeur van De Groene Poort, vertelde net dat jullie bijzondere scherven hebben gevonden... Tijl: ,,Eén scherf is negenhonderd jaar oud en het lijkt wel alsof die bij de andere scherven hoort die al achter het glas liggen. Er zit geen glazuur op, daardoor is ie ouder."

Wat gebeurt er met jullie vondsten? Reno: ,,Ze mogen bij de andere voorwerpen achter de vitrines liggen. Best leuk, we hebben maar een paar minuten gegraven en nu liggen de scherven in De Groene Poort."

Jullie kregen net een uitgebreide rondleiding en uitleg van René Fraaije over de tentoonstelling. Wat vonden jullie het leukst? Olle: ,,De sleutels. Tegenwoordig zijn de sleutels altijd plat met ribbels, vroeger werden ze met de hand gemaakt. Ik zou willen dat we die oude sleutels weer zouden gebruiken." Xavi: ,,Ook gaaf dat hier een gedeelte van een maliënkolder ligt. Ik vind alles met ridders leuk."

Zouden jullie in de middeleeuwen willen leven? Tijl: ,,Nee, dan zou ik mijn tablet toch wel missen. In de middeleeuwen speelden de kinderen vooral met stenen."

Komen jullie naar de opening van de tentoonstelling? Olle: ,,Helaas, we moeten zaterdag voetballen..."

FOTO RECHTS: Directeur René Fraaije van oertijdmuseum De Groene Poort toonde gistermiddag de expositie over de middeleeuwen aan Tijl, Reno, Olle en Xavi. Het viertal vond vorig jaar in de wijk Zonnegolven drie pottenscherven. De voorwerpen zijn opgenomen in de tentoonstelling. (Foto: Peter de Koning).