Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

werkgroep ruimtelijke ordening: meedenken en adviseren

Hoeder van de natuur en het landschap

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

'De stichting heeft ten doel in standhouden en waar mogelijk vergroten van de natuurwetenschappelijke-, landschappelijke- en daarmee samenhangende cultuurhistorische waarden in de gemeente Boxtel', zo is in de statuten van de jubilerende werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel (WNLB) te lezen. De sub-werkgroep Ruimtelijke Ordening heeft hierin een actieve rol.

Beleidsplannen doorlezen, tips van anderen natrekken, advies geven én de actuele wetgeving in de gaten houden: leden van de werkgroep Ruimtelijke Ordening hebben het er maar druk mee. De oren en ogen in de gemeente, noemt voorzitter Marco Meihuizen de zeven leden die in de werkgroep actief zijn. ,,Gelukkig zit er inmiddels ook veel in ons hoofd", grinnikt Nico Landwehr Johan, coördinator van de groep. Hij noemt de groep 'de hoeder van de natuur en het landschap' en geeft aan dat de gemeente in haar beleid rekening moet houden met deze belangen. ,,Die belangen moeten we koesteren, onze taak is dan ook om accenten te leggen in het beleid. Dat doen we op een adviserende en meedenkende manier." Meihuizen voegt toe dat de kennis en gedrevenheid groot is in de werkgroep Ruimtelijke Ordening. ,,Je hoeft niet altijd de partij te zijn die met de vinger wijst, de gemeente kan bij ons ook advies inwinnen." Ook Natuurwerkgroep Liempde en Heemkundekring Boxtel hebben zitting in de werkgroep. Landwehr Johan: ,,Samen optrekken is altijd beter. We informeren elkaar over waar we mee bezig zijn."

inspraak

Landwehr Johan en WNLB-voorzitter Marco Meihuizen geven aan dat het contact met de gemeente goed is. ,,We worden bij vele zaken al in het voortraject betrokken", aldus Landwehr Johan. Hij noemt de Werkgroep Uitvoering Bestemmingsplan Buitengebied Boxtel (WUBBB) als voorbeeld. Binnen dit overlegorgaan werken de gemeente, waterschap De Dommel, ZLTO, de heemkundekring en de WNLB aan afstemming van buitengebiedzaken. ,,Voorbeelden? Een boer die wil uitbreiden of een andere functie wil geven aan zijn boerderij", stelt Landwehr Johan. Ook ontwikkelingen binnen het Dommeldalgebied krijgen in deze speciale werkgroep aandacht.

De inspraak wordt regelmatig beloond. ,,Het is mooi om allerlei elementen die wij aandroegen terug te zien in een landschap", aldus Landwehr Johan. ,,Zo zie ik bij het beekherstelproject Hermeandering Kleine Aa, waar wij onze inbreng leverden in een klankbordgroep, een wandelpad, poelen en kleinschalige elementen terug." Na de afronding van dit project, de vaststelling van het bestemmingsplan Buitengebied in 2011 en de oplevering van 'Dommel door Boxtel' zijn er de voorbije jaren geen grootschalige projecten voorbijgekomen, aldus Landwehr Johan. ,,Natuurlijk houden we de vinger aan de pols. Zo geven we onze visie op de plannen van een nieuwe verbindingsweg Ladonk-Kapelweg en zitten we aan tafel bij de plannen voor een groene verbinding van NS-station Boxtel via bedrijventerrein Ladonk naar Lennisheuvel."

Wat het duo wél merkt, is dat de leden van de werkgroep de oren en ogen goed moeten openhouden in het veld. ,,Je stelt met verschillende partijen een plan vast dat in goed overleg tot stand is gekomen. Toch moeten we bovenop de uitvoering van het beleid zitten. Soms lijkt het alsof we opnieuw voor onze standpunten moeten strijden, terwijl het plan al is vastgesteld", aldus Landwehr Johan. ,,En dan is het onze taak om ons gezicht te laten zien. Boxtel wil zich namelijk nadrukkelijk als groene gemeente presenteren", voegt Meihuizen toe. Hij en Landwehr Johan geven aan dat de WNLB logischerwijs de belangen van natuur en landschap voorop stelt. ,,Toch vinden we het óók belangrijk om naar andere belangen te kijken en tot een oplossing te komen waarin iedereen zich kan vinden. We willen immers allemaal prettig leven in Boxtel."

FOTO BOVEN: Beeld van De Kleine Aa, gezien vanaf de Kapelweg in Boxtel. Deze beek werd in 1949 recht getrokken en kreeg in 2011 zijn oude vorm terug. Leden van de WNLB-werkgroep Ruimtelijke Ordening waren vertegenwoordigd in de klankbordgroep van dit project. (Archieffoto Albert Stolwijk).