Een van de acties om geld bijeen te brengen voor de Samenloop voor Hoop was de bootcamp. Zo'n veertig deelnemers deden gisteren hieraan mee. (Foto: Gerard Schalkx).
Een van de acties om geld bijeen te brengen voor de Samenloop voor Hoop was de bootcamp. Zo'n veertig deelnemers deden gisteren hieraan mee. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

LIEMPDE IN DE STARTBLOKKEN VOOR WANDELEVENEMENT

Wandelen én genieten op Samenloop voor Hoop

MARC CLEUTJENS

Op heel veel adressen in Liempde, Boxtel en Lennisheuvel staan de wandelschoenen klaar. Volgend weekend worden ze gestrikt voor het grootste wandelevenement dat ooit in deze regio is gehouden: Samenloop voor Hoop. Welgeteld 1.567 deelnemers gaan in teamverband 24 uur lang onafgebroken wandelen en daarmee geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding. Zowel de wandelaars als de duizenden supporters die in Liempde verwacht worden, kunnen bovendien rekenen op een stevig muzikaal programma.

De verwachting is dat vele tienduizenden euro's zullen worden opgehaald met de tientallen grote en kleine acties die de teams de voorbije weken in Liempde en omgeving hebben gehouden. Alleen al afgelopen weekend stond de kofferbaksale op D'n Tip deels in het teken van de Samenloop voor Hoop. De hockeymeiden van HCL hielden een clinic met Jelle Galema van Oranje-Zwart om geld op te halen. In de ridderzaal werd voor hetzelfde doel een kamerconcert gegeven.

Daarnaast zijn de 71 teams die meedoen aan de Samenloop voor Hoop inventief bezig om al voor de start van het wandelevenement geld op te halen. Het ene team verkoopt engeltjes, het andere biedt leuke diensten aan. Gisteren werd voor jong en oud een bootcamp gehouden vanaf het Tooseplein. Tijdens de 24-uurs wandeling zullen tientallen kraampjes gevuld zijn met attributen, hapjes en drankjes die allemaal verkocht worden voor één doel: KWF Kankerbestrijding.

KAARSENCEREMONIE

Het organisatiecomité onder leiding van voorzitter Jan Claassen is erin geslaagd om parallel aan één etmaal wandelen een boordevol muziekprogramma neer te zetten. In dat programma zijn de openings- en sluitingsceremonie de belangrijkste onderdelen, net als de indrukwekkende kaarsenceremonie waarbij mensen die overleden zijn aan kanker worden herdacht. Ook wordt tijdens die ceremonie gedacht aan mensen die de ziekte momenteel bevechten.

In de dorpskern van Liempde, waar de wandelroute is uitgezet, worden twee podia opgebouwd waar vrijwel continu iets te beleven is. Het grote podium biedt onder meer plaats aan groepen als Impulzz, Central Heating, Go Rome, vanBakkus, Mateus, KC & The Rebels, Jelle Ruijssenaars, Dennis Wels en muziekgroepen als De Kromploegers en een smartlappenkoor. Op het kleinere tweede podium is er ruimte voor optredens van deejays, onder wie dj Willem van Ruremonde en het duo Maarten Termeer en Albert Bressers. Verder zijn er uitvoeringen van blaasorkest Op Naor d'Honderd, Jip & Patrick, The Right Choice Band en popkoor Voices.

De plaatselijke horeca doet ook een duit in het zakje. Niet alleen wordt de omzet die tijdens de Samenloop voor Hoop wordt geboekt overgemaakt aan KWF Kankerbestrijding, ook worden tal van artiesten geprogrammeerd om voldoende bezoekers op de been te brengen en te houden. In café De Durpsherberg, 't Wapen van Liempde en 't Huukske is met name op zaterdagavond 12 september volop muziek te beluisteren.

PROGRAMMA

De Samenloop voor Hoop start zaterdag 12 september om 13.45 uur met de officiële opening. Een kwartier later klinkt het startschot en gaan alle 1.567 wandelaars beginnen aan de wandeling door hartje Liempde. Het is de bedoeling dat alle wandelaars het eerste - en ook het laatste uur - van het evenement op het parkoers te vinden zijn. In de tussenliggende periode moeten alle teams ervoor zorgen dat ze continu aan het wandelen blijven. Wandelaars die pauzeren, nemen een rustpauze of gaan aan de slag in de eigen kraam waar op creatieve wijze spulletjes te koop worden aangeboden.

De slotceremonie van de Samenloop voor Hoop begint zondag 13 september om 14.00 uur. Nadien is er een afterparty die muzikaal wordt opgeluisterd door deejay Mike. Vanwege de te verwachten drukte worden tal van verkeersmaatregelen genomen om Samenloop voor Hoop in goede banen te leiden.

Brabants Centrum blikt in haar editie van donderdag 10 september uitgebreid vooruit naar het evenement dat zoveel wandelaars voor KWF Kankerbestrijding op de been brengt.