Afbeelding
Foto: Peter de Koning

DIJKHUIZEN GROEIT MEE MET MODERNE INSTALLATIETECHNIEKEN

Gebouwen bedienen met smartphone

Iedereen kent het verschijnsel: een salontafel vol afstandsbedieningen en welke hoort nu bij welk apparaat? Okke Dijkhuizen gruwelt ervan. De directeur van het Boxtelse bedrijf Dijkhuizen Elektrotechniek bedient zijn hele woning en bedrijf vanaf zijn smartphone. ,,Moderne techniek maakt dat mogelijk en het gebruik is kinderlijk simpel", verzekert hij. Tijdens een rondleiding bewijst hij zijn gelijk.

Installatiebedrijf Dijkhuizen Elektrotechniek verleent al ruim 50 jaar haar producten en diensten aan bedrijven, instellingen en particulieren. Vader Henk begon ermee en maakte een begrip van zijn zaak aan de Prins Bernhardstraat. Zoon Okke zette het bedrijf voort. Door aanhoudende groei verhuisde hij in 2000 naar de Mijlstraat 28d en Staarten 4 waar hij nu negen ervaren medewerkers in dienst heeft. Naast het traditionele installatiewerk zijn zij gespecialiseerd in domotica, audiovisuele integratie, camerabeveiliging, alarminstallaties, intercomsystemen, toegangscontrolesystemen en technisch beheer voor VVE's. Domotica heeft de toekomst, weet Okke. ,,Zeg maar het programmeren van een woning of bedrijfspand. Alle functies breng je binnen één systeem dat je eenvoudig bedient vanaf je smartphone. Verlichting, zonwering, klimaatbeheersing, ventilatie, ontvochtiging, beveiliging." Okke demonstreert het op zijn eigen telefoon. Hij drukt op een toets en even verderop sprint de voordeur op slot. En met hetzelfde gemak bedient hij de lamp boven de gesprekstafel, de geluidsinstallatie in de kantine en de zonneschermen. ,,Gaaf he", lacht hij. ,,En met deze technieken maak je gebouwen ook veiliger. Het is bijvoorbeeld mogelijk om alle functies in een keuken automatisch af te sluiten zodra je naar bed gaat. De mogelijkheden van domotica zijn haast eindeloos. Voor bedrijven en particulieren ontwerpen en maken wij deze systemen, met een minimum aan bedrading en een maximum aan mogelijkheden. En de ontwikkeling ervan gaat razendsnel. Er komen steeds meer mogelijkheden voor steeds minder geld."

Sonos

Naast het gangbare installatiewerk en domotica is ook Sonos een specialiteit van Dijkhuizen. Sonos is een streaming audiosysteem dat via wifi muziek, radio en tv-geluid brengt op alle denkbare plaatsen in huis. ,,Een draadloos systeem waaraan je moeiteloos onderdelen kunt toevoegen", vertelt Okke. ,,Hoeveel je ook toevoegt, het blijft één overzichtelijk systeem dat je, net als domotica, eenvoudig bedient vanaf je smartphone. In onze showroom kunnen we dat perfect demonstreren." In de showroom hangen ook tablet-achtige schermen (voor inbouw in wanden) waarmee de gebruiker allerlei functies in een woning of bedrijfspand kan bedienen. Dijkhuizen maakt deze schermen en stuurt ze voornamelijk naar Zwitserland, België en Italië, waar installatiebedrijven ze gebruiken voor nieuwbouwprojecten.

Balie

Uniek binnen de branche is de balieverkoop van Dijkhuizen. In deze winkel adviseren de medewerkers bedrijven, particulieren en vooral ook zzp'ers over oplossingen voor technische vraagstukken. Ook handige doe-het-zelvers die prijs stellen op kwaliteitsproducten en deskundig advies, weten de balieverkoop te vinden. ,,Voor deze doelgroepen beiden wij een smal maar wel heel diep assortiment. De meeste gangbare elektromaterialen hebben we op voorraad", vertelt Okke. ,,En mochten we iets niet hebben, dan hebben we dat de volgende dag al om 07.00 uur. Dit doen wij via nachttransport, in samenwerking met onze leverancier Technische Unie. Ook bestellingen leveren we op locatie binnen 24 uur. We denken zelfs over een supersnelle bezorgservice voor particulieren en zzp'ers in Boxtel en directe omgeving. Vooral voor zzp'ers biedt dat gemak en tijdwinst."

FOTO BOVEN: Okke Dijkhuizen in zijn showroom: ,,Technieken ontwikkelen zich razendsnel." (Foto: Peter de Koning).


Lustrum Oxalis

met toekomsttuin

Dertig jaar geleden startte de Boxtelse ondernemer Antoon van den Langenberg hoveniersbedrijf Oxalis. Met een bijzondere openluchttentoonstelling en een open dag op zondag 6 september staat hij stil bij het zesde lustrum en kunnen bezoekers kennismaken met de 'Tuin van de groene toekomst'.

Tijdens de open dag kan men vrijblijvend rondlopen over het groene terrein van Oxalis aan de Mijlstraat 102 in het buitengebied van Lennisheuvel. Belangstellenden zijn welkom van 10.00 tot 16.00 uur. ,,De Oxalis Tuin van de Groene Toekomst bestaat uit verschillende onderdelen", vertelt Van den Langenberg. ,,Naast een wandelroute over het terrein, laten we projecten en installaties van jonge ontwerpers en kunstenaars zien die bij ons te gast zijn. Onze medewerkers laten hun vakmanschap zien en geven tuinadvies." Daarnaast zijn voor de liefhebbers verschillende zwembaden toegankelijk en worden een hapje en een drankje geserveerd. Verder worden demonstraties 3D-tekenen verzorgd.