De deelnemers aan de eerste editie van 'Liemt Fietst' vertrokken gisteren vanaf café 't Wapen van Liempde voor een tocht die voerde naar Sint-Oedenrode en Olland.  De fietsdriedaagse duurt tot en met morgen, vrijdag 4 september. (Foto: Peter de Koning).
De deelnemers aan de eerste editie van 'Liemt Fietst' vertrokken gisteren vanaf café 't Wapen van Liempde voor een tocht die voerde naar Sint-Oedenrode en Olland. De fietsdriedaagse duurt tot en met morgen, vrijdag 4 september. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

startdag trekt dertig deelnemers

Ook 'Liemt Fietst' in teken van de Samenloop

stefan latijnhouwers

Liempde staat al weken in het teken van de wandelmanifestatie Samenloop voor Hoop op 12 en 13 september. Ook tijdens de eerste editie van de fietsdriedaagse 'Liempt Fietst', die gisteravond zijn vuurdoop beleefde en duurt tot en met vrijdag 4 september, werd volop aandacht besteed aan het evenement voor KWF Kankerbestrijding.

De leden van de organiserende buurtvereniging Den Berg verwachtten vooraf verspreid over drie dagen ongeveer honderd deelnemers. Bij de start- en finishlocatie 't Wapen van Liempde telden voorzitter Cees Braken, secretaris Marij Vervoort, bestuurslid Jack Thomassen en Brakens' echtgenote Lisette gisteravond ruim een half uur na aanvang bijna dertig deelnemers. ,,Helemaal geen slechte score voor de eerste dag van Liempt Fietst, zeker omdat de lucht er behoorlijk dreigend uitziet. Ik hoop maar dat we het droog houden", aldus Braken, waarop zijn vrouw Lisette liet weten dat haar man 's ochtends op z'n 'knietjes' had gebeden voor droog en mooi zomerweer.

De opbrengst van Liempt Fietst gaat elk jaar naar een ander goed doel. Braken: ,,Het is niet zo vreemd dat we dit jaar gekozen hebben voor Samenloop voor Hoop. Iedereen kent wel iemand in zijn familie- of kennissenkring die aan kanker is overleden. Een betere bestemming dan KWF is bijna niet denkbaar, maar het kan best zijn dat we volgend jaar voor een heel ander goed doel kiezen, bijvoorbeeld een vereniging of een culturele instelling in Liempde die het geld goed kan gebruiken."

Deelnemers hebben tijdens het driedaagse evenement de mogelijkheid om verschillende routes af te leggen tussen de 15 en 20 en tussen de 30 en 35 kilometer. Inschrijving kost drie euro, het vertrek vindt elke avond plaats tussen 18.00 en 19.00 uur. Braken: ,,De tocht voert vandaag naar Sint-Oedenrode en via Olland weer terug naar Liempde en de komende twee dagen naar Oirschot, Best, Boxtel en Gemonde. Behalve over verharde wegen fietsen de deelnemers soms ook over goed begaanbare zandpaden."

Tonnie van Hastenberg en Sjan Klompers gingen gisteravond vol goede moed van start. ,,Het ziet er een beetje donker uit daarboven, maar we gaan gewoon op pad", liet Sjan weten. ,,Zelf heb ik eigenlijk niet zoveel met fietsen, maar ik doe vooral mee aan Liempt Fietst voor het goede doel."