'opvang beschikbaar voor alle peuters'

Ook Boxtel gaat van speelzalen naar opvang

MARIËLLE WIJFFELAARS

Het peuterspeelzaalwerk in de gemeente Boxtel krijgt een andere invulling. Zowel landelijk als lokaal staat deze voorziening onder druk. Dit komt onder meer door het teruglopend aantal kinderen, hoge kosten en landelijke bezuinigingen. Aanleiding voor de gemeente Boxtel om te kiezen voor peuteropvang. Werkende ouders kunnen er twee dagdelen per week gebruik van maken en krijgen hiervoor een toeslag.

Uit uitgelekte plannen uit de rijksbegroting voor 2016 bleek deze week dat minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wil dat alle Nederlandse peuters enkele uren per week naar de opvang kunnen; óók als hun ouders niet werken. Het kabinet trekt hier 60 miljoen euro voor uit.

MEER PEUTERS

Uitgangspunt is dat de opvang bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen tussen tweeënhalf en vier jaar. Hoewel veel peuters al naar de speelzaal gaan, blijven zo'n 37.500 kinderen thuis omdat de ouders geen recht hebben op kinderopvangtoeslag. Het kabinet vindt dat zonde en hoopt dat met de nieuwe regeling meer peuters naar de opvang gaan.

De gemeente Boxtel liet begin dit jaar een onderzoek uitvoeren naar de voorschoolse voorzieningen. Bureau Sardes bestudeerde het peuterspeelzaalwerk in Boxtel en gaf een aantal mogelijkheden om deze in de toekomst ook goed te kunnen houden. Sardes adviseert de gemeente om de speelzalen om te vormen naar peuteropvang, zoals dat past binnen de landelijke plannen.

OMVORMEN

Kindercentrum Kindertuin - exploitant van vijf peuterspeelzalen - vormde begin dit jaar al twee peuterspeelzalen om. Het gaat om Pimpeloentje (in de Sint-Petrusschool) en De Beemden. De vier peuterspeelzalen Olleke, Bolleke, Rebusolleke en Pinkeltje worden in 2016 ook omgevormd, 't Zandkasteel in Lennisheuvel volgt in 2017. In Liempde is één peuterspeelzaal - De Peuterhof - gevestigd, ook deze wordt in 2017 ingericht als peuteropvang.

Werkende ouders die gebruik gaan maken van peuteropvang krijgen hiervoor een compensatie van de rijksoverheid. De peuterspeelzaal viel buiten de kinderopvangtoeslag maar werd door de gemeente gesubsidieerd. Niet-werkende ouders kunnen bij de gemeente terecht voor een bijdrage in de kosten voor de nieuwe peuteropvang.


Boxtels Model:

ladenkast vol

met inspiratie

De gemeente Boxtel heeft een pluim gekregen van de onderwijsinspectie. Dit omdat de kwaliteit van de voor- en vroegschoolse educatie (vve) voldoende tot goed was in alle instellingen. Het zogeheten Boxtels Model ligt hieraan ten grondslag. De kennisbank wordt gebruikt door alle organisaties en voorziet in projecten op diverse vlakken als taal, kunst en sociale ontwikkeling.

Het Boxtels Model is een samenwerking van instellingen die zich bezighouden met kinderen in de leeftijd van tweeënhalf tot zes jaar. Onder de participanten zijn onder meer GGD, onderwijs, bibliotheek De Meierij, Humanitas en Kindercentrum Kindertuin. ,,Op de website kunnen deelnemers een ladenkast vinden met daarin allerlei projecten die aansluitend bij deze doelgroep", licht wethouder Marusjka Lestrade toe. ,,We zijn hier in 2014 mee gestart en het wordt echt veel gebruikt."

ERKENNING

De onderwijsinspectie was enthousiast over het Boxtels Model. De voor- en vroegschoolse educatie moeten landelijk naar een hoger niveau en in Boxtel wordt daar volgens de inspectie al goed aan gewerkt.

Op de website www.boxtelsmodel.nl kunnen medewerkers van de betrokken organisaties en instellingen terecht voor projecten en inspiratie. ,,Maar ze kunnen er zelf ook projecten aan toevoegen", vertelt wethouder Lestrade. ,,Deze vorm van kennisoverdracht werkt heel goed en we zijn blij met de erkenning die we ervoor hebben gekregen."