Net als de andere leerlingen van juf Anki mag Kes een souvenir in een rugzakje doen. Die zorgden maandag en dinsdag voor mooie vakantieverhalen. (Foto: Albert Stolwijk).
Net als de andere leerlingen van juf Anki mag Kes een souvenir in een rugzakje doen. Die zorgden maandag en dinsdag voor mooie vakantieverhalen. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

VERTELLEN OVER DE ZOMERVAKANTIE MET EEN SOUVENIRTJE

'Die grote stoelen schuiven niet, juf!'

HENK VAN WEERT

Een rugzakje vormde maandagochtend een van de belangrijkste attributen voor de leerlingen in groep 7 van basisschool De Beemden. Bij de start van het nieuwe schooljaar bracht iedereen een souvenir mee. Op de eerste twee lesdagen werden steeds enkele voorwerpen uit de tas gehaald en mochten de Boxtelse kinderen vertellen waarom ze juist dát aandenken meenamen van vakantie. Nina bracht haar handafdruk in gips mee...

Heel erg spannend is het niet voor de leerlingen van juf Anki Razenberg. Ze kennen haar nog uit groep zes. Wel betrekken de 22 kinderen een andere lokaal, maar ook was niet helemaal nieuw: vóór de zomervakantie zijn ze er al een keertje wezen kijken. En alle vertrouwde spulletjes uit het oude lokaal waren meeverhuisd. Oók het schilderijtje dat Chris vorig jaar maakte toen zijn leerkracht jarig was: een afbeelding met Engelse drop, want daar is juf Anki verzot op.

GROTERE TAFELS

Linda vertelt dat ze in de vakantie jarig was en dat ze woensdag wil trakteren. En dus wordt snel bekeken hoe dat allemaal het best gepland kan worden. ,,Want we weten nog van vorig schooljaar dat heel veel kinderen in september jarig zijn, dus we moeten het goed spreiden", grinnikt de onderwijzeres.

De kinderen hebben allemaal zelf mogen bepalen in welk groepje en aan welke tafeltje ze gingen zitten. Maar al snel blijkt dat hun leerkracht een eigen indeling heeft gemaakt. Alleen Nina koos bij toeval de juiste plek. De rest van de kinderen wisselen om beurten van plek zoals juf Anki het voor ogen heeft.

Chris steekt zijn vinger op. ,,Deze tafel is veel groter dan in ons oude lokaal. En je kunt ook niet meer met je stoel schuiven..." Juf knikt: ,,Je moet je stoel inderdaad voortaan optillen om te verplaatsten. En je hebt ook een minder diep laatje, met alleen een taal- en een rekenboek. Oh ja, en een schriftje. Heel veel meer plek is er niet, dus je kunt er niet zoveel in kwijt."

KRINGGESPREK

Als iedereen op zijn plek zit, is het tijd voor een nieuwe manoeuvre. Want ook in groep zeven begint de schoolweek met een kringgesprek. En dus wordt druk met stoelen geschoven. En dan komt ook het rugzakje op tafel waarin de kinderen allemaal een souvenirtje hebben gestopt. Dat gebeurde omzichtig, want vooraf mag niemand zien wie wat in het tasje stopt.

Waarom het zo geheimzinnig moet, blijkt al snel. Om beurten mag iemand een voorwerp uit de zak halen en raden wie het heeft meegebracht. Het meest breekbare attribuut wordt als eerste tevoorschijn gehaald. De handafdruk in het gips blijkt van Nina. ,,Ik was vijf dagen op scoutingkamp en dat was erg leuk. Maar bij een van de begeleiders schoot de arm uit de kom en hij moest in het gips. Er bleef nog wat gips over en daar mocht een aantal kinderen een afdruk in maken."

ALS EERSTE PRESENT

Voordat de bel klonk, verzamelden diverse ouders met hun kinderen op het schoolplein aan het Apollopad. Want zeker op zo'n eerste lesdag breng je je kroost graag zelf even weg. Dat geldt ook voor Debbie met haar zesjarige dochter Jayden. Zij zijn er als eerste. ,,Het zal straks best wel stil zijn in huis. Jayden is een gezellige babbelaar", zegt mama. ,,Maar gelukkig heb ik deze nog thuis", wijst ze op de twee jongere kinderen.

Jayden is blij dat ze weer naar school mag. ,,We hebben een heel fijne vakantie gehad. Met bezoekjes aan de Efteling, het zwembad, het circus en enkele speeltuinen. Maar nu heb ik weer zin in school. Ik kom bij juf Saskia en er komen ook enkele nieuwe kinderen in de klas. Best wel een beetje spannend, maar ik vind het vooral erg leuk." Jayden kan al een beetje lezen, schrijven en rekenen. ,,Ik schrijf al twee woordjes aan elkaar. Goed hè?", glundert het meisje. ,,En aan het einde van het schooljaar kan ik vast heel goed schrijven!"

FOTO BOVEN: Net als de andere leerlingen van juf Anki mag Kes een souvenir in een rugzakje doen. Die zorgden maandag en dinsdag voor mooie vakantieverhalen. (Foto's: Albert Stolwijk).

De kinderen hebben heel wat vragen op zo'n eerste schooldag. Ook Jasper (links) en Chris. (Foto: Albert Stolwijk).