Afbeelding
Foto: Peter de Koning

structuurvisie voor stadslandgoed stapelen is klaar

Van gesloten parel naar open beleving

MARIËLLE WIJFFELAARS

Met de structuurvisie 'Visie op Stadslandgoed Stapelen' zet de gemeente Boxtel een volgende stap in de ontwikkeling van het Boxtelse kasteel en het bijbehorende park. Het nu nog zes hectare tellende park, wordt uitgebreid naar 25 hectare en moet een plek worden waar aandacht is voor natuur, kunst, religie, stilte en beleving. En dat allemaal in hartje Boxtel.

De plannen voor het stadslandgoed horen bij het plan Kloppend Hart van Het Groene Woud waarin veertien deelprojecten rond natuurbeleving zijn opgenomen. Om deze uit te voeren, hebben de gemeenten Boxtel, Oirschot en Best een bedrag gekregen uit de provinciale subsidiepot Landschappen van Allure. Een van de eisen is dat de projecten uiterlijk 1 januari 2017 klaar moeten zijn. Voor de uitgebreide ideeën die er zijn voor Stapelen lijkt dat ambitieus. Maar wethouder Peter van de Wiel is optimistisch: ,,De samenwerkende partnerorganisaties staan te popelen om aan de slag te gaan. Dus de wil is er."

Het nieuwe stadslandgoed omvat niet alleen het kasteelpark, maar wordt uitgebreid met gronden langs de Dommel en gemeentelijke grond. Een uitbreiding die volgens Van de Wiel een mooie toevoeging voor Boxtel betekent. ,,Stapelen en het park zijn nu gesloten parels, maar worden straks volop opengesteld. We willen niet alleen toeristen en recreanten er


Ouderen testen

e-Bikes tijdens

informatiedag

De provinciale campagne Nul Verkeersdoden Brabant richt zich dit jaar op senioren. De KBO Boxtel en KBO Liempde organiseerden eerder al een informatiebijeenkomst en actiedag rond dit thema. Gisteren kreeg de campagne een vervolg in gemeenschapshuis De Walnoot waar een themadag rond fietsen werd gehouden.

'Blijf veilig en mobiel'. Dat stond centraal tijdens de fietsinformatiedag in De Walnoot. De dag ging van start met verkeerstheorie voor fietsers en ook Marlou Schoenmakers en Paul Smulders van fysiotherapie De Dommel vertelden over beweging en balans. Na de lunch kregen de senioren uitleg over de aankoop en gebruik van een e-bike. Maar deelnemers konden ook zelf diverse fietsen uittesten. Op een parcours met hindernissen werden proefritjes gemaakt op een e-bike, duofiets en driewieler.

De activiteiten krijgen 17 september een vervolg. Dan staat een autotrainingscursus op het programma. (Foto: Peter de Koning).

naartoe halen, maar juist ook de inwoners van Boxtel. Natuur beleven, genieten van kunst en een mooie wandeling maken; het kan straks allemaal."

BED & BREAKFAST

Enkele onderdelen zijn al gerealiseerd. Zo is gestart met het meer openstellen van het kasteelpark, stichting Dommelbimd is volop actief en er zijn al wisselexposities met kunstwerken. De grote zaken in het plan omvatten onder meer realisatie van een bed & breakfast in het voormalige onderkomen van de lokale omroep Dommelland en de komst van een theehuis. Ook worden wandelpaden aangelegd en de entrees tot het park moeten aangepast.

Deze grotere projecten worden pas uitgevoerd als de financiering helemaal rond is. En die hangt weer samen met het bestemmingsplan Prins Hendrikstraat waar de gemeenteraad zich aan het einde van het jaar over gaat buigen. Op de locatie waar voorheen de zusters oblaten woonden komt een nieuw woonzorgcomplex bestaande uit ruim zeventig appartementen. De plannen zorgen voor weerstand bij omwonenden van het voormalige klooster en dat was aanleiding voor het college van B. en W. om de twee plannen uit elkaar te trekken. Van de Wiel: ,,Als aan het einde van het jaar het bouwplan wordt aangenomen, is de financiële dekking voor het stadslandgoed er en kunnen we aan de slag met de grote projecten."

De paters assumptionisten - de bewoners van het Boxtelse kasteel - juichen de ontwikkeling toe en er staan de komende tijd allerlei activiteiten op het programma om Boxtelaren kennis te laten maken met Stapelen en het park. Voorleesmiddagen, lezingen en theatervoorstellingen maken deel uit van de evenementenagenda.

HARD WERKEN

Kloppend Hart van Het Groene Woud omvat veertien deelprojecten die zich richten op natuurbeleving. Er wordt al volop gewerkt om alles voor 1 januari 2017 klaar te hebben. Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) is hard aan het werk om de monumentale boerderij aan de Barrierweg op te knappen, hier komt een informatiecentrum voor Het Groene Woud.

Ook in de potstal van het Groot Duijfhuis in Kasteren komt een dergelijk informatiepunt. In Lennisheuvel zijn Leo Koenraads en Carly Brussé bezig om de vroegere herberg Den Eijngel te renoveren.