STICHTING HEEFT GEEN MONOPOLIEPOSiTIE

Collectief MIK-docenten concurrent Podium4All

STEFAN LATIJNHOUWERS

De Stichting Podium4All kan het alleenrecht op het verzorgen van muziekonderwijs in Boxtel op haar buik schrijven. Deze week werd duidelijk dat achttien docenten van de failliet verklaarde culturele instelling MIK Kunsteducatie de krachten gaan bundelen en lessen willen gaan geven aan honderden cursisten. ,,We zoeken alleen nog een ruimte", aldus gitaar- en popdocent Kornelis Lievense.

Lievense geeft aan dat er telefonisch contact is geweest met de stichting, waarbij de mogelijkheid werd besproken voor voormalige MIK-docenten om zich bij Podium4All aan te sluiten. ,,Maar dat overleg heeft tot niets geleid, waarop we besloten hebben om een collectief in het leven te roepen en onze eigen koers te varen. Duidelijk is wel dat er nog veel geregeld moet worden en de organisatie nog handen en voeten moet krijgen. Waarschijnlijk gaan we die gieten in de vorm van een stichting."

Lievense vervolgt: ,,Niet alleen zijn we op zoek naar een locatie, al heeft de gemeente dat wel aan ons belooft, maar ook moeten we een goede naam bedenken en een website opzetten. Dat moet allemaal zijn beslag krijgen, maar we hebben alle vertrouwen dat dit gaat lukken. Tot die tijd kunnen we onze leerlingen thuis les geven of een tijdelijke ruimte huren."

De initiatiefnemers Kees Berkelmans, Jeroen Pennings en Michel Bergman van Podium4All staan te popelen om aan het eerste seizoen te beginnen. Dat bleek gisteravond tijdens een informatieavond in brede school Wilgenbroek (zie pagina 8 voor uitgebreid verslag - red.). De stichting krijgt in tegenstelling tot de voormalige MIK-docenten subsidie van de gemeente. Deze bestaat uit 15.000 euro voor de aanschaf of huur van muziekinstrumenten en een startsubsidie van 10.000 euro. Ook wordt een bedrag verstrekt voor maximaal tweehonderd leerlingen.

CONSERVATORIUM

Maar ook de leden van het MIK-collectief dingen naar de hand van (potentiële) cursisten. ,,Samen hebben we in Boxtel vijfhonderd leerlingen onder onze hoede, waarbij ik zelf achttien personen muzikaal onderwijs biedt. Wat ons bindt, is dat we allemaal opgeleid zijn aan het conservatorium. Bovendien vormen we een fijn team en willen we de lessen dolgraag voortzetten", benadrukt Lievense. ,,We zijn lang in gesprek geweest met de gemeente, maar uiteindelijk viel de keuze op Podium4All. Dat is natuurlijk jammer, maar voor ons is er geen man overboord. We gaan uit van onze eigen kracht. Ik denk dat we prima in staat zijn om als collectief iets moois neer te zetten."


'WE LEIDEN EEN NOMADENBESTAAN...'

Kunstlicht99 verhuist naar
garage Prins Hendrikstraat

HENK VAN WEERT

Kunstlicht99, de vereniging van professionele kunstenaars in Boxtel, heeft haar onderkomen in het voormalige postsorteercentrum aan de Fellenoord moeten verruilen voor een leegstaand garagebedrijf aan de Prins Hendrikstraat 43. Ook dat is een tijdelijk onderkomen. ,,Tja, we leiden eigenlijk een soort nomadenbestaan."

,,We wisten dat we uiterlijk in oktober weg moesten aan de Fellenoord. Dat is nu een kleine twee maanden eerder", vertelt voorzitter Frans Schweigmann van Kunstlicht99. Met een oppervlak van in totaal zo'n 70 vierkante meter moet de kunstenaarsvereniging veel ruimte inleveren op de nieuwe locatie. ,,Maar eerlijk gezegd zaten we in het postsorteercentrum ook wel erg ruim in ons jasje. Vorige week hebben we al onze spullen verhuisd naar de leegstaande garage."

Op de plek waar eens autobedrijf Van Eijndhoven was gevestigd, wordt geen kunstuitleen gerealiseerd, vertelt Schweigmann. ,,We hebben ervoor gekozen om in het na- en voorjaar een leegstaande winkelpand in het centrum te benutten voor onze kunstuitleen. Het pand van Witteveen aan de Rechterstraat is daarvoor een prima plek. Op 10 en 11 oktober kan het publiek voor het eerst terecht."

PATERS

Het onderkomen aan de Prins Hendrikstraat is ook van tijdelijke aard. Het pand is aangekocht door de paters assumptionisten van kasteel Stapelen. Die willen op die plek én het aangrenzende perceel van het voormalige zusterhuis van de oblaten woningbouw realiseren. De opbrengsten die ze daarmee hopen te genereren zijn nodig om kasteelpark Stapelen om te vorm tot een plek waar kunst en cultuur samenkomen.