BOXTEL AAN DE SLAG MET ONDERZOEK STUDENTEN HELICON

Zwanenmossel gaat Boxtelse blauwalg opvreten

MARC CLEUTJENS

Studenten van Helicon Opleidingen hebben de voorbije maanden onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om blauwalg te bestrijden in de gemeentevijver. Een van de uitkomsten is dat blauwalg aangepakt kan worden door zoetwatermosselen uit te zetten. Dat heeft een succesvol verlopen proef uitgewezen.

Ambtenaar Jasper Hermeling, die als trainee werkzaam is bij de gemeente Boxtel, heeft het onderzoek ondersteund en presenteerde deze week de belangrijkste conclusies. De studenten van Helicon startten hun proef met enkele milieu-onderzoekers van de firma Milon en zetten op verschillende plekken in de vijver aan de Dr. Van Helvoortstraat zoetwatermosselen uit. ,,De mosselen werden in ijzeren mandjes in het water neergelaten om te voorkomen dat ze opgegeten zouden worden door vogels", aldus Hermeling.

Na enkele maanden is duidelijk geworden dat de zoetwatermosselen zich prima kunnen voeden met blauwalg en kunnen overleven in de gemeentevijver, mits ze op diepere plekken zijn uitgezet. De mosselen die op ondiepe stukken aan het werk gingen, zijn allemaal dood. ,,Tijdens het onderzoek is ook gekeken welke mosselsoort het meest geschikt is om algen te bestrijden", vervolgt de trainee. ,,Gebleken is dat de zwanenmossel het beste in de vijver gedijt. We gaan dus bekijken of we die inheemse mossel op grotere schaal kunnen uitzetten om zo de blauwalg daadkrachtig te bestrijden."

Volgens Hermeling is blauwalg niet schadelijk, mits contact met het besmette water wordt vermeden. ,,Maar een vijver waarin blauwalg zit, kan erg gaan stinken en dat past niet in het centrum van Boxtel. Bovendien krijgt het water een vieze kleur en kunnen honden ziek worden als ze erin zwemmen." Omdat sprake is van stilstaand water en de vijver niet zo diep is, wordt het water bij warm weer snel verwarmd. ,,Ideale omstandigheden voor blauwalg", aldus de trainee.

KARPERS

Hermeling verwacht dat meer maatregelen nodig zijn om de gemeentevijver een gezonder milieu te geven. Zo is door studenten van Helicon onderzocht welke vissoorten er zitten en hoeveel baggerspecie zich op de bodem bevindt. Een van de conclusies van de studie is dat de brasems, blieken en karpers die er vrij massaal zwemmen, verwijderd moeten worden. Deze vissen zouden plaats moeten maken voor rietvoorns, die beter passen in deze vijver. Het planten van riet kan zorgen voor schoner water.

De hoeveelheid baggerspecie die op de bodem van de gemeentevijver ligt, blijkt niet schadelijk. Het gaat in hoofdzaak om biologisch materiaal. Desondanks is het een pakket van zo'n 400 kubieke meter dat mogelijk verwijderd moet worden om de waterkwaliteit te verbeteren.

HET VUILE WERK...

Wethouder Eric van den Broek, die zich bezighoudt met alle projecten in het centrum, is blij met het onderzoek dat de komende weken verder bestudeerd wordt. Zo wordt bekeken welke maatregelen écht nodig zijn om de gemeentevijver schoon te maken. Het uitzetten van inheemse zwanenmosselen lijkt geen kostbare klus. Bovendien is het een project waarbij schelpdieren het vuile werk opknappen.