Afbeelding
Foto: ISO3

pand aan rechterstraat krijgt make-over én nieuwe functie

Cortenstaal in het centrum van Boxtel

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Aan initiatieven in het Boxtelse centrum ontbreekt het momenteel niet. De inrichting van de cultuurhistorische as is in volle gang, er wordt overlegd met bewoners en ondernemers over de toekomst van de Stationsstraat en het ontwerp van het parkeerplan rond het gemeentehuis is bijna klaar. Reden voor de familie Van Dongen, eigenaar van de leegstaande woning aan de Rechterstraat, om het pand een grote opknapbeurt te geven en als winkel te verhuren.

Architect Koen van de Braak van bouwkundig ingenieursbureau ISO3, presenteerde vorige week namens de familie Van Dongen de plannen aan de welstandscommissie van de gemeente Boxtel. Het ontwerp is in samenwerking met atelierXYZ uit Boxtel tot stand gekomen, Van de Braak is vertegenwoordig van de ontwerpcombinatie. Hij gaf aan dat het pand, dat midden in het centrum staat tussen drogisterij Etos en de Hema en een oppervlakte heeft van 470 vierkante meter, op een echte a-locatie is gevestigd. ,,Het pand ligt zeer centraal. Toch springt de voorkant van het pand momenteel niet echt in het oog", aldus de architect. ,,Om aan te sluiten bij de plannen rondom de vernieuwing van het Boxtelse centrum, geven we het pand daarom een impuls en wordt het een echte eyecatcher."

Zo wordt de gevel bekleed met cortenstaal, in combinatie met hardsteen. Een gedeelte van de raampartij blijft behouden, daaromheen wordt het staal geplaatst. Het pand loopt door tot aan de Burgakker en komt uit op het pleintje van bibliotheek De Meierij. ,,Nu bestaat de gehele oppervlakte uit de woning, een patio en een berging. Na de verbouwing is het één groot winkelpand", legt de architect uit. ,,Daarbij is het de bedoeling om een achterdeur te realiseren die op het pleintje aan de Burgakker uitkomt. Dat is een handige plek voor laden en lossen."

Op de eerste verdieping is de intentie een appartement te realiseren. ,,Mochten we in de tussentijd een huurder vinden, dan kunnen we samen optrekken in de plannen en is het mogelijk dat de eerste verdieping op een andere manier wordt ingevuld", legt Van de Braak uit.

achtergevel

De architect geeft aan dat de achtergevel nog niet is opgenomen in de plannen. ,,We willen hierover in gesprek met de gemeente Boxtel. Het pleintje bij de bibliotheek maakt onderdeel uit van de herinrichting van de cultuurhistorische as, dus bij deze plannen willen we aansluiten. Nu zie je veel graffiti-tekeningen op de gevel. We hopen dat we iets moois kunnen creëren, waardoor het niet uitnodigt tot vandalisme. Mogelijk wordt hierbij ook cortenstaal gebruikt, maar dat is nog niet zeker."

Het pand staat te huur, Van den Braak hoopt dat de verbouwing ervoor zal zorgen dat er weer invulling wordt gegeven aan het gebouw. ,,We hopen dat er snel een huurder in komt." De welstandscommissie was enthousiast over het ontwerp, ook over de intentie van de architect om in gesprek te gaan met de gemeente, zodat aansluiting kan worden gezocht bij de centrumplannen. Van de Braak geeft aan dat hiervoor inmiddels een afspraak is gemaakt met de gemeente Boxtel.

FOTO BOVEN: Op het ontwerp van bouwkundig ingenieursbureau ISO3 en atelierXYZ is duidelijk te zien dat het pand aan de Rechterstraat een grootschalige verandering zal ondergaan. Zo wordt de voorgevel grotendeels bekleed met cortenstaal.