Peet van Wissen, Charlotte de Windt- de Reeper en Elke van Eijndhoven (v.l.n.r.) van de stichting Nabij. (Foto: Peter de Koning).
Peet van Wissen, Charlotte de Windt- de Reeper en Elke van Eijndhoven (v.l.n.r.) van de stichting Nabij. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Bezoekvrijwilligers van Nabij steunen mensen in laatste levensfase

'Persoonlijke aandacht en luisterend oor essentieel'

MARGO BARTELDS

Een voorrecht én enorm verrijkend. Zó ervaren Charlotte de Windt- de Reeper, Peet van Wissen en Elke van Eijndhoven hun contacten met mensen in de laatste levensfase. De drie vrijwilligers van de stichting Nabij vertellen op bevlogen en inspirerende wijze over hun werk en ervaringen.

De goed getrainde vrijwilligers van de stichting Nabij bieden steun aan mensen die zich door ziekte of ouderdom in de afrondende fase van hun leven bevinden. Inzet van Nabij beperkt zich niet tot steun aan mensen waarvan verwacht wordt dat ze op korte termijn zullen sterven.

De bestuursleden De Windt-De Reeper en Van Eijndhoven en verdiepingsteamlid Van Wissen, kijken samen vooruit naar het naderende werkjaar. Daarin schenkt stichting Nabij zeker ook aandacht aan nader overleg met professionele organisaties om mensen in de laatste levensfase beter te kunnen bereiken. De kring rond deze groep wordt vaak kleiner. Zeker nu mensen langer thuis blijven wonen, is er meer behoefte aan een luisterend oor en persoonlijke aandacht voor hun welzijn.

Bezoekvrijwilligers van Nabij zijn de ander letterlijk nabij. Zowel bij mensen thuis, in verpleeghuis Liduina en in de overige zorgcentra van Zorggroep Elde. Daarnaast bieden vrijwilligers als gastvrouw of gastheer steun aan terminale patiënten en hun naasten in het Boxtelse hospice Acacia dat begin 2013 werd geopend bij Liduina. Hier is plaats voor


Internationale Dag van Palliatieve zorg

Stichting Nabij houdt woensdag 7 oktober in samenwerking met zes partnerorganisaties een informatieve avond over de belevingswereld van mensen in de laatste levensfase.

In gemeenschapshuis De Walnoot wordt de film 'Voor de Stilte' vertoond. De film laat het leven van stervende mensen in een hospice zien. De avond begint om 19.30 uur en duurt tot 22.00 uur. Aanmelden kan via www.nabijpst.info.

drie mensen waarvan de levensverwachting niet langer is dan ongeveer drie maanden. Medische zorg in het hospice is in handen van een professionele kracht van Zorggroep Elde.

Het leven van iemand in de laatste fase is voor gezonde en jongere mensen vaak onbekend. ,,Gelukkig wordt het taboe rond sterven en dood langzaam minder en komt er meer aandacht voor de eindigheid van het leven", meent De Windt. ,,Het is belangrijk dat de dood minder beladen, beter bespreekbaar wordt." Haar collega Van Eijndhoven vult daarop aan dat de laatste levensfase voor de betrokkene, maar ook voor zijn of haar dierbaren juist bijzonder waardevol kan zijn, als de eindigheid bespreekbaar is.

WARMTE BIEDEN

De confrontatie met de eindigheid van het leven werkt voor haar heel relativerend, zegt De Windt. ,,Door mijn aandacht en aanwezigheid de stervende én zijn of haar familie warmte te kunnen bieden, is enorm waardevol. Daardoor ervaar ik de essentie van het leven. Het vertrouwen dat je dan krijgt en de intieme gesprekken; dát bijzondere cadeautjes die ik koester."

Van Eijndhoven beaamt dit: ,,Het is verrijkend en bijzonder als je deelgenoot mag zijn in de laatste fase van iemands leven." Over haar ervaringen tijdens het waken vertelt ze: ,,Van het geleefde leven van een stervende weet je meestal niets, maar ik ben er, met respect, voor die persoon. Om de stervende te omringen met rust en aandacht. In stilte of met een luisterend oor. Eigenlijk gewoon door er voor de ander te zijn, de ander nabij te zijn."

Het werk in het hospice verdiept haar leven verdiept, zegt Van Wissen. ,,Ik ben ook genuanceerder gaan denken. Het zwart-wit denken is veel minder geworden", licht ze toe. ,,Aandacht en liefde, dat is het belangrijkste en iedereen mag de laatste fase op zijn of haar eigen manier invullen, zijn eigen pad kiezen, zijn eigen reis maken. Ik wil, zo ver als gewenst én mogelijk, meereizen."

Als het sterven dichtbij is, kan Nabij hulp bieden door te waken. Dat kan zowel overdag als 's nachts. Bij mensen thuis, maar ook in hospice Acacia of een van de centra van Zorggroep Elde. Meer informatie: www.nabijpst.info.