De familie Van der Heijden is na een lange wereldreis weer terug in Liempde. V.l.n.r: Java, Nolan (boven), Peter, Martine en Loris. (Foto: Peter de Koning).
De familie Van der Heijden is na een lange wereldreis weer terug in Liempde. V.l.n.r: Java, Nolan (boven), Peter, Martine en Loris. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

LIEMPDS GEZIN VAN DER HEIJDEN terug van indrukwekkende REIS rond de wereld

'Nederland is het beste land om te wonen'

STEFAN LATIJNHOUWERS

Gelukkig hebben ze de foto's nog. Vele honderden prenten van een prachtig avontuur die per land keurig verdeeld zijn op de computer. En daarnaast ook ontelbare mooie herinneringen aan exotische en tropische oorden als Paaseiland en Patagonië en continenten als Azië en Zuid-Amerika, het wonderschone Nieuw-Zeeland en Australië. De wereldreis van de familie Van der Heijden uit Liempde groeide uit tot een onvergetelijke belevenis. ,,Maar het is fijn om weer terug te zijn."

,,Het normale leven is weer begonnen", vertelt moeder Martine van der Heijden in de achtertuin van het huis van het gezin aan de Oude Dijk. ,,Java (10), Nolan (9) en Loris (7) zijn weer naar school en moeten natuurlijk weer even wennen. Ik kom zelf uit het onderwijs en heb de kinderen tijdens onze reis les gegeven aan de hand van de stof die we van basisschool De Oversteek hadden meegekregen. De kids pakken de draad nu gewoon weer op in hun eigen groep. We hopen dat ze goed mee kunnen met de andere leerlingen en hun draai snel vinden. Maar dat komt vast in orde."

Martine en Peter hebben een schat aan ervaring als het om reizen gaat. Samen met de kinderen deden ze al zo'n dertig landen in Europa aan. In januari 2014 ontstond het idee om met Java, Nolan en Loris de stoute schoenen aan te trekken en met het hele gezin een wereldtrip te gaan maken. Een droom die veel mensen hebben, maar nooit in de praktijk brengen. Martine: ,,Eind december begon het avontuur in Rio de Janeiro en op donderdag 21 augustus zijn we teruggekeerd in Nederland. Onze laatste bestemming was Indonesië. Hier hebben we verschillende gebieden bezocht, waaronder Java, het eiland waar mijn vader tot zijn negende heeft gewoond en ik mijn roots heb liggen. Ik was er nog nooit geweest, maar het voelde heel erg vertrouwd. Meer dan ik had verwacht. Toch wel bijzonder."

camper

Het vijftal uit Liempde reisde vijf weken met een camper door Nieuw Zeeland. Peter: ,,Echt een geweldig mooi land. Het klinkt misschien gek, maar na een tijdje gaat al die pracht en praal wennen en zelfs een beetje vervelen. Dat kwam ook omdat we daar weinig contact hadden met de mensen. Dat zijn nou net de zaken die het reizen voor ons zo boeiend maken, vandaar we ervoor gekozen hadden om het grootste deel van de reis als backpackers rond te trekken met een beperkt budget."

Van weelderig begroeide binnenlanden waar het Liempdse gezin soms dagenlang bijna geen mens tegenkwam en overvallen werd door weldadige stiltes tot mensenmassa's en enorme bedrijvigheid in dynamische grote steden in Japan en Vietnam. Martine, Peter en hun drie kinderen belandden tijdens de reis van het ene in het andere uiterste. Martine: ,,Neem het verkeer in een grote stad als Ho Chi Minh City (het voormalige Saigon - red.) in Vietnam met al die scooters die door elkaar krioelen en uitgerust zijn met complete constructies waarop apparaten staan en waar levende dieren aan hangen. Fascinerend om te zien."

Peter vult aan: ,,We pikten de toeristische trekpleisters graag mee, maar Java, Nolan en Loris voelden zich toch het prettigst in de rustigere, minder dichtbevolkte gebieden waar veel ruimte was. Met kinderen reizen is toch anders omdat je veel meer op je hoede bent. Martine liep vaak achteraan in de rij om te zorgen dat het hele gezin bij elkaar bleef."

Vooraf was er een globaal idee over het verloop van de reis. Peter: ,,In onze planning hebben we er rekening mee gehouden dat we eind augustus terug wilden gaan. Het is een trip geworden die ons in 243 dagen in twintig landen heeft gebracht, waarbij we 23 keer hebben gevlogen, 21 keer op de boot zaten en talloze malen een bus, trein of taxi hebben genomen. In het begin overheerste het vakantiegevoel, naarmate je verder gaat wordt het reizen een manier van leven."

GEDULD

Geduld is een schone zaak. Peter en Martine weten uit ervaring dat dit zeker van toepassing is op avonturiers die de wereld rondreizen. Peter: ,,Als onze kinderen één ding geleerd hebben, is het wel om geduld te hebben. Reizen betekent namelijk ook wachten, wachten en nog eens wachten. En soms ook overleven in jungle-achtige gebieden waar het op z'n zachtst gezegd allemaal niet zo luxe is als thuis. Maar ze hebben zich alle drie kranig geweerd, al zijn er onderling best wel irritaties geweest. Maar dat is normaal. We zijn tijdens de reis zeker dichter naar elkaar toe gegroeid, al ging dat eigenlijk vanzelf."

Het lijstje met de landen die door het gezin Van der Heijden bezocht zijn, is indrukwekkend: Van Brazilië ging de reis naar Paraguay en verder onder meer naar Argentinië, Chili, Bolivia, Peru, Frans-Polynesië, Nieuw-Zeeland, Australië (met de auto), Japan en Hong Kong. Na Vietnam werd koers gezet naar Cambodja, Thailand, Maleisië, Singapore en eindpunt Indonesië. Peter: ,,Persoonlijk heb ik het meeste genoten van Patagonië en ons verblijf op Paaseiland." Martine kiest voor Java, Japan, Bolivia en Vietnam. Loris noemt ook Patagonië, terwijl Nolan Nieuw Zeeland heel mooi vond. Java's keuze valt op Japan: ,,Daar is alles anders: de mensen, de cultuur, het eten en rijden de treinen altijd op tijd."

Toch geldt voor het reislustige gezin uiteindelijk 'Home sweet home'. Peter: ,,In Nederland is alles misschien overgeorganiseerd, maar het is wel de beste plek om te wonen. Daar kom je wel achter als je de wereld rond reist en ook veel armoede ziet, zoals in Bolivia. Dan besef je dat wij het hier ontzettend goed hebben."

Meer verhalen over de wereldreis zijn te vinden op de blog glurenbijverreburen.reislogger.nl


        

Peter en Martine van der Heijden bezochten met hun kinderen tijdens de reis onder meer het prachtige Patagonië. (Foto: collectie familie Van der Heijden).
Samen in één beeld gevangen met een varaan op het Indonesische eiland Komodo. (Foto: collectie familie Van der Heijden).