Ben Heylen en Monique Fick vragen met een spandoek aandacht voor het verdwenen zitbankje bij de Zwaanse Brug. Het is een favoriete ontmoetingsplek een groepje Boxtelaren. (Foto: Henk van Weert).
Ben Heylen en Monique Fick vragen met een spandoek aandacht voor het verdwenen zitbankje bij de Zwaanse Brug. Het is een favoriete ontmoetingsplek een groepje Boxtelaren. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

HANGOUDEREN TELEURGESTELD OVER VERDWENEN BANKJE

'Wij willen onze ontmoetingsplek terug'

HENK VAN WEERT

O, wat zijn ze verontwaardigd. ,,Voordat de winkels 's ochtends openden is 'ons' bankje bij de Zwaanse Brug stiekem weggehaald. Maar het toeval wilde dat een delegatie van B. en W. 's middags langs wandelde en die hebben we er meteen op aangesproken", vertelt Ben Heylen. Volgende week gaat hij, samen met Monique Fick, naar het gemeentehuis voor overleg. Ze willen hun favoriete stekje terug.

Vrijwel iedere dag als het mooi weer is, zat een groepje mensen op het bankje bij de Zwaanse Brug. ,,Als het mooi weer is, zijn we hier steevast tot een uur of acht 's avonds te vinden. En soms ook overdag", vertelt Monique. Ze kletsen wat bij over hetgeen er allemaal gebeurt in Boxtel. Gewoon gezellig, een bietje buurten.

Maar sinds dinsdag is hun vaste plekje verdwenen. Medewerkers van de afdeling Openbare Ruimte van de gemeente Boxtel verwijderden het bankje, terwijl hun collega's daarachter het terras van Villa Het Hof, waar binnenkort restaurant De Rechter opent, schoon borstelden.

WATERTAP

Teleurgesteld stonden ze dinsdagmiddag te kijken naar de lege plek bij het openbare watertappunt. Totdat burgemeester Mark Buijs en wethouder Eric van den Broek passeerden. Heylen aarzelde geen moment en sprak het tweetal aan.

,,Op dat moment wisten wij ook niet precies waarom het bankje was weggehaald, maar ik beloofde dat ze maar eens moesten komen praten en dat ik daarbij op chocoladebollen zou trakteren", vertelt Van den Broek een dag later. Inmiddels weet hij dat het bankje is weggehaald voor onderhoud.

Maar het heeft er ook mee te maken dat de watertap ernaast al enkele malen werd vernield. Niet dat de wethouder de ouderen daarop aankijkt, overigens. Later op de avond was het bankje immers ook voor hangjéugd een geliefde ontmoetingsplek...

Samen met waterleidingsmaatschappij Brabant Water en de gemeente Boxtel plaatste de stichting Join the Pipe laatste drie jaar geleden de openbare watertap bij de Zwaanse Brug. Ook op het Stationsplein staat er een. Het is manier om aandacht te vragen voor het wereldwijde probleem van schoon drinkwater. Nadat de drukknop van het kraantje onlangs opnieuw werd vernield, is het gerepareerd. De kraan weghalen is geen optie, aldus Join the Pipe.

NIET ONTBIJTEN...

Komende woensdag hoeven de 'hangouderen' niet uitgebreid te ontbijten. ,,Om halftien zijn we welkom bij de burgemeester en de wethouder", meldt Heylen. ,,We moeten twee dagen eerder laten weten met hoeveel mensen we 'op de chocoladebollen' komen." Dat Van den Broek op gebak trakteert, vinden Fick en Heylen leuk. En vooral ook dat ze al zo snel bij B, eb W. terechtkunnen. Maar dat betekent geenszins dat ze van plan zijn om hun 'eis' af te zwakken. ,,Dat bankje moet terugkomen. Als het niet op dezelfde plek is, dan maar aan de overkant. Maar wel vlakbij de Zwaanse Brug", stelt Heylen.

FOTO BOVEN: Ben Heylen en Monique Fick vragen met een spandoek aandacht voor het verdwenen zitbankje bij de Zwaanse Brug. Het is een favoriete ontmoetingsplek van een groepje Boxtelaren. (Foto: Henk van Weert).


GEMEENTERAAD EN ARCHITECTEN PRATEN OVER CONCEPTNOTA

Twijfel rijst over welstandsvrij bouwen Boxtel

De gemeente Boxtel hanteert sinds 2008 een dikke, zeer gedetailleerde en erg complete welstandsnota. Hierin staat precies beschreven waaraan niet alleen nieuwbouw maar ook aan- en opbouwen moeten voldoen. Het moet allemaal simpeler en duidelijker, vindt de gemeenteraad. Maar nu er zo'n 'uitgeklede' welstandsnota op tafel ligt, rijst er twijfel. ,,We hebben veel huiswerk gekregen vanavond", concludeerde voorzitter Ineke van Giersbergen die de oordeelvormende vergadering van de gemeenteraad dinsdag leidde.

De naoorlogse kernen van zowel Boxtel als Liempde worden straks grotendeels welstandsvrij. Dat betekent dat burgers die een nieuwe woning willen bouwen of een aanbouw willen realiseren, hun plan niet meer hoeven laten te toetsen door onafhankelijke deskundigen van de welstandscommissie. De voorbije jaren is in de wijk Oost een proef met welstandsvrij bouwen gehouden en die verliep naar tevredenheid, concludeerde de gemeenteraad eerder.

Jan Bruyns van adviesbureau Pouderoyen Compagnons uit Nijmegen heeft het concept voor de nieuwe welstandsnota voor de gemeente Boxtel opgesteld. Dinsdag lichtte hij zijn werkstuk toe. Net als de wijk Oost moeten ook Selissenwal en


Read Shop krijgt PostNL Pakketpunt

The Read Shop aan de Stationsstraat in Boxtel krijgt een PostNL Pakketpunt. Vanaf dinsdag 8 september kunnen klanten weer terecht voor het verzenden van pakketten.

Bij een dergelijk punt kunnen mensen pakketten ophalen, versturen en retour zenden. Ook zijn er post- en pakketzegels te koop. Marieke van Esch van The Read Shop is enthousiast over deze ontwikkeling. ,,Het is een mooie service voor onze klanten", zegt ze.

Munsel goeddeels welstandsvrij worden. Alleen voor gebouwen aan de doorgaande wegen (noord/zuid- en oost/west-as) is straks nog goedkeuring van de welstandscommissie nodig.

BEELDKWALITEIT

De zogeheten beeldkwaliteitsplannen voor het te ontwikkelen landgoed Bloemendaal (Roond) en voor bouwprojecten in de wijk In Goede Aarde, die bijzondere architectuur vereisen, blijven van kracht vanwege hun juridische status. ,,Maar voor bedrijventerrein Ladonk zijn toch ook van dergelijke beeldkwaliteitsplannen van kracht", vroeg fractievoorzitter Wim van der Zanden van Balans. Die plannen vervallen straks, antwoordde Bruyns. Ook Ladonk wordt welstandsvrij met uitzondering van de doorgaande wegen. Daar geldt straks - net als in de meeste ander welstandsgebieden in Boxtel - zelfs een strenger regime. Welstandsvrij is overigens een betrekkelijk begrip, stelde Bruyns: ,,Bij excessen kan de gemeente achteraf corrigerend optreden."

VERROMMELEN

Paul Segers van de welstandscommissie vroeg zich af of de gemeenteraad zich wel voldoende heeft gerealiseerd dat grote delen van Boxtel kunnen 'verrommelen'. ,,Wij hebben er samen met de mensen die bij ons in de voorbije jaren aan tafel schoven voor gezorgd dat inwoners trots kunnen zijn op hun dorp. De huidige welstandsnota heeft tot een mooi Boxtel geleid. Ik heb best wel zorgen dat de kwaliteit van de bebouwing achteruit loopt door deze nieuwe welstandsnota. Het is echter niet aan ons om daar een oordeel over te vellen. Als u daar bewust voor kiest, vind ik het prima", gaf Segers aan.

Raadslid Bart Louwers (D66) vroeg aan Segers hoe hij aankijkt tegen de proef met welstandsvrij bouwen in Boxtel-Oost. En dat was niet onverdeeld positief. In buurten met duurdere woningen vallen de gevolgen in de ogen van de welstandsarchitect reuze mee, maar in andere delen niet. Dat zijn weliswaar vaak buurten die niet direct zichtbaar zijn vanaf de doorgaande weg. Nico Bulter. raadslid voor PvdA/GroenLinks sprak de hoop uit dat welstandsvrij in de toekomst inhoudt dat mensen toch met hun omgeving communiceren over hun bouwplannen.

VOORZICHTIG

Mede namens diverse andere plaatselijke architecten pleitte Hans van Stekelenburg ervoor om heel voorzichtig om te gaan met welstandsvrij bouwen. ,,Zodat wij ons dorp ook mooi kunnen overdragen aan volgende generaties." Diens collega Frans van der Eerden merkte op dat eventuele problemen die kunnen ontstaan tussen de monumentencommissie en welstandscommissie in de nieuwe nota niet worden opgelost.

Binnenkort zal wethouder Herman van Wanrooij, die de oordeelvormende raadsvergadering als toehoorder bijwoonde, het tijdspad uitzetten voor de nieuw vast te stellen welstandsnota.

Gistermiddag kozen de 'hangouderen' het bankje op de hoek van de Molenstraat op om bij te kletsen. Het is maar een paar meter verderop. ,,Hier zitten we ook als het bankje dat nu is weggehaald bezet was. Maar we willen liever ons andere plekje terug.