Drie generaties van de familie Freiwald poseren bij een van de sterren van de voorstelling Buba!: het witte paard. Van links naar rechts Monica, Jessica, Natascha en Sharon. (Foto's: Albert Stolwijk).
Drie generaties van de familie Freiwald poseren bij een van de sterren van de voorstelling Buba!: het witte paard. Van links naar rechts Monica, Jessica, Natascha en Sharon. (Foto's: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

NIEUWE WETGEVING VOOR CIRCUSDIEREN DONKERE WOLK BOVEN SHOWS IN BOXTEL

Boxtel omarmt circus Freiwald én... olifant Buba

TONNIE WESSELING

Circus Freiwald is een van de circusgezelschappen die met enige regelmaat in Boxtel te zien is. De vijf voorstellingen die afgelopen week opgevoerd werden en vrijdag en zaterdag een onverwachte reprise krijgen, trokken veel publiek naar de weide aan de Schijndelsedijk. Een nieuwe locatie én een gouden vondst: tent en karavaan stonden in de bewoonde wereld, maar haar bewoners - mens én dier hadden voldoende privacy. De premiere was goed voor een uitverkocht huis: vijfhonderd mensen in de sfeervolle circustent.

De heerlijke geur van zaagsel zorgde meteen voor de juiste sfeer. De nieuwe voorstelling 'Buba!' vernoemd naar de bekendste circusolifant van Nederland - liep als een trein. En omdat het misschien wel de laatste shows van de olifant zijn, was het druk in Boxtel. Nieuwe wetgeving kan ervoor zorgen dat wilde dieren, zoals olifanten, zebra's en tijgers, niet meer mogen optreden in het circus.

Er viel - ondanks deze donkere wolken die boven circus Freiwald hangen - veel te beleven. Spreekstalmeester Natascha Freiwald maande het publiek niet te zuinig te zijn met applaus 'want dat is voeding voor de artiesten'. Het publiek gaf hier grif gehoor aan. Onder meer voor de duizelingwekkende stunts van Geraldine, hoog in de nok, zónder vangnet.

Huisclown Jeffrey lokte vier vrouwen uit het publiek voor het uitvoeren van de vogeltjesdans en had het vervolgens de hele voorstelling gemunt op één van de vier vrouwen die achtereenvolgens ook nog een bezem door het haar én een volle spuit water in het gezicht moest ondergaan. Het dressuurnummer van Monica Freiwald met twee smetteloos witte paarden toonde duidelijk de liefde tussen mens en dier.

Het ronddraaiende rad met gewichten en vuur was van grote klasse. Hierna volgde een Spaanse dressuur, uitgevoerd door liefst drie generaties Freiwald: oma Monica, moeder Natascha en kleindochter Jennifer. Het publiek klapte enthousiast mee met de opzwepende muziek.

PLEIDOOI

Toen kwam het moment waar iedereen naar uitgekeken had: het optreden van olifant Buba met opa Lutz Freiwald en de 10-jarige kleindochter Sharon die opgroeide met de olifant. Ze hing aan zijn slagtanden, maakte een ritje op de slurf en sprong vervolgens touwtje, vastgehouden door Buba én opa Lutz. Een knielende Buba werd liefdevol geaaid door de nog jonge Sharon.

Vervolgens werd de act uitgebreid met de - net als Buba - bedreigde twee zebra's die op de dressuur van Sharon met de olifant rondjes draaiden door de piste. Hierna hield Natascha Freiwald een innig pleidooi voor het behoud van deze dieren in het circus. Ze noemde de ethiek van het circus nog steeds van nu en riep het publiek op een enquête in te vullen en de handtekening te zetten om het verbod op circusdieren van tafel te krijgen.

HALSBREKEND

In de pauze mochten kinderen uit het publiek voor een klein bedrag een rondje op de rug van Buba door de piste maken. De 7-jarige Sjoerd Langerwerf vond het best wel eng en er kon maar een klein zwaaitje af naar zijn ouders. ,,Ik viel er bijna af, hij ging schuin", was later zijn reactie.

Hilarisch was het clownsnummer van huisclown Jeffrey die als Chef Rie een schaal met spaghetti moest serveren. Natuurlijk viel hij ermee en toen de kinderen moesten lachen gooide hij handenvol spaghetti de zaal in, die door de kinderen weer even snel teruggegooid werd.

Nieuw waren de halsbrekende toeren van het Engelse duo Daniel en Kayley Boo op een eenwieler en een quad. Ballen, ringen, knotsen en brandende toortsen werden - nagenoeg vlekkeloos - gehanteerd.

In de grande finale kwamen alle artiesten met ballonnen de piste in en vertolkte het vrolijk swingende nummer 'Happy' van Pharrell Williams de blijmoedige gevoelens van een tevreden publiek. Circus Freiwald had een diepe indruk achtergelaten. Ze zijn vast nog eens welkom op de schapenweide in Boxtel. Met, maar ook zónder Buba...

Circusolifant Buba kwam mogelijk voor het laatst in actie in Boxtel. Vanaf 15 september wordt waarschijnlijk een verbod op circusdieren van kracht.
Balanceren op een koord. Adembenemende act van Sharon Freiwald.
Het publiek genoot met volle teugen van circus Freiwald in Boxtel.
Vele honderden inwoners van Boxtel en omgeving bezochten de vijf shows van circus Freiwald aan de Schijndelsedijk. Bijzonder was deze hoelahoep-act, die thuishoort in een klassieke circusvoorstelling.