Peter van Roosmalen van Sequoia Boomverzorging uit Rosmalen zorgde ervoor dat de mammoeteik van Sparrenrijk weer zes tot acht jaar mee kan. (Foto: Peter de Koning).
Peter van Roosmalen van Sequoia Boomverzorging uit Rosmalen zorgde ervoor dat de mammoeteik van Sparrenrijk weer zes tot acht jaar mee kan. (Foto: Peter de Koning). Foto: Annelieke van der Linden

boom in bosgebied sparrenrijk krijgt snoeibeurt

Mammoeteik is klaar voor het feest...

De 'Mammoeteik van Sparrenrijk' promoveert zondag 6 september tot Wereldboom. Dat wordt het hoogtepunt van het feestweekend van de jubilerende Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel (WNLB). Met een flinke snoeibeurt werd de eik dinsdag klaargestoomd voor het feest.

Vlot en behendig hees Peter van Roosmalen zich in de hoogste takken. De boomspecialist van Sequoia Boomverzorging uit Rosmalen deed op 25 meter hoogte zijn helende werk. Op de grond werd zijn vakmanschap gevolgd door Ton Stokwielder van Storix Boombeheer uit Waalwijk, tevens de voorzitter van de Stichting Wereldboom. ,,We doen vandaag een gecontroleerde stormsimulatie", legde hij uit. ,,Dat wil zeggen, we pakken deze boom flink aan, zodat hij weer zes tot acht jaar mee kan. Sommige takken reiken wel achttien meter ver. Dat is echt te veel van het goede, die lange zware armen korten we in. Verder zoeken we naar scheuren in takken en naar zogenaamde pechbalken. Dat zijn takken die open staan door het gewicht. Ons uiteindelijke doel is meer licht in de binnenkroon, dat is goed voor de energiehuishouding van de hele boom. Er gaat straks meer energie naar de boom zelf en minder naar de verre takken. Daardoor kan de stam van deze kerngezonde boom de komende jaren beter groeien."

De eik staat aan de ingang van Sparrenrijk aan de Vekemans van Lieshoutlaan. De verheffing tot wereldboom is komende zondag om 13.00 uur.