activiteiten voor jong en oud

Jarige WNLB viert twee
dagen feest in Sparrenrijk

De dikste eik van Boxtel, geworteld bij de ingang van landgoed Sparrenrijk aan de Vekemans van Lieshoutlaan, wordt zondag 6 september officieel verheven tot Wereldboom. Reden voor de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel (WNLB), die 25 jaar bestaat, om de jubileumactiviteiten op zondag te concentreren rondom deze 'mammoeteik'. Ook op zaterdag 5 september vinden speciale WNLB-activiteiten plaats, zoals een vleermuizenwandeling. Iedereen is welkom.

De jubileumfestiviteiten worden zaterdag 5 september afgetrapt met een vleermuizenwandeling om 19.30 uur. Verzamelpunt voor alle activiteiten is de Sparrenrijk-ingang aan de Vekemans van Lieshoutlaan. De WNLB roept iedereen op met de fiets te komen naar de locatie. ,,Vanwege activiteiten bij Scouting Boxtel en manege De Langspier is het niet mogelijk om daar te parkeren", vertelt Godelise van Kessel, secretaris van de WNLB.

Na de vleermuizenwandeling vindt een zoektocht naar waterdieren plaats vanaf 20.30 uur. Een uur later kunnen deelnemers onder begeleiding van WNLB-vrijwilligers nachtvlinders proberen te spotten. ,,Na afloop sluiten we de avond af met een borrel voor alle aanwezigen", zegt Van Kessel.

PIZZA VOOR DE BOOM

Een dag later krijgt het jubileumfeest een vervolg met een vroege vogelwandeling door Boxtel vanaf 07.00 uur. Vervolgens zijn bezoekers tussen 11.00 en 16.00 uur welkom voor activiteiten rondom de mammoeteik. ,,Het is heel bijzonder dat deze boom tot Wereldboom wordt verheven en een echt hoogtepunt: voor ons én de gemeenschap", vertelt José Poort, die zich daar samen met partijen als buurtvereniging Sparrenrijk, oertijdmuseum De Groene Poort en de gemeente Boxtel sterk voor heeft gemaakt. ,,Ik vermoed zelfs dat de boom diende als grensboom tussen Boxtel en Esch. Om een Wereldboom te beschermen en oeroud te laten worden, is het belangrijk om mensen hiervan bewust te maken. Dat kun je bijvoorbeeld doen met allerlei activiteiten voor de samenleving. Daarom hebben we besloten het jubileum van de WNLB in het teken te zetten van de boom."

Tussen 11.00 en 16.00 worden stempelkaarten uitgedeeld aan de jeugd waarmee ze kunnen deelnemen aan activiteiten. ,,Aan de stam van een boom in Sparrenrijk worden ijzers bevestigd waarmee kinderen, gezekerd met tuigjes, naar boven kunnen klimmen", vertelt Poort. Ook kan de jeugd medaillons maken van hout en wordt een speciale schommel aan een boom in het bos gehangen. Poort: ,,Wat ook erg leuk is, is de activiteit 'Pizza voor de boom'. Kinderen mogen kleine gaatjes boren rondom de boom en daar humus in stoppen, samen met een wens." Kinderen die alle activiteiten hebben volbracht, krijgen een zogenaamd 'bikkeldiploma'.

Omstreeks 13.00 uur worden alle activiteiten even stilgelegd om de boom officieel te benoemen tot Wereldboom. Bovendien worden twee beschermheren van de boom aangesteld. Ook wordt het vernieuwde prikbord nabij de eikenboom onthuld en plaatsen vrijwilligers van de WNLB een nieuw houten zitbankje aan. De wethouders Herman van Wanrooij en Peter van de Wiel zijn hierbij aanwezig. ,,En na alle jubileumactiviteiten willen we via allerlei kanalen subsidie aanvragen om de boom te kunnen beschermen", vertelt Poort. ,,Het is een goede boom die nog een hele tijd mee kan. Maar daar moet hij wel de kans voor krijgen..."

Na afloop van de activiteiten rondom de Wereldboom wordt om 14.00 uur het laatste onderdeel van het jubileumweekend gehouden: een paddenstoelwandeling.


Vrouwencontact Boxtel opent verenigingsjaar

Vrouwencontact Boxtel heeft ook in het nieuwe verenigingsjaar weer allerlei activiteiten op het programma staan. Op 9 september wordt het verenigingsjaar afgetrapt in De Walnoot.

Er zijn enkele vaste activiteiten zoals gym, yoga, fietsen en nordic walking. Naast sportieve lessen zijn er ook creatieve cursussen als bloemschikken, schilderen met olieverf, speksteen bewerken en meubels opknappen. Ook worden regelmatig kookavonden gehouden en zijn er informatiebijeenkomsten over fotografie en parels. De verenigingen maakt ook uitstapjes naar de kerstmarkt in Essen, een stadswandeling in 's-Hertogenbosch en een wandeling met boswachter Frans Kapteijns. De ledenvergadering in De Walnoot wordt op 9 september afgesloten met een optreden van de Liempdse troubadour Jan van der Heijden.

Belangstellende kunnen voor informatie contact openmenem met Gody van Mensvoort via telefoonnummer 06-22 54 90 89.


Ierse sessie

In bed en breakfast In den Boogert aan de Oude Boomgaard vindt zondag 20 september vanaf 13.30 uur een Ierse sessie plaats. Bezoekers luisteren naar Ierse muziek en kunnen ook mee zingen of dansen. De toegang is gratis.