Tim Didderiëns, speler van het eerste elftal van RKSV Boxtel, showt het retro-shirt waarin hij komende zondag met zijn teamgenoten de competitie én het jubileumjaar aftrapt. (Foto: Peter de Koning).
Tim Didderiëns, speler van het eerste elftal van RKSV Boxtel, showt het retro-shirt waarin hij komende zondag met zijn teamgenoten de competitie én het jubileumjaar aftrapt. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

AFTRAP JUBILEUMJAAR MET GRATIS TOEGANKELIJKE COMPETITIEOPENING IN RETRO-SHIRTS

RKSV Boxtel: al 75 jaar een échte familieclub

HENK VAN WEERT

,,Evengoed hadden we over een paar jaar het eeuwfeest kunnen vieren..." Frans van Dun van voetbalclub RKSV Boxtel grinnikt als Bas Verhoeven de bestuurskamer in sportpark Munsel binnenstapt. Die draagt onder zijn arm een groot houten bord. Als het wordt omgedraaid, is meteen duidelijk waar hij op doelt. 'VV Boxtel opgericht 1 april 1919' staat erop te lezen. En toch vieren de roodwitten dit seizoen een ander jubileum: het 75-jarig bestaan.

Coördinator Van Dun vormt samen met Verhoeven (sponsorwerving) en vier andere leden het jubileumcomité van de voetbalclub. Met bestuursvoorzitter Ties Pronk blikt het tweetal vooruit op een feestelijk seizoen. Dat eindigt medio mei, tijdens het pinksterweekeinde als ook de laatste competitiewedstrijd op het programma staat, in een feestelijke climax. Wát de leden dan krijgen voorgeschoteld, staat nog niet helemaal vast. ,,Er komt in ieder geval een reünie. Maar hoe we het verder invullen is afhankelijk van de sponsorgelden die we bijeen weten te brengen", vertelt Verhoeven.

Maar in aanloop naar dat feestweekend staat er dit seizoen nog veel meer te gebeuren. Eind september wordt het jubileumprogramma definitief vastgesteld. De aftrap vindt - letterlijk én figuurlijk - zondag 6 september plaats. Bij de start van de nieuwe competitie treedt het eerste elftal van Boxtel aan in retro-shirts. Het zijn de rode voetbalhemden met de roodwit geblokte verticale balk die begin jaren tachtig door de leden van 'BOC' werden gedragen. ,,En waarin wij zelf ook als mènnekes nog hebben gespeeld", vertelt Van Dun.

Op de vraag of de shirts de hele competitie worden gedragen, schudt Verhoeven het hoofd. ,,Nee hoor. Sterker nog, er wordt slecht éénmaal in gespeeld." Na afloop van de wedstrijd tegen Zwaluw VFC, komende zondag in eigen huis en eenmalig gratis toegankelijk, worden de hemden weer ingenomen. Tijdens een dienstenveiling later dit jaar gaan ze onder de hamer. De hoogste bieders kunnen zo'n 'relikwie' mee naar huis nemen. ,,Het is een van de manieren waarop we gelden proberen binnen te halen voor de jubileumfestiviteiten", zegt Verhoeven. Eerder werden al twee bingoavonden en een beachsoccertoernooi gehouden om fondsen te werven.

GERED VAN DE STORT

Ondertussen wijst voorzitter Pronk op het houten bord waarmee Van Dun en Verhoeven de bestuurskamer binnenstapten: ,,Mooi hè? Gered van de milieustraat. Ad van de Brand vond het onlangs op een vuilcontainer. Je snapt niet dat iemand zoiets weggooit..." Op een speelveld zijn de namen én pasfoto's van lokale voetbalhelden van weleer te zien. ,,Ik ben blij dat het is gered. We laten het mooi opknappen en dan krijgt het een ereplaats in D'n Oosthoek, onze kantine", zegt Pronk.

Het bord verwijst naar een van de voorlopers van het huidige Boxtel. In 1919 werd er onder die naam ook al een lokale voetbalclub opgericht, aangesloten bij zowel de landelijke KNVB als de provinciale voetbalbond BVB. In 1941 fuseerde deze club met een andere lokale club tot Boxtel Oranje-Wit Combinatie. En hoewel de daarvan afgeleide afkorting BOC vandaag de dag nog immer populair is, bleek deze al vijf jaar na de fusie te zijn vervangen door RKSV Boxtel, hetgeen nog altijd de officiële naam is. Die historie én de ontwikkeling door de jaren heen zullen worden vastgelegd in een jubileumboek waarop twee leden zich momenteel voorbereiden.

NIEUWE GENERATIE

Bestuursvoorzitter Pronk is in zijn nopjes met het jubileumcomité. ,,Een nieuwe generatie veertigers treedt aan. Het zijn - als ze willen - onze leiders van de toekomst. Als bestuur kijken wij vanaf de zijlijn mee. In vijf subcommissies worden de feestelijkheden voorbereid en dat geeft alle vertrouwen." Maar naast hun werkzaamheden voor het jubileumfeest vinden de twee comitéleden ook wekelijks tijd om op zondag een balletje te trappen. ,,We spelen samen in het vijfde elftal", vertelt Verhoeven. ,,En niet onverdienstelijk hoor! In vijf jaar tijd zijn we tweemaal kampioen geworden", glundert Van Dun.

Verhoeven omschrijft RKSV Boxtel als 'één grote familie' en prijst de meer dan tweehonderd vrijwilligers die wekelijks in touw zijn voor hun club. Van Dun beaamt dit: ,,De betrokkenheid van de leden is groot. Veel mensen zijn bereid iets voor de vereniging te doen." Pronk illustreert het met een mooi voorbeeld: ,,Zelfs onze oud-voorzitter Jas Leijten, inmiddels 86 geloof ik, komt wekelijks enkele malen op zijn fietsje naar sportpark Munsel. Hij knoopt nog altijd de netten in de voetbaldoelen."

KERNGEZOND

RKSV Boxtel is volgens voorzitter Pronk een kerngezonde club met achthonderd leden waarvan 550 actieve voetballers. Twee/derde daarvan is jeugdlid. ,,We beschikken over een prima accommodatie, tot in de puntjes wordt verzorgd door een heel actieve onderhoudsploeg van zes, zeven vrijwilligers die vier dagen per week aan het werk is. Er zit hier niet één schroefje verkeerd..." Maar natuurlijk blijft er altijd iets te wensen, geeft Pronk aan. Alhoewel: de belangrijkste wens lijkt te worden gehonoreerd nu de gemeenteraad kort voor de zomervakantie positief reageerde op het voorstel van B. en W. om geld uit te trekken om volgend jaar een kunstgrasveld aan te leggen in sportpark Munsel.

Via de clubsite en een speciale aangemaakte Facebookpagina houdt RKSV Boxtel belangstellenden op de hoogte van de jubileumfestiviteiten. De start van het jubileumjaar vindt dus komende zondag 6 september plaats. Na het openingsduel van de nieuwe competitie draait deejay Mike van Dijk in kantine D'n Oosthoek feestmuziek.


LIEMPDSE PONYRUITER PAKT DRESSUURTITEL

Dommelruiters apetrots op
Nederlands kampioen Luuk

Luuk van de Sande (11) uit Liempde heeft vorig weekend tijdens de Hippiade in Ermelo met pony Fabiola het Nederlands kampioenschap behaald. Hij zegevierde in de dressuurklasse C/B.

Luuks proef werd in Ermelo door drie juryleden beoordeeld. In een groep van 32 ruiters en amazones reed hij als zeventiende en behaalde hij een gemiddelde score van 67.89 procent. Na de bekendmaking van zijn punten moesten nog diverse ruiters rijden. Dit was een spannend moment. Nadat de laatste score bekend was, stond echter vast dat de getalenteerde Liempdse ruiter zich verzekerd wist van de gouden medaille. Tijdens de

Boxtel

Dansen in De Rots

In gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat wordt zaterdag 12 september van 20.00 tot 00.30 uur een dansavond voor volwassenen georganiseerd. Deejay Harry verzorgt de muziek. De toegangsprijs bedraagt 2,50 euro, inclusief een hapje en drankje.

prijsuitreiking ontving Luuk de medaille terwijl Fabiola werd gedecoreerd met een oranje sjerp en staatsiedeken.

Niet alleen Luuk zelf was trots, ook zijn club De Dommelruiters is dat, net als alle klasgenoten van groep 8 van basisschool De Oversteek in Liempde.

Hij kwam in Ermelo overigens op meer fronten in actie. Met pony Paddington reed hij in de klasse A/M1 waarin hij achtste werd met een score van 63.11 procent.

RUITERDAG

Daan van de Sande streed in de klasse D/M1 in Ermelo met Siepke's Golden Boy, hij behaalde eveneens een score van 63.11 procent. In de klasse D/Z2 kwam Lisa Bekkers met Anjershof Harmony aan de start. Deze combinatie behaalde 64.10 procent, goed voor de elfde plek van de ranglijst.

De Dommelruiters besluiten het outdoorseizoen met een ruiterdag, die zaterdag 19 september wordt gehouden.

FOTO RECHTS: Luuk van de Sande met pony Fabiola. De succesvolle combinatie van de Liempdse paardensportvereniging De Dommelruiters won goud op het NK dressuur. (Foto: De Dommelruiters).

Bas Verhoeven (links) en Frans van Dun tonen de historische opstellingslijst voor een van de voorlopers van de jubilerende voetbalclub RKSV Boxtel. Gered uit een vuilcontainer op de milieustraat door Ad van de Brand. (Foto: Henk van Weert).
Afbeelding
Afbeelding