Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTELSE ROCKBAND HEEFT HEEL VEEL AMBITIES

BoXruBa gaat los op Bockesprongen

MARC CLEUTJENS

Met de cover 'Lean On' van Major Lazer boorden ze op YouTube een groot publiek aan. Maar als er iets is wat BoXruBa níet wil zijn, is het een coverband. Met zelfgeschreven nummers timmeren vier in Boxtel gewortelde rockmuzikanten met een Arubaanse zanger uit Den Haag aan een energiek repertoire waarmee ze ooit zalen in binnen- en buitenland hopen plat te spelen. Maar eerst: knallen als slotact op het poppodium van festival Bockesprongen...

De onlangs verschenen EP 'Shooting Sounds' overhandigden ze al aan Pinkpop-boegbeeld Jan Smeets en 3FM-deejay Giel Beelen, die zanger Aymar Middendorp nog kent van zijn deelname aan tv-programma De Beste Singer/Songwriter van Nederland. Ook de zanger van rockband Kensington heeft de plaat in zijn bezit. Nou ja, plaat. Het is een usb-stick, heel creatief verwerkt in een handig visitekaartje en natuurlijk zondag 20 september ook op Bockesprongen verkrijgbaar.

Smeets en Beelen trokken nog niet aan de bel, maar verder gaat het goed met BoXruBa, dat naast Aymar bestaat uit gitarist Roel Denteneer, toetsenist Wouter van der Dennen, bassist Tim van der Sande en drummer Joost Kurstjens. De band repeteert tweemaal per week in een riant bedrijfspand in Boxtel, heeft aardig wat boekingen staan en hoopt begin 2016 de tweede EP te lanceren. ,,Binnenkort hopen we een producer te presenteren die ons daarbij gaat begeleiden en het echte BoXruBa-geluid ook op een plaat kan vastleggen", vertelt Denteneer.

GEPOLIJST

Dat is op het eerste langspeler ook gelukt, al is de sound van de band iets te gepolijst, vindt Aymar. ,,Mensen die ons live aan het werk zien, zullen versteld staan van de energie die we tentoon spreiden", lacht de zanger, die naast zijn activiteiten voor BoXruBa als gitaardocent werkt in Leiden. ,,Voor deze band kom ik heel graag twee keer per week naar Boxtel omdat het een band is die bij me past. Een échte rockband, met eigen nummers."

Dat er af en toe een cover langskomt, zoals het razend populaire 'Lean On', is geen bezwaar, zegt bassist Tim. ,,Zeker niet omdat we het nummer helemaal hebben omgevormd tot een ruige BoXruBa-versie. Dat nummer zullen we dus zeker spelen op Bockesprongen, al staat ons eigen werk centraal." Eerdere covers, zoals 'Rebel, Rebel' van David Bowie en 'Iron Man' van Black Sabbath prijken niet meer op de setlist. ,,Omdat we beslist geen coverband willen zijn", benadrukt Aymar. ,,Die nummers hebben we eenmalig gespeeld omdat ze toen pasten bij het publiek waarvoor we optraden."

MUZIKALE VRIENDEN

Roel, Tim, Wouter en Joost kennen elkaar van de middelbare school en zijn sindsdien muzikale vrienden. Ze zaten in verschillende bandjes, van het piepjonge Rash tot de metalband Pull. ,,We kwamen elkaar telkens weer ergens tegen", grinnikt Wouter. Uiteindelijk was de Boxtels-Marokkaanse band Kasba een van de groepen die voor een boost zorgde. Gitarist Roel en drummer Joost behoren tot de vaste bezetting van Kasba, Wouter valt regelmatig in.

In de eerste jaren trad BoXruBa vaak op met enkele zangeressen, maar de echte klik ontbrak. ,,Toen hebben we een website gelanceerd waarop we op zoek gingen naar een zanger", vertelt Joost. ,,Dat werd dus www.bandzoektzanger.nl. Via-via kwamen we Aymar op het spoor en na een auditie klikte het meteen." De Arubaanse zanger, die nu ruim twee jaar deel uitmaakt van BoXruBa, knikt. ,,Ik was op zoek naar een rockband met een eigen sound en heb die gevonden. Ze beloofden me dat we met een busje naar zaaltjes en festivals zouden gaan. Dat heb ik altijd gewild. Ook al gaan we tegenwoordig meestal met een stationwagen..."

NAAR BERLIJN!

Diezelfde stationwagen bracht de vijf muzikanten eerder dit jaar al naar Berlijn waar een show werd gespeeld in een sfeervol popzaaltje. Ook stond de band als in het Paard van Troje in Den Haag. En ook de komende maanden staan aardig wat concerten gepland. ,,Tijdens de repetities werken we vooral aan onze nummers", legt toetsenist Wouter uit. Vaak hebben de bandleden thuis al de nodige nieuwe partijen uitgeprobeerd en via een Macbook opgeslagen en digitaal gedeeld met de anderen.

Bassist Tim vult aan dat de setlist wordt opgesteld als shows dichterbij komen. ,,Binnenkort staan we hier dus om de set van Bockesprongen door te lopen." BoXruBa voorspelt een spetterende live-set die - zo stelt de website van de Boxtelse band - de energie heeft van een optreden van de Foo Fighters. ,,In elk geval een stuk minder gepolijst dan onze EP", grinnikt zanger Aymar. ,,Wie onze liedjes alleen van de plaat kent, zal versteld staan."

TAKENPAKKET

Naast optreden werkt BoXruBa de komende maanden aan nieuwe nummers en wordt stiekem nagedacht over een nieuwe stap in de carrière. Een manager die alle zaakjes regelt en boekingen verzorgt, zou wat verlichting kunnen brengen. ,,Nu doen we alles zelf", zegt Tim. ,,We hebben elk een eigen takenpakket. De één doet sociale media, de ander regelt boekingen in cafés en kroegen of probeert ons binnen te loodsen op festivals."

Begin 2016 moet er een tweede EP zijn, die BoXruBa definitief op de kaart moet zetten. Het tijdstip is niet geheel onbewust gekozen: ,,Als de plaat begin volgend jaar klaar is, kunnen we daarmee aan de slag in het zomerseizoen en hopen we heel veel boekingen binnen te halen", zegt zanger Aymar. Wie het optreden op Bockesprongen bezoekt, zal in elk geval verrast worden door het nieuwe repertoire van de band. ,,We gaan knallende nieuwe nummers spelen en we voorspellen dat die gaan aankomen bij het publiek in de Oude Kerkstraat."

Het optreden van BoXruBa op Bockesprongen op zondag 20 september wordt gehouden op het Hendriks-Coppelmans podium bij eetcafé De Kerk aan de Oude Kerkstraat en begint om 21.00 uur. De toegang is gratis.

FOTO BOVEN: BoXruBa in actie tijdens een repetitie in Boxtel. Van links naar rechts Wouter, Tim, Aymar, Roel en op de voorgrond Joost. (Foto: Peter de Koning).