Het ontwerp van Architectenburo Snijders en Van Stekelenburg van het Wereldhuis. Begin 2016 wordt gestart met de verbouwing van Molenweide.
Het ontwerp van Architectenburo Snijders en Van Stekelenburg van het Wereldhuis. Begin 2016 wordt gestart met de verbouwing van Molenweide. Foto: Annelieke van der Linden

grote verbouwing begin 2016 van start

Komst Wereldhuis Boxtel weer een stap dichterbij

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De plannen om woonzorgcentrum Molenweide aan de Achterberghstraat om te vormen tot Wereldhuis krijgen steeds meer vorm. Begin volgend jaar wordt gestart met de ingrijpende verbouwing, waarbij onder meer de entree wordt aangepakt. Het is de bedoeling dat het woonzorgcentrum eind 2016 volledig is aangepast.

Vorig jaar werd al bekend dat Zorggroep Elde vanwege het vernieuwde zorgakkoord en de veranderende vraag van cliƫnten besloot tot een aantal wijzigingen in het zorgaanbod. Woonzorgcentra Sefkat in Boxtel en Nieuw Beekvliet in Sint-Michielsgestel worden gesloten. De bewoners verhuizen naar Molenweide aan de Achterberghstraat, dat de naam Wereldhuis gaat dragen.

Voordat deze verhuizing kan plaatsvinden, is een aantal aanpassingen nodig aan het gebouw, zo lichtte architect Hans van Stekelenburg van architectenbureau Snijders en Van Stekelenburg gisterochtend toe in de welstandscommissie van de gemeente Boxtel. Momenteel telt Molenweide zo'n honderd bewoners, na de verbouwing is er plek voor 124 mensen. ,,Zo wordt een aantal kamers gehalveerd in twee woonruimtes van zo'n twintig vierkante meter", legt Van Stekelenburg uit.

Bovendien krijgen inwoners ook de mogelijkheid om buiten te zitten op hun eigen verdieping. ,,Waar mensen eerst naar de begane grond moesten voor frisse lucht, wordt op iedere verdieping een plek gecreƫerd waar mensen buiten kunnen zitten. Ook verrijdbare bedden passen hier", aldus de architect. Tijdens de verbouwing worden ook de gangen verbreed, zodat beddentransport gemakkelijker is.

entree

Ook de buitenkant van het woonzorgcentrum aan de Achterberghstraat komt er anders uit te zien. Van Stekelenburg: ,,We vinden het belangrijk om het ontwerp van architect Jan Strik in stand te houden. Met name de entree zal hierbij in het oog springen." De architect koos voor een zogenaamde schijf van natuursteen met een 'gat' waar mensen naar binnen kunnen lopen. Hier komen ze in een centrale hal. ,,Voorheen had je in deze ruimte een balie en allerlei kantoortjes. De baliefuncties blijft, maar de hal wordt een open ruimte met zitjes en faciliteiten als de bibliotheek en de kapper. Je kunt het vergelijken met de lounge van een groter hotel." Om het uitgangspunt van het Wereldhuis, ontmoeting van verschillende religies en cultuur, te benadrukken, wordt de buitenkant van de kapel in het woonzorgcentrum in een lichtgrijze kleur geschilderd. Ook komt er een gebedsruimte in het Wereldhuis.

DIENSTGEBOUW

Op den duur wordt ook het voorterrein, waar nu de parkeerplekken zijn en een 'bushokje' waar bewoners kunnen zitten, aangepakt. Dan wordt ook duidelijk wat er met het aangrenzende gebouwtje aan de voorzijde van het woonzorgcentrum gebeurt. Van Stekelenburg geeft aan dat dit gebouwtje momenteel onder meer dient voor opslag en als personeelsruimte en dat deze functies naar het hoofdgebouw verhuizen.