Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

SAMENWERKING TUSSEN KÈK LIEMT EN NATUURWERKGROEP

Velder en Heerenbeek in 400 pagina's

MARC CLEUTJENS

Als de eerste boeken begin november over de toonbank gaan, zullen heemkundestichting Kèk Liemt en de Natuurwerkgroep Liempde trots zijn op het resultaat. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het zeer lijvige boekwerk 'Velder en Heerenbeek. Oorsprong en toekomst van twee natuurparels in Het Groene Woud'. Het doel om een publicatie van zo'n tweehonderd pagina's te schrijven is niet gehaald. Het zijn er ruim vierhonderd geworden...

Ger van den Oetelaar en Jos van Ooijen hebben vele maanden, zo niet jaren aan het boek over Velder en Heerenbeek gewerkt. Geen bron is onaangeroerd gebleven, alle archieven zijn doorgespit. Begeleid door een redactieraad is een boek ontstaan dat momenteel in de correctiefase is en binnenkort naar de drukker gaat. En die gaat er een dikke pil van maken die een schat aan informatie over beide landgoederen bevat. ,,Naast veel boeiende teksten over cultuurhistorie en ecologie presenteren de schrijvers ontelbare foto's, documenten en brieven die de geschiedenis van Velder en Heerenbeek prachtig beleefbaar maken", zegt Ad de Kort van de Natuurwerkgroep Liempde.

De Kort is een van de leden van de redactieraad en vertelt dat de samenwerking tussen Kèk Liemt en de Natuurwerkgroep Liempde eigenlijk logisch is. ,,We zijn allebei heel actief in de kleine dorpsgemeenschap van Liempde en komen elkaar regelmatig tegen. Ook hebben we soms vragen die de één niet weet, maar de ander kan beantwoorden." Zo is volgens de Liempdenaar het idee ontstaan om samen een boek te gaan schrijven. ,,In eerste instantie werd alleen gekeken naar landgoed Velder, maar Heerenbeek is er historisch gezien zo nauw mee verwant, dat het een dubbelportret wordt."

MONNIKEN

Van den Oetelaar en Van Ooijen zijn erin geslaagd om de oudste geschiedenis van Velder en Heerenbeek bloot te leggen. Onderzoek in onder meer archieven van de abdij van Park in Leuven laten zien dat geestelijken al in de middeleeuwen actief waren met bosbouw in dit gebied. ,,Oude documenten en rekeningen laten zien welke bomen er gerooid en verkocht werden", vertelt De Kort.

De landgoederen werden in de 18e en 19e eeuw particulier bezit. Zo kwam de familie Van Boeckel halverwege de 19e eeuw op Velder terecht en wordt het landgoed nog steeds door hun nazaten geëxploiteerd. ,,Frans en Gerda van Boeckel zijn nauw betrokken bij de totstandkoming van het boek", geeft De Kort aan. ,,Net als Brabants Landschap, dat landgoed Heerenbeek bezit, dragen ze een belangrijk steentje bij en hebben ze de auteurs inzage gegeven in de archieven. Dit levert bijzondere foto's op die niet eerder werden gepubliceerd."

BOXTEL

In het boek zal duidelijk worden dat Velder en Heerenbeek ook nauwe banden onderhielden met de Heren van Boxtel en de hertog van Brabant. ,,Sterker nog, er waren rechtstreekse connecties met de bewoners van kasteel Stapelen. En dat maakt dit boek ook voor mensen uit Boxtel natuurlijk heel interessant", geeft De Kort aan. Hij stelt dat beide landgoederen sowieso grote aantrekkingskracht hebben op recreanten, die er graag fietsen of wandelen. ,,Anderen kennen Velder natuurlijk van de Werktuigendagen die er vele decennia werden gehouden. Jongeren kwamen er wel eens tijdens de festivals en concerten die er plaatsvonden."

Begin november wordt het boek 'Velder en Heerenbeek. Oorsprong en toekomst van twee natuurparels in Het Groene Woud' gepresenteerd, enkele weken eerder start de voorintekening. De verkoopprijs is bepaald op 29,95 euro. Het boek wordt gedrukt op A4-formaat.

FOTO BOVEN: Zicht op de hoofdwoning op landgoed Velder. (Foto: Marc Cleutjens).

Landgoed Heerenbeek heeft een eeuwenoude geschiedenis die nauw verweven is met het naastgelegen landgoed Velder. (Archieffoto: Brabants Centrum).