Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTELS SPECIAALBIERFESTIVAL BELEEFT 21E EDITIE

Zeventien brouwers naar Biereloth

Bierliefhebbers maken zich op voor de 21e editie van Biereloth: het speciaalbierfestival dat jaarlijks op de tweede zondag van september wordt gehouden in de Rozemarijnstraat. Waar speciaalbieren twee decennia geleden nog bijzonder en zelfs exclusief waren, geldt bier nu als een rage. Dat blijkt uit de meer dan 250 Nederlandse brouwers die er lustig op los experimenteren, steeds op zoek naar nieuwe smaken. Een aantal van hen is zondag 13 september te gast op Biereloth.

Op de aanstaande editie van Biereloth zijn zeventien brouwers vertegenwoordigd, waaronder zes debutanten. Daaronder ook de jongste telg van het Boxtelse brouwersgilde: De Saeck, ontstaan uit een vriendschap binnen de Boxtelse bierclub De Voorproevers. Twee leden, Evert Harmeling en Luuk van Hal, hebben de stoute schoenen aangetrokken en zijn vanuit hun passie voor bier en techniek eind 2013 een heuse computergestuurde brouwerij gestart.

Het grootste gedeelte van het brouwproces is geautomatiseerd opgezet, wat het kwaliteitsniveau van hun bieren moet waarborgen en dat alles met aandacht voor ambacht en vakmanschap.

Van deze jongste brouwerij is het een flinke stap naar een van de oudste brouwerijen van Boxtel. De oorspronkelijk Halsche stoombierbrouwerij werd opgericht in 1742 toen de Steenweg van 's Hertogenbosch naar Luik werd aangelegd.

Nazaten van de oorspronkelijke brouwer hebben het initiatief genomen om de brouwersactiviteiten van De Halsche Stoombierbrouwerij weer tot leven te wekken en daarmee een familietraditie in ere te houden.

Uiteraard wilden ze graag op Biereloth aanwezig zijn, zo laat voorzitter Michel Schellekens van de Boxtelse Bierkamer weten. Deze club tekent ook dit jaar voor de organisatie van het evenement.

VUUR & VLAM

Een andere debutant op Biereloth, maar wel van wat verder weg, is brouwerij 't IJ uit Amsterdam. Deze brouwerij is in 1983 opgericht. Brouwerij De Molen uit Bodegraven is ook voor het eerst vertegenwoordigd. Deze is in 2004 ontstaan en heeft inmiddels al flink wat verschillende bieren gebrouwen.

De bieren worden meestal éénmaal per jaar of soms zelfs éénmalig gebrouwen en krijgen sprekende namen mee, zoals 'Donder en bliksem', 'Licht en lustig' of 'Hel & Verdoemenis'. Op Biereloth is men met 'Op & Top' en 'Vuur & Vlam' vertegenwoordigd.

Brouwerij De Blauwe IJsbeer uit Nieuwpoort in Zuid-Holland werd opgericht op 2 april 2012 en richtte zich in eerste instantie vooral op de regionale markt. Het eerste bier dat de brouwerij op de markt bracht, was de Weijsbeer.

Inmiddels zijn er meerdere IJsberen gevolgd, zoals de Schotse IJsbeer de Mooi Weer IJsbeer of de Gouwe Ouwe IJsbeer. Ze zijn allemaal te proeven op Biereloth.

De laatste nieuwkomer is Bierbrouwerij De Arn uit Rijswijk. In augustus 2013 werd het eerste bier gebrouwen. Zo zijn de Blonde Arn evenals de Iris' Pale Arn en de Juniper Arn op Biereloth aanwezig.

SUCCESVERHAAL

De Haarlemse Jopen Brouwerij is al eerder op Biereloth geweest. Deze brouwerij vormt sinds het begin in 1996 een doorlopend succesverhaal. De naam Jopen is afkomstig van de houten vaten van 112 liter waar het bier vroeger in werd vervoerd. In 2005 werd de Jacobskerk in Haarlem aangekocht, die wordt omgevormd tot restaurant, grand café en brouwerij. Daar ziet volgens de Bierkamer een prachtige serie speciaalbieren het licht. Met onder andere de Jopen Mooie Nel IPA, dat verkozen is tot het beste bier van Nederland in 2015. Uiteraard ook verkrijgbaar tijdens Biereloth. Evenals de bieren van brouwerij de Molen, hebben de bieren van de Jopen Brouwerij inmiddels ook internationaal de aandacht getrokken.

Uiteraard is in Boxtel ook een aantal 'oude bekenden' present zoals de plaatselijke brouwerij De Kater, Miechelm uit Sint-Michielsgestel, brouwerij Breugem uit Zaandijk, de Muifelbrouwerij uit Berghem, brouwerijen Oldskool en de Texelse Brouwerij. De Belgische bijdrage komt deze keer van brouwerij Het Anker, vooral bekend van de Gouden Carolus Classic. Brouwerij Van der Ginste steekt ook de grens over en presenteert een Belgisch Oud Bruin. Brasserie LeFort tapt een vol bier dat dezelfde naam draagt.

Speciaalbierfestival Biereloth duurt zondag 13 september van 13.00 tot 19.00 uur en is gratis toegankelijk.

FOTO BOVEN: Dit is Biereloth: in de nazomerzon een speciaalbiertje proeven...