Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

staatssecretaris sharon dijksma niet bij overdracht

Dommelbimd moet wijken voor Brussel

Ondertekening van de akte in het veld, presentaties van leerlingen, een demonstratie maaien met de zeis en muziek. De officiële overdracht van natuurgebied Dommelbimd op maandag 7 september wordt een feestelijke bijeenkomst. Staatssecretaris Sharon Dijksma moet echter verstek laten gaan...

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een Landbouwraad in Brussel gooit roet in het eten, aldus Toine Cooijmans, bestuurslid van stichting Dommelbimd. ,,Dat is jammer, maar de overdracht gaat natuurlijk gewoon door." In plaats van de staatssecretaris is Roel Feringa, directeur Natuur en Biodiversiteit van het ministerie van Economische Zaken maandag aanwezig in Boxtel. Hij krijgt gezelschap van directeur Jan Baan van Brabants Landschap, gedeputeerde Johan van den Hout, burgemeester Mark Buijs en wethouder Peter van de Wiel, vrijwilligers, certificaathouders en sponsors. Cooijmans: ,,Ik verwacht dat er zo'n honderd mensen aanwezig zijn in de Dommelbimd."

LAATSTE CERTIFICATEN

Na de verwelkoming van genodigden en toespraken van verschillende aanwezigen, reikt Feringa de laatste certificaten uit die zijn gekocht door particulieren om Dommelbimd te behouden als natuurgebied. Vervolgens vindt de officiële overdracht plaats. ,,Er worden tafeltjes in het veld geplaatst om de aktes te ondertekenen", legt bestuurslid Cooijmans uit. ,,En daarna drinken we natuurlijk een glaasje met iedereen. Het is fijn om met behulp van zo'n feestelijke bijeenkomst nog even stil te staan bij het avontuur dat we anderhalf jaar geleden zijn aangegaan en wat we allemaal hebben meegemaakt."

Om alle genodigden uitgebreid kennis te laten maken met het natuurgebied tussen kasteel Stapelen en de Eindhovenseweg is een wandelroute uitgezet met presentaties en demonstraties. Zo kunnen ze zien hoe groepjes leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum een buitenles volgen bij de poel in de Dommelbimd. Verderop in het gebied staat een vervallen schuur, die wordt opgeknapt door een aannemingsbedrijf en leerlingen van het Baanderherencollege en uiteindelijk als buitenlokaal gaat dienen. Ook daarover wordt uitleg gegeven. Tenslotte zijn leerlingen van de HAS aanwezig, zij geven een presentatie over het bodem- en vegetatieonderzoek.

ZEIS

Afgelopen weekend hield stichting Dommelbimd in samenwerking met Brabants Landschap een cursus Maaien met de zeis. ,,Een aantal cursisten geeft maandag een demonstratie met dit gereedschap. De bezoekers gaan dus even terug in de tijd", lacht Cooijmans. Het gezelschap Taaftere zorgt voor de muzikale omlijsting van de bijeenkomst. ,,De groep heeft eerder een nummer over Boxtel geschreven, onder meer over het Duits Lijntje", vertelt Cooijmans. ,,Dat gaat de band zeker ten gehore brengen."

Na de officiële overdracht gaan de leden van stichting Dommelbimd weer over 'tot de orde van de dag'. ,,We hebben veel publiciteit gehad en vinden het nog steeds belangrijk om de Dommelbimd uit te dragen. Zo is ons logo vernieuwd. De weidebeekjuffer, een diertje dat veel voorkomt in het gebied, maakt deel uit van de huisstijl. We richten ons de komende tijd op het beheer, de inrichting en de toegankelijkheid van het gebied. Het zou mooi zijn als de Dommelbimd volgend jaar wordt opengesteld voor publiek."

FOTO BOVEN: Natuurgebied Dommelbimd is vanaf maandag 7 september officieel in handen van de gelijknamige stichting. (Foto: Peter de Koning).


Open Coffee

Bij Zorghoeve 't Binnenveld aan de Boxtelseweg 5 in Schijndel wordt woensdag 9 september tussen 09.00 en 11.00 uur weer een Open Coffee gehouden. Het gaat hierbij om een netwerkbijeenkomst waar mensen uit Boxtel, Schijndel, Sint-Michielsgestel en Sint-Oedenrode kennis kunnen delen, ideeën bespreken of samenwerken.


Prijzenexplosie: drie winnaars

Winkelcentrum Oosterhof houdt het hele jaar 2015 een consumentenactie onder de noemer Prijzenexplosie. De maand augustus kende drie winnaars. Zij ontvingen fraaie cadeaus, beschikbaar gesteld door Boxtelse ondernemers. Klanten die in Oosterhof boodschappen doen, kunnen hun kassabon onder vermelding van naam en telefoonnummer in speciale verzameltonnen deponeren. Elke derde week van de maand worden daaruit de winnaars getrokken. Alle ondernemers van Oosterhof doen mee. Anke van der Bent won een tegoedbon ter waarde van honderd euro voor activiteitenboerderij 't Dommeltje, André Gruziu ontving een fashioncheque (honderd euro) van Filipe Mode en Lies Russon ging met een televisie van Sony, beschikbaar gesteld door EP Rickelman, naar huis.

De maandelijkse consumentenactie Prijzenexplosie van winkelcentrum Oosterhof kende deze maand drie winnaars: Anke van der Bent, André Gruziu en Lies Russon. Zij wonnen prijzen die beschikbaar zijn gesteld door Boxtelse ondernemers.
Maaien met de zeis in de Dommelbimd.