Directeur René Fraaije (links) van oertijdmuseum De Groene Poort neemt de felicitaties in ontvangst van wethouder Peter van de Wiel. (Foto: Peter de Koning).
Directeur René Fraaije (links) van oertijdmuseum De Groene Poort neemt de felicitaties in ontvangst van wethouder Peter van de Wiel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

SASKIA MALTHA WINT TOERISTISCHE PRIJSVRAAG

Groene Poort is dé parel van Boxtel

HENK VAN WEERT

De deelnemers aan de prijsvraag Parels van Boxtel hebben De Groene Poort verkozen tot dé toeristische attractie in deze gemeente. Met 12,6 procent van de stemmen, bleef het oertijdmuseum aan de Bosscheweg kasteel Stapelen nipt voor. De natuur rond Boxtel eindigde als derde met 9,4 procent. De inbreng van de deelnemers vormt de basis voor een nieuwe toeristische beleidsvisie die het gemeentebestuur gaat opstellen.

Met meer dan 350 deelnemers is de prijsvraag succesvol verlopen, concludeerde wethouder Peter van de Wiel dinsdagmiddag in De Groene Poort waar hij de uitslag bekendmaakte. In mei lanceerde hij met beleidsambtenaar Marloes van de Wetering de actie waarmee inwoners van Boxtel konden aangeven welke toeristische plek in hun gemeente zij het meest aantrekkelijk vinden. De prijsvraag werd uitgeschreven in samenwerking met promotiecampagne Beleef Boxtel.

In totaal zijn tien toeristische pareltjes aangewezen. Foto's daarvan worden in een collage afgebeeld op nieuw uit te geven ansichtkaarten. Naast De Groene Poort, kasteel Stapelen en de natuurgebieden, hebben de inzenders achtereenvolgens gekozen voor de Sint-Petrusbasiliek, de Heilig Bloedprocessie, festival Circo Circolo, Rondje Boxtel per kano, Boeremèrt Liempde, het Boxtelse centrum en reus Jas de Keistamper.

TRADITIE

Het valt op dat de inzenders een sterke voorkeur hebben voor traditie en historie. En dus zullen dit de bouwstenen worden waarmee de nieuwe toeristische beleidsvisie wordt opgesteld. Belangrijk is het dat verbindingen worden gelegd tussen de diverse pareltjes, meldde Van de Wetering. Eerder haalde zij met wethouder Van de Wiel in deze krant al het voorbeeld aan van de vele wandelaars die vanaf het NS-station naar Oisterwijk wandelen. Die moeten ook enthousiast gemaakt worden om in Boxtel een kijkje te nemen.

,,Wij leggen die verbindingen al", sprak een stralende museumdirecteur RenéFraaije. ,,Komend weekeinde opent in De Groene Poort de tentoonstelling 'Boxtel in de middeleeuwen' waarin onder meer bodemvondsten worden getoond die zijn aangetroffen bij de Sint-Petrusbasiliek en kasteel Stapelen."

VERSTERKING REGIO

Marieke Maas van Beleef Boxtel gaf aan dat ook de samenwerking wordt gezocht met omringende gemeenten om elkaar toeristisch te versterken. In oktober gaat bovendien de vernieuwde website van de VVV online.

Opvallend in de uitslag van de prijsvraag is dat daarbij slechts één typisch Liempds item voorkomt: de Boeremèrt. Het tweejaarlijkse circustheaterfestival Circo Circolo op landgoed Velder overstijgt immers de lokale Liempdse aantrekkingskracht. Dit is opmerkelijk omdat juist in Liempde volop activiteiten worden ontplooid om het dorp toeristisch op de kaart te zetten, onder meer met leefbaarheidsprojecten van stichting SPPiLL.

VVV-CHEQUE

Saskia Maltha uit Boxtel was een van de deelnemers aan de prijsvraag. Maar er bleken meer mensen die van de winnende top vijf een ontwerp maakten voor een ansichtkaart. En dus moest er geloot worden. Maltha, die momenteel samen met anderen de tweede editie van De Boxtelse Kwis voorbereidt, ontving een bos bloemen én een VVV-cheque ter waarde van 250 euro.

FOTO BOVEN: Directeur René Fraaije (links) van De Groene Poort neemt de felicitaties in ontvangst van wethouder Peter van de Wiel. Het oertijdmuseum aan de Bosscheweg is dé toeristische attractie van Boxtel. (Foto's: Peter de Koning).

Saskia Maltha won een VVV-cheque van 250 euro. Zij was een van de ruim 350 deelnemers aan de prijsvraag Parels van Boxtel. Zij werden opgeroepen zelf een ansichtkaart met de mooiste toeristische plekjes te ontwerpen.