gemeente in gesprek met wijkorganen

Asielzoekers welkom in huis van zusters oblaten

MARIËLLE WIJFFELAARS

Vluchtelingen die hun door oorlog geteisterde landen ontvluchten en niet weten waar ze naar toe moeten. Voor directeur Sjaak Beirnaert van de Assumptie-stichting waren deze beelden aanleiding een plan te bedenken om deze mensen te helpen. In het voormalige huis van de zusters oblaten zouden volgens Beirnaert ruim dertig asielzoekers een plaatsje kunnen krijgen. En dat het liefst op zo'n kort mogelijke termijn.

De directeur van de Assumptie-stichting heeft inmiddels de Boxtelse kerkgemeenschappen, welzijnsinstelling ContourdeTwern en de gemeente Boxtel benaderd en zijn idee voorgelegd. Volgende week staat een eerste bijeenkomst gepland waar wordt gekeken of het plan uitvoerbaar is. Beirnaert heeft daar alle vertrouwen in. ,,Het huis staat leeg en het is een prachtige accommodatie om asielzoekers tijdelijk onder te brengen. We moeten gewoon iets doen en niet rustig afwachten. Deze mensen hebben een onderkomen nodig. Laten we daarin nou eens snel initiatief tonen en hen op een goede manier opvangen."

Het initiatief van Beirnaert past bij het voornemen van de gemeente Boxtel om in gesprek te gaan met wijkorganen over de huisvesting van statushouders. Dat zijn vluchtelingen die al een verblijfsvergunningen hebben gekregen. De gemeente moet per jaar 55 statushouders opvangen, deze zijn voornamelijk afkomstig uit Syrië en Eritrea. ,,Samen met wijkorganen wil ik gaan bekijken wat mogelijke locaties zijn om deze mensen te huisvesten", licht wethouder Marusjka Lestrade toe. ,,Ik vind dat inwoners en organisaties zelf met ideeën moeten komen en wil hen niks opleggen."

SNELLE ACTIE

Woonstichting Sint-Joseph is voor de gemeente een belangrijke partner, maar ook andere organisaties zijn aangesloten bij een werkgroep die zich bezighoudt met de huisvesting van statushouders. Lestrade: ,,De opvang van deze mensen is een zaak van de gemeenschap en ik wil dus graag input van hen krijgen. Waarschijnlijk zijn er ook locaties waar wij als gemeente nog niet aan gedacht hebben, maar die wél geschikt zijn." De wethouder wil de statushouders zoveel mogelijk spreiden over de gemeente Boxtel en hen niet teveel op één plek centreren. ,,Dat is niet goed voor de inburgering."

Of het huis van de zusters oblaten in beeld is voor opvang? Daar wil de wethouder nog niet op ingaan. ,,Ik wil de discussie niet sturen door allerlei locaties te gaan noemen. We moeten een open gesprek kunnen voeren met alle wijkorganen om zo tot ideeën te komen." Lestrade schuift wel aan bij de bijeenkomst die Beirnaert gaat organiseren. Laatstgenoemde wil zo snel mogelijk aan de slag om het zusterhuis gereed te maken voor de komst van vluchtelingen. ,,We moeten snel in actie komen, want de situatie voor deze asielzoekers is afschuwelijk en mensonterend. We moeten écht iets doen."