Zo'n 40 belangstellenden bezochten de PON-bijeenkomst in de Heilig Hartkerk. Verdeeld over kleinere groepen discussieerden zij met elkaar. (Foto: Peter de Koning)
Zo'n 40 belangstellenden bezochten de PON-bijeenkomst in de Heilig Hartkerk. Verdeeld over kleinere groepen discussieerden zij met elkaar. (Foto: Peter de Koning) Foto: Peter de Koning

BRABANTSE PAROCHIES BIJEEN IN LEEGSTAAND KERKGEBOUW

Bisdom bekijkt taxatie Heilig Hartkerk

PETER DE KONING

De Heilig Hartkerk is nu acht maanden niet meer in gebruik als kerk. Het proces dat moet leiden tot een nieuwe bestemming is al een klein jaar in volle gang. Een makelaar heeft de kerk en de pastorie onlangs getaxeerd in opdracht van de parochie. Het bisdom moet de taxatie nog goedkeuren.

Het herbestemmen van een kerkgebouw is een complex en langdurig proces. De Boxtelse parochie is zeker niet de enige met deze problematiek. De komende tien jaar verliest naar verwachting de helft van de 528 christelijke kerken in Noord-Brabant zijn oorspronkelijke functie, meldt het Provinciaal Opbouworgaan Noord-Brabant (PON). Dat heeft gevolgen voor de leefbaarheid in Brabant. In de meeste gevallen, zoals bij de Heilig Hartkerk in Boxtel, wordt gekeken naar een mogelijke herbestemming van het gebouw.

Maar dat is niet eenvoudig. Daarom hield het PON afgelopen donderdag een bijeenkomst in de Boxtelse kerk, met als centrale onderwerpen kennis delen en ervaringen uitwisselen. De bijeenkomst trok een kleine veertig belangstellenden. Vergeleken met andere Brabantse parochiebesturen is het bestuur van de Boxtelse kerk al vrij ver met het herbestemmingproces, constateerde Sanne de Koning van adviesbureau Dedato.nu na afloop.

DRAAGVLAK

De Koning werkt aan een haalbaarheidsonderzoek voor de voormalige Heilig Hartkerk en begeleidt het kerkbestuur in het proces. ,,Donderdagavond was onze belangrijkste boodschap: heb oog voor alle partijen die in zo'n complex proces een rol spelen. Zorg dat ze op één lijn komen en creëer zo het draagvlak dat absoluut noodzakelijk is. Pas als dat draagvlak er is, kun je gaan werken aan concrete plannen voor herbestemming", aldus De Koning.

Volgende maand presenteert ze haar onderzoeksconclusies voor de vastgoedcommissie van de Heilig Hartparochie. ,,En dan moeten we doorpakken naar de volgende fase. Het goede tempo moet erin blijven." Er hebben zich inmiddels enkele serieuze gegadigden gemeld voor het kopen of huren van de Heilig Hartkerk. Welke partijen dat zijn, kan het parochiebestuur in deze fase nog niet bekend maken. Henk Derks uit Uden, gespecialiseerd in kerken en kloosters, is ingeschakeld als verkopend makelaar voor de kerk en de pastorie. (Foto: Peter de Koning).