Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

FRANS MAAS OVERLEDEN

Groot hart voor Boxtelse sport en natuur

MARC CLEUTJENS

Echt gebeurd: een totaal onbekende vogel die opduikt in woonwijk In Goede Aarde zo goed en zo kwaad als het kan imiteren en Frans Maas vragen om welke soort het gaat. Zonder aarzeling klonk dan het goede antwoord. Zaterdag overleed de bekende Boxtelaar, die zich naast zijn jarenlange professionele inzet voor sport en spel in Boxtel vooral verdienstelijk maakte als kartrekker van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer en de vogelwerkgroep.

Op de dag dat 'zijn' Boxtelse natuurwerkgroep de aftrap geeft voor een tweedaags jubileumprogramma in het door hem zo geliefde Sparrenrijk, wordt afscheid genomen van de in Boxtel geboren en getogen natuurliefhebber. Hij deelde die liefde voor de natuur niet alleen met de leden van de werkgroep maar ook met honderden kinderen en volwassenen die hij de voorbije decennia wegwijs maakte tijdens wandelingen en excursies of tijdens de heerlijke ochtenden die hij met Het Bewaarde Land in de Kampina doorbracht.

Het gezin Maas werd altijd en overal betrokken bij de natuur; van jongs af aan gingen ze met z'n allen op actieve fietsvakanties. Met echtgenote Marijke sprong Maas de laatste jaren ook regelmatig op de fiets en trapten ze samen naar Rome, Sint-Petersburg en - recent nog - naar Praag. Een ernstige ziekte die nog niet zo heel lang geleden geconstateerd werd, maakte dit soort actieve reizen de laatste maanden onmogelijk. Als een fervent hardloper was hij vaak te zien in het Boxtelse straatbeeld; hij voltooide driemaal de marathon van Rotterdam, voor het laatst in 2002.

Maas was 33 jaar werkzaam bij de gemeente Boxtel, waar hij in 1973 in dienst trad en als sportambtenaar als eerste aan de slag mocht met een bouwplan voor een overdekt zwembad in de wijk Oost: Den Haagakker. Hij was nauw betrokken bij de verhuisplannen van ODC, de aanleg van een nieuwe atletiekbaan voor Marvel en de herinrichting van de sportparken Munsel en Den Wielakker. Zelf voetbalde hij vele decennia bij ODC, de club waar hij in diverse vertegenwoordigende elftallen actief was. Hij werd bij zijn afscheid als ambtenaar benoemd tot Kei van een Boxtelaar.

OEFENMUUR

Zowel als ambtenaar als betrokken inwoner ijverde Maas jarenlang voor het behoud van de stenen oefenmuur in sportpark Molenwijk. Naast het zijterrein van het ODC-veld staat een muur waar het Nederlands elftal in de jaren vijftig van de vorige eeuw trainingen afwerkte. Het is aan zijn inspanningen te danken dat deze oefenmuur een gemeentelijk monument is en behouden blijft als overblijfsel uit de gouden voetbaljaren waarin zelfs Abe Lenstra op Boxtelse bodem trainde.

Als actief en betrokken lid van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer en de plaatselijke vogelwerkgroep, ontpopte Maas zich als de grote kartrekker van grote en kleine evenementen. Hij organiseerde de jaarlijkse tuinvogeltelling en was elk jaar actief tijdens de telling van trekvogels. Tal van projecten voor scholieren passeerden de revue; met passie - en gewapend met een grote verrekijker - nam hij ze mee naar kasteelpark Stapelen of de Kampina om bekende en onbekende vogels waar te nemen.

Zijn grote kennis van bedreigde vogelsoorten leverden bijzondere projecten op, onder meer voor steenuilen, zwaluwen, kerkuilen en zelfs mussen. Voor díe kleine vogeltjes werkte hij samen met leerlingen van het Baanderherencollege aan de bouw van mussenhotels. Voor veel plaatsgenoten was Maas bekend als iemand die vakkundig wespennesten kon (en durfde) te verwijderen.

Met het overlijden van Maas verliest Boxtel een betrokken en geliefde inwoner die op veel fronten verdienstelijk was voor sport- en natuurbeleving. En dat straalde hij zelf uit: als vogelaar in de bossen of als hardloper op én buiten de baan van Marvel. De vraag over die onbekende vogel in de wijk In Goede Aarde beantwoordde hij destijds trouwens binnen enkele seconden. ,,Dat is de zwarte roodstaart natuurlijk!" Een vrolijke lach volgde. En die lach zal op veel plekken in Boxtel gemist worden...

Frans Maas is slechts 69 jaar geworden. Zaterdag 5 september wordt om 10.30 uur in de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel een afscheidsdienst gehouden.